Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ART

/

Jeff Koons: Ξανά στο θρόνο του «most expensive living artist»

Jeff Koons: Ξανά στο θρόνο του «most exp...
Μπακοπούλου Άντυ
[email protected]

To ασημένιο «Κουνέλι» του, απέφερε 91 εκατομμύρια δολάρια σε δημοπρασία των Christies

Είναι επίσημο: Το πελώριο ασημένιο κουνέλι του διάσημου αμερικανού εικαστικού Τζεφ Κουνς που πουλήθηκε την περασμένη Τετάρτη σε δημοπρασία των Christies στη Νέα Υόρκη για πάνω από 91 εκατομμύρια δολάρια, τον έκανε αυτόματα τον πιο ακριβοπληρωμένο εν ζωή καλλιτέχνη. Το ατσάλινο γλυπτό «Rabbit» που έσπασε το ρεκόρ, είναι έργο του 1986 και σίγουρα αντιπροσωπευτικό κομμάτι του επονομαζόμενου «βασιλιά του κιτς» αλλά και του προκλητικού γλύπτη-celebrity της ποπ εικαστικής κουλτούρας.

 

Τον τίτλο βέβαια τον είχε και στο παρελθόν ο Κουνς επειδή ένα άλλο έργο του, το πορτοκαλί «Balloon Dog» είχε πουληθεί 58 εκατομμύρια δολάρια το 20013 αλλά πέρυσι τον ξεπέρασε ο βρετανός Ντέιβιντ Χόκνει με τον πασίγνωστο πίνακα «Η πισίνα». Φέτος λοιπόν κάθεται και πάλι στο «θρόνο» του λατρεμένου εικαστικού των εκατομμυριούχων.

Εχει περάσει περίπου μια πενταετία από την πολύκροτη ρετροσπεκτίβα για τον Κουνς στο Κέντρο Πομπιντού του Παρισιού, που προσέλκυσε ορδές επισκεπτών και ταξίδεψε στο Μουσείο Γουίτνι της Νέας Υόρκης και στο Μουσείο Γκούγκενχαιμ του Μπιλμπάο. Η απήχηση είχε δείξει το πόσο «περνάει» η δουλειά του στο ευρύ κοινό. Πρόπερσι είχε γίνει μεγάλος «ντόρος» και με την πελώρια νάιλον «Μπαλαρίνα» του στο Rockefeller Center.

Σκύλοι, κουνέλια και τουλίπες ως μπαλόνια, ηλεκτρικές σκούπες από πλέξι γκλας, μπάλες του μπάσκετ σε προθήκες, οι άσεμνες πόζες της πρώην συζύγου του πορνοστάρ Τσιτσιολίνα, αλλά και ο πορσελάνινος Μάικλ Τζάκσον, ο ηθοποιός Buster Keaton, οι φιγούρες Hulk και οι αιρετικές παρωδίες της αρχαιότητας τον έκαναν αναγνωρίσιμο και εξαιρετικά δημοφιλή. Οι ειδικοί συνεχίζουν βέβαια να διαφωνούν για το αν είναι μεγαλοφυία ή εμπορική καρικατούρα…

 

 

 Ο Κουνς είναι σήμερα 64 ετών και φοράει πάντα κοστούμι, ενώ δεν διστάζει να συνεργαστεί με αυτοκρατορίες της κατανάλωσης όπως η Louis Vuitton και η H&M. Γεννημένος το 1955 στο Γιορκ της Πενσιλβάνια, ζωγράφιζε από παιδί, εμπνευσμένος από τους κλασικούς ζωγράφους που ο πατέρας του παρουσίαζε στη βιτρίνα μαγαζιού διακόσμησης. Μόλις στα φοιτητικά του χρόνια, όταν σπουδάζει στο Merryland Institut College of Art της Βαλτιμόρης (1972-1974), γνωρίζει τον Σαλβαντόρ Νταλί και περνάει μια μέρα μαζί του στη Νέα Υόρκη. Αργότερα, ως απόφοιτος του School of Art Institute του Σικάγου (1975), θα εγκατασταθεί στη Νέα Υόρκη και θα ανακαλύψει την καλλιτεχνική αντεργκράουντ σκηνή, μαζί με την Πάτι Σμιθ και τους Talking Heads. Από το Μουσείο ΜOMA θα περάσει πρώτη φορά δουλεύοντας στο τμήμα των νέων μελών και των χορηγών.  To 1990 συμμετέχει στη Μπιενάλε Βενετίας με τη σειρά Made in Heaven, δηλαδή ερωτικά συμπλέγματα του ίδιου με την Τσιτσιολίνα. Και αυτό ήταν μόνο η αρχή…

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Best View