Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

/

Επαναλειτουργεί η Δημοτική Πινακοθήκη Πατρών με έκθεση σχεδίων της σπουδαίας χαράκτριας Ζιζής Μακρή

Επαναλειτουργεί η Δημοτική Πινακοθήκη Πα...

Η εικαστική δημιουργός ήταν σύζυγος του γλύπτη Μέμου Μακρή και έφυγε από τη ζωή το 2014 στα 90 της χρόνια

Η Δημοτική Πινακοθήκη στην οδό Μαιζώνος θα επαναλειτουργήσει από το πρωί της Τρίτης 30 Ιουνίου 2020, τηρώντας το πλαίσιο των οδηγιών ασφαλούς λειτουργίας των Μουσείων της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας, με την έκθεση της εικαστικής δημιουργού Ζιζής Μακρή. Αξίζει να σημειωθεί πως η έκθεση ήταν προγραμματισμένη να παρουσιαστεί στο κοινό της πόλης της Πάτρας από τις 8 Μαρτίου αλλά λόγω των ειδικών συνθηκών που επικράτησαν από την πανδημία και του lockdown, η Πινακοθήκη παρέμεινε κλειστή ενώ δόθηκε η δυνατότητα στο κοινό να την παρακολουθήσει  διαδικτυακά στην ιστοσελίδα του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Πατρέων (https://www.patrasculture.gr/) και στην διεύθυνση του youtube https://www.youtube.com/watch?v=3i_iHdf8MCE&feature=youtu.be

Η έκθεση περιλαμβάνει χαρακτικά έργα, με θεματολογία ελληνικά τοπία, χαρακτικά έργα με θέμα «Απόψεις της αυλής και της θέας από την φυλακή», χαρακτικά έργα που απεικονίζουν κρατούμενες στις γυναικείες φυλακές Αβέρωφ και  Λεύκωμα του Γιάννη Ρίτσου με χαρακτικά εμπνευσμένο από τη Ρωμιοσύνη.

Την έκθεση πλαισιώνει λεύκωμα με φωτογραφίες των εκθεμάτων.

Η πρώτη γνωριμία με το έργο της Ζιζής Μακρή θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 30 Ιουνίου με την πραγματοποίηση ξενάγησης. 

Για την συμμετοχή στην ξενάγηση οι ενδιαφερόμενοι πρέπει ενημερώσουν στο τηλέφωνο 2610-624088, προκειμένου να κρατηθεί σειρά προτεραιότητας σύμφωνα με τις οδηγίες ασφαλούς λειτουργίας της Πινακοθήκης.  

Στις ξεναγήσεις  θα συμμετέχουν έως 8 άτομα ανά ξενάγηση, σύμφωνα με τις οδηγίες.

Σε άρθρο της εφημερίδας «Η Καθημερινή», διαβάσαμε πως η σπουδαία χαράκτρια Ζιζή Μακρή είχε γεννηθεί στο Βελιγράδι το 1924 και έφυγε από τη ζωή το 2014.

Το 1963 είχε εγκαινιαστεί μια πρωτότυπη εικαστική έκθεση στην γκαλερί «Ζυγός» της Αθήνας με μια σειρά γυναικείων πορτρέτων, με την υπογραφή της καλλιτέχνιδος Ζιζής Μακρή. Η σύζυγος του Πατρινού γλύπτη Μέμου Μακρή (1913-1993) είχε παραμείνει έγκλειστη στις φυλακές Αβέρωφ την περίοδο 1960-1961 ως πολιτική κρατούμενη. Εκεί ζωγράφισε δεκάδες προσωπογραφίες από ποινικές κρατούμενες. Έργα λεπταίσθητα σε λινόλαιο με μορφές σχεδόν γεωμετρικές, που παραμένουν τα πιο αναγνωρίσιμα της πορείας της.

Η ζωή της Μακρή ήταν γεμάτη και από τέχνη και από πολιτική. Ανήκε σ’ εκείνη τη γενιά δημιουργών που έζησαν στην εποχή των διωγμών και πάλεψαν για τα πιστεύω τους, χωρίς να υπολογίζουν κόστος ή φόβο, όπως είχε γράψει η «Καθημερινή».

Την περίοδο 1946-1950 η Μακρή σπούδασε χαρακτική στην Εcole des Beaux-Arts, στο Παρίσι, με δάσκαλο τον μεγάλο χαράκτη Δημήτρη Γαλάνη. Εκεί γνώρισε τον μετέπειτα γλύπτη σύζυγό της, που είχε φθάσει στη Γαλλική πρωτεύουσα μαζί με τους άλλους υποτρόφους της γαλλικής κυβέρνησης που ταξίδεψαν με το θρυλικό «Ματαρόα». Το 1951, ο Μέμος και η Ζιζή Μακρή απελάθηκαν από τη Γαλλία λόγω των πολιτικών πεποιθήσεών τους και εγκαταστάθηκαν στη Βουδαπέστη, όπου οργάνωσαν την καλλιτεχνική και κοινωνική τους δράση μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1970.

Η Ζιζή Μακρή συμμετείχε συστηματικά σε εκθέσεις στην Ουγγαρία και εικονογράφησε έργα ουγγρικών εκδοτικών οίκων. Με βάση τη Βουδαπέστη, πραγματοποίησε πολλά ταξίδια που τροφοδότησαν πλούσια την εικαστική της παραγωγή. Ανάμεσα στις χώρες που ταξίδεψε ήταν η Κίνα (1956), η Ρωσία (1962), η Κούβα (1963), το Αζερμπαϊτζάν, η Γεωργία & η Αρμενία (1964-1966).

Εκτός από τη χαρακτική η εικαστική δημιουργός διακρίθηκε στο ψηφιδωτό, την ταπισερί, με πολλές ομαδικές εκθέσεις σε πολλές χώρες του κόσμου. Το κοινό ταύτισε τη Ζιζή Μακρή με τα έργα που έκανε στη φυλακή, την ενότητα έγχρωμων αλλά και μαυρόασπρων ξυλογραφιών για την Κίνα καθώς και την ενότητα ξυλογραφιών του Τσέπελ.

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture