Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ART

/

Περιμένοντας την πρώτη «Τραβιάτα» της Λυρικής στο Ηρώδειο 27- 31/7

Περιμένοντας την πρώτη «Τραβιάτα» της Λυ...
Μπακοπούλου Άντυ
[email protected]

Δυο διεθνείς ντίβες της όπερας, η Λιζέτ Οροπέσα και η Εκατερίνα Σιούρινα θα υποδυθούν τη μοιραία ηρωίδα σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Ρήγου

 

Πέντε βράδια αφιερωμένα στο ρομαντικό μελόδραμα κάτω από την Ακρόπολη: Η περίφημη «Τραβιάτα» θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στο Ηρώδειο στα τέλη του μήνα, ως η δεύτερη, φιλόδοξη καλοκαιρινή παραγωγή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής με πρωταγωνίστριες δυο διάσημες βεντέτες της οπερατικής κουίντας, την κουβανοαμερικανίδα Λιζέτ Οροπέζα και τη ρωσίδα Εκατερίνα Σιούρινα. Η παράσταση σηματοδοτεί και το ντεμπούτο του σκηνοθέτη, χορογράφου και διευθυντή του Μπαλέτου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής Κωνσταντίνου Ρήγου στην όπερα. Ακολουθώντας το πνεύμα της συγκλονιστικής μουσικής του Βέρντι, υπογράφει μια σκηνοθεσία- ψυχογράφημα, που εστιάζει στην καταναγκαστική ηδονή και την οικονομική δοσοληψία, οι οποίες μοιάζει να πνίγουν όλους τους ήρωες της ιστορίας. Το περιβάλλον της παράστασης προμηνύεται μινιμαλιστικά μπαρόκ, με  κλειστά δωμάτια, που αντιπροσωπεύουν το εσωτερικό ψυχικό τοπίο της Bιολέτας και στον κόσμο / σκηνή της καταναγκαστικής ηδονής, όπου δεσπόζει ένα τεράστιο τραπέζι.

 

ΟΙ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΡΙΕΣ

 -Η Λιζέτ Οροπέζα είναι η πλέον περιζήτητη σοπράνο κολορατούρα των ημερών μας  και αδιαμφισβήτητη σταρ της Metropolitan Opera της Νέας Υόρκης. Θα την απολαύσουμε ως «Τραβιάτα» στην πρεμιέρα 27/7 και στις 30/7 καθώς πρωταγωνιστεί στην πρώτη διανομή. Στο πλευρό της θα ενσαρκώσει τον Αλφρέντο ο σημαντικός διεθνής τενόρος Σαϊμίρ Πίργκου ενώ τον Τζόρτζιο Ζερμόν θα υποδυθεί ο κορυφαίος έλληνας βαρύτονος Δημήτρης Πλατανιάς.

 Η Οροπέσα ξεκίνησε την πορεία της κερδίζοντας τις Met Opera National Council Auditions, ενώ στα 22 της χρόνια έπαιξε σε  Ριγκολέτο και Γάμους του Φίγκαρο. Τα τελευταία χρόνια έχει διαγράψει μια θεαματική διαδρομή στις μεγαλύτερες όπερες του πλανήτη, ενώ φέτος έλαβε δύο από τα σημαντικότερα βραβεία  στο είδος. Μετά την αποθέωση σε Λονδίνο, Παρίσι, Μαδρίτη, κάνει αυτή την εποχή το ντεμπούτο της στη Σκάλα του Μιλάνου, ενώ μετά το Ηρώδειο θα ερμηνεύσει την Τραβιάτα σε Αρένα της Βερόνας, Μετροπόλιταν της Νέας Υόρκης και Τεάτρο Ρεάλ της Μαδρίτης. Μάλιστα τη σεζόν 2019/20, εκτός από την Τραβιάτα, θα ερμηνεύσει και τη Μανόν στη Μετροπόλιταν, αλλά και Λουτσία στο Μόναχο και Ροζίνα στο Παρίσι. 

-Στη δεύτερη διανομή (28/7 και 31/7) θα τραγουδήσει η ρωσίδα σοπράνο Εκατερίνα Σιούρινα, που διαπρέπει στο μελόδραμα την τελευταία δεκαπενταετία. Απόφοιτος της Russian Academy of Theatre Arts Μόσχας, έχει θριαμβεύσει στις μεγαλύτερες σκηνές του κόσμου. H Σιούρινα ερμήνευσε την Τραβιάτα με μεγάλη επιτυχία πριν από λίγους μήνες στην Κρατική Όπερα της Βιέννης. Ειδικά στο Ηρώδειο θα την χειροκροτήσουμε με τον Αλεξέι Ντόλγκοφ ως Αλφρέντο και τον Τάση Χριστογιαννόπουλο ως Τζόρτζιο Ζερμόν.

Εχει στο ενεργητικό της εξαιρετικές εμφανίσεις σε Μετροπόλιταν Νέας Υόρκης, Βασιλική Όπερα Λονδίνου, Εθνική Όπερα των Παρισίων, Βαυαρική Όπερα του Μονάχου, Γερμανική Όπερα Βερολίνου, αλλά και Γενεύη, Βρυξέλλες, Τορόντο, Σύδνεϋ, Βερόνα, Ζάλτσμπουργκ κ.α.

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ Ο ΡΗΓΟΣ

 Ο Κωνσταντίνος Ρήγος «ξαναδιαβάζει» τον έρωτα και το θάνατο της «διάσημης εταίρας της παριζιάνικης κοινωνίας», μετά την εμβληματική του χορογραφία πάνω στην «Κυρία με τις καμέλιες» στο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας και στο Θέατρο Αμόρε. Όπως αναφέρει: «Ο κόσμος της Βιολέττας, που στροβιλίζεται στο βαλς, αγωνιά για το τέλος του πάρτι, για το πέρας της ηδονής: το βαλς είναι η μουσική μετωνυμία αυτής της αγωνίας. Ακόμη και όταν αποσύρεται από την κοσμική ζωή, ακόμη κι όταν πεθαίνει, η Βιολέττα εξακολουθεί να είναι εσωτερικά συντονισμένη στον ρυθμό του βαλς, μέσα στο οποίο αφήνει την τελευταία της πνοή. Στην Τραβιάτα η ηδονή δεν καταδικάζεται ηθικά αλλά γίνεται αντικείμενο παρατήρησης. Και τι είναι πιο κοντά στον σημερινό ηδονισμό, που βρίσκεται πλέον στο επίκεντρο μιας κοινωνίας του θεάματος και της κατανάλωσης;» 

 

Η όπερα(πρωτοπαίχθηκε το 1853 στη Βενετία) περιγράφει τον έρωτα μιας εταίρας με γόνο καλής οικογένειας. Η σχέση προκαλεί την αντίδραση της οικογένειας του νέου, το ζευγάρι χωρίζει και ξανασυναντιέται λίγο πριν τον θάνατο της κοπέλας.

*Ώρα έναρξης 21.00 Ηρώδειο, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών.

Μουσική διεύθυνση: Λουκάς Καρυτινός. Σκηνοθεσία – Χορογραφία – Σκηνικά: Κωνσταντίνος Ρήγος. Κοστούμια:Ιωάννα Τσάμη.  Φωτισμοί: Χρήστος Τζιόγκας. Διεύθυνση χορωδίας: Αγαθάγγελος Γεωργακάτος

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Best View