Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ART

/

GREEK ART: ΠΡΙΝ ΤΟΝ ΤΑΚΙS ΣΤΗΝ ΤΑΤΕ, Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΥΝΕΛΛΗΣ «ΠΑΕΙ» ΒΕΝΕΤΙΑ ΜΕΣΩ PRADA

GREEK ART: ΠΡΙΝ ΤΟΝ ΤΑΚΙS ΣΤΗΝ ΤΑΤΕ, Ο Γ...
Μπακοπούλου Άντυ
[email protected]

Ο ελληνοιταλός της arte povera

Ενώ η περίφημη Tate Modern του Λονδίνου ετοιμάζεται να υποδεχθεί τον προσεχή Ιούλιο δημιουργίες του διάσημου ελληνα γλύπτη του μαγνητισμού και της αιώρησης Takis , η παραμυθένια, υδάτινη πολιτεία των δόγηδων Βενετία καλωσορίζει με την επιβλητική σφραγίδα του Fondazione Prada μια «χορταστική» ρετροσπεκτίβα  για τον πρωτοπόρο της arte povera Γιάννη Κουνέλλη στο πλαίσιο της 58ης Μπιενάλε. Ο πειραιώτης εικαστικός, που από τη δεκαετία του ’60 εγκαταστάθηκε μόνιμα στη Ρώμη, αναδεικνύεται δυο χρόνια μετά το θάνατό του, μέσα από 60 σημαντικά έργα που φιλοτέχνησε από το 1959 έως το 2015. Ο επισκέπτης μπορεί να περιεργαστεί ανατρεπτικές συνθέσεις και εγκαταστάσεις στο παλάτι CaCorner della Regina, κέντρο του Ιδρύματος Prada στη Βενετία.

Τα εκθέματα συγκεντρώθηκαν από το Αρχείο Κουνέλλη από μουσεία και σημαντικές ιδιωτικές συλλογές στην Ιταλία και το εξωτερικό. Με επιμελητή τον Germano Celant η έκθεση θα διαρκέσει από τις 11 Μαΐου έως τις 24 Νοεμβρίου.

 

Γράμματα και εξισώσεις, κάκτοι, άνθρακας, βαμβάκι, υφάσματα, σκουπίδια, θραύσματα, εργαλεία, αντικείμενα ακόμα και καφές εξαπλώνονται αλληγορικά στα δωμάτια του αρχοντικού, αντιπροσωπεύοντας διαφορετικές περιόδους της δουλειάς του καλλιτέχνη. Ο Γιάννης Κουνέλλης ήταν ένας ακούραστος ερευνητής του πειραματισμού στη σύγχρονη τέχνη, ο οποίος βασίζεται στη σωματική εμπειρία και στη χρήση οργανικών και ανόργανων οντοτήτων.

Η Arte Povera άλλωστε την οποία και εκπροσωπεί, ήταν ένα από τα σημαντικότερα εικαστικά κινήματα στη μεταπολεμική Ιταλία  κόντρα στο κοινωνικό, πολιτικό και καλλιτεχνικό κατεστημένο. Εστίασε φιλοσοφικά σε υλικά  ακατέργαστα, απλά και φτωχά.

Η έκθεση ολοκληρώνεται με εγκαταστάσεις μεγάλης κλίμακας, που κατασκευάστηκαν από τον Κουνέλλη στα τέλη της δεκαετίας του 1980. Περιλαμβάνουν αντικείμενα διαφορετικής προέλευσης: από γύψο μέχρι πέτρες, από παλτό μέχρι γυαλιά και μηχανικά εργαλεία. Στην εσωτερική αυλή του βενετσιάνικου παλατιού δεσπόζει η εγκατάστασή του με τα τσουβάλια που περιέχουν κόκκους καφέ. 

 

 

*Jannis Kounellis (Piraeus 1936 – Rome 2017), Fondazione Prada-Venice

 

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Best View