Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΣΙΝΕΜΑ

/

Η νέα ταινία του Παλαιστίνιου Σαμέχ Ζοάμπι, από 31/10 στις Ελληνικές αίθουσες

Η νέα ταινία του Παλαιστίνιου Σαμέχ Ζοάμ...

Ο λόγος για το φιλμ "Το Σενάριο που άναψε Φωτιές" που πάει και στα Όσκαρ ως επίσημη πρόταση του Λουξεμβούργου

Στις καλλιτεχνικές, σινεφίλ πρεμιέρες των επόμενων εβδομάδων συγκαταλέγεται «Το Σενάριο που άναψε Φωτιές -  Tel Aviv On Fire». Πρόκειται για μια ταινία του Σαμέχ Ζοάμπι που μάλιστα αποτελεί την επίσημη πρόταση του Λουξεμβούργου για το Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας. Το φιλμ θα βγει στις Ελληνικές αίθουσες στις 31 Οκτωβρίου 2019 σε διανομή της Seven Films.

Ένας 30χρονος ασκούμενος σε τηλεοπτικό στούντιο, πηγαίνει καθημερινά στη Ραμάλα για τα γυρίσματα της δημοφιλούς σαπουνόπερας «Το Τελ Αβίβ φλέγεται». Στο σημείο ελέγχου του Ισραηλινού στρατού, συναντά έναν αξιωματικό που του δίνει ιδέες για το σενάριο και σύντομα η καριέρα του θα εκτοξευθεί.

Στην συγκεκριμένη ταινία του Σαμέχ Ζοάμπι που προβλήθηκε στα Διεθνή Κινηματογραφικά Φεστιβάλ της Βενετίας και του Τορόντο, παίζουν οι Καΐς Νασίφ, Λούμπνα Αζαμπάλ.

Δήλωση σκηνοθέτη

Είναι πρόκληση να κάνεις μια κωμωδία για την ισραηλινοπαλαιστινιακή πραγματικότητα. Ο κόσμος αντιμετωπίζει τη σύγκρουση με μεγάλη σοβαρότητα κι οποιαδήποτε απόπειρα να κάνεις μια κωμωδία με αυτό το θέμα μπορεί να παρεξηγηθεί ή να κριθεί αυστηρά. Πιστεύω όμως, ότι η κωμωδία επιτρέπει να συζητάμε πολύ σοβαρά θέματα με διακριτικό τρόπο. Στις ταινίες μου, προσπαθώ να παραμένω ψυχαγωγικός όσο μιλάω ειλικρινά για την κατάσταση στην οποία ζουν οι χαρακτήρες μου.

Η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία μου «Man Without A Cellphone», άντλησε την έμπνευση της από τον τρόπο που μεγάλωσα- δεν ήταν ο στόχος μου να κάνω μια κωμωδία, όσο το να είμαι ειλικρινής για το περιβάλλον στο οποία μεγάλωσα ως Παλαιστίνιος.  Υπάρχει πάντα ένα αίσθημα απελπισίας να πλανάται, αλλά δε λείπει το χιούμορ από το τραπέζι του δείπνου. Το «Σενάριο που άναψε φωτιές» πραγματεύεται ακριβώς αυτές τις αντιθέσεις. Ο τόνος είναι κωμικός, όχι για να ελαφρύνει μια κατάσταση που είναι πιο φριχτή από ποτέ, αλλά για να χρησιμοποιήσει την υπερβολή που επιτρέπει η κωμωδία.

Όπως το είχε θέσει ο Τσάρλι Τσάπλιν: «Για να γελάσεις πραγματικά, πρέπει να έχεις την ικανότητα να πάρεις τον πόνο σου και να παίξεις μαζί του». -Σαμέχ Ζοάμπι

*Ο Σαμέχ Ζοάμπι έχει γεννηθεί και μεγαλώσει στο Ιξάλ, ένα Παλαιστινιακό χωριό κοντά στη Ναζαρέτ. Σπούδασε κινηματογράφο κι Αγγλική φιλολογία στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ κι έλαβε υποτροφία για μάστερ από το Πανεπιστήμιο της Κολούμπια. Η ιδιαίτερη φωνή του Ζοάμπι αναγνωρίστηκε από το περιοδικό Filmmaker που τον συμπεριέλαβε στη λίστα με «Τα 25 σημαντικότερα νέα πρόσωπα του ανεξάρτητου σινεμά».  

Ο Ζοάμπι έχει παρουσιάσει τις ταινίες του κι έχει βραβευτεί από σημαντικά Φεστιβάλ όπως Κάννες, Τορόντο, Λοκάρνο, Κάρλοβι Βάρι.

Ενδεχομένως να δούμε τη νέα του ταινία και εδώ στην Πάτρα.

Επιμέλεια: Τ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture