Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ART

/

ΠΗΓΑΜΕ EROICA: Ο ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ ΤΣΑΡΔΑΚΑΣ ΑΝΕΒΑΣΕ ΤΟΥΣ ΘΕΑΤΕΣ ΣΤΗ ΣΚΗΝΗ ΚΑΙ ΟΙ ΗΘΟΠΟΙΟΙ ΕΠΑΙΞΑΝ ΣΕ ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΑΙ ΘΕΩΡΕΙΑ

ΠΗΓΑΜΕ EROICA: Ο ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ ΤΣΑΡΔΑΚΑΣ ΑΝΕ...
Μπακοπούλου Άντυ
[email protected]

Το «Απόλλων» αφομοίωσε όλη τη δράση του εφηβικού «πυρετού»

«Αναποδογύρισε» τη χωροταξική παράδοση στο Δημοτικό Θέατρο ο συμπολίτης σκηνοθέτης-δραματουργός Τηλέμαχος Τσαρδάκας μετατρέποντας την πλατεία και τα θεωρεία σε σκηνικό και οδηγώντας τον κόσμο να καθίσει στη σκηνή! Στο πλαίσιο της ενότητας του «θεάτρου της επινόησης» του ΔΗΠΕΘΕ η παράσταση «Eroica» ξεκίνησε λοιπόν με μια μεγάλη έκπληξη για τους θεατές. Και στη συνέχεια όμως, το εμβληματικό ποιητικό έργο του Κοσμά Πολίτη αιφνιδίασε, γιατί δεν αποδόθηκε με συμβατικό τρόπο.

 

Η ιστορία των εφήβων που μεγαλώνουν απότομα σε μια αστική πόλη που «φωτογραφίζει» την παλιά Πάτρα με την πένα του μεγάλου πεζογράφου της γενιάς του ’30, ξεδιπλώνεται από τέσσερις νεαρές ηθοποιούς με υπέροχες φωνές, πάθος και εκφραστικότητα. Αεικίνητες, αλλάζουν ρόλους, τραγουδούν και αφηγούνται ταυτόχρονα, ενώ χειρονομιακές τακτικές του σωματικού θεάτρου, ήχοι, φωτισμοί καθώς και live μουσική από τον Διονύση Μπάστα υπογραμμίζουν τα γεγονότα. Τα κορίτσια που έχουν αναλάβει τους κεντρικούς ανδρικούς ρόλους αλλά και την ενσάρκωση της μοιραίας Μόνικας, παίζουν δίπλα στο πιάνο πάνω στη σκηνή, αλλά και ανεβοκατεβαίνουν σε καρέκλες και τραπέζια στην πλατεία του «Απόλλων» ή μπαινοβγαίνουν  σε θεωρεία και διαδρόμους με το κοινό απέναντι. Οι τρεις είναι ντυμένες ανδρικά με μαλλιά «κοκοράκι» και η μια σαν μαθήτρια με κοντή φούστα και ψηλές κάλτσες.

 

Μια παρέα αγοριών που υποδύονται τους ηρωικούς πυροσβέστες, αντιδρώντας ως «παλιόπαιδα» στα κοινωνικά ήθη της εποχής τους, περνάει στην εφηβεία και στην ενηλικίωση χάρη στην παρουσία της μικρής κόρης του προξένου της πόλης. Οι φωτιές και οι πέτρες για φασαρίες δεν τους αρκούν πια. Ο θάνατος, η φυγή, το bulling, η βία και το σεξ εκτονώνουν το «αίμα που βράζει» για έρωτα και αποδοχή αλλά και εξαιτίας των οικογενειακών πληγών που κουβαλούν.

 

Ευχαριστηθήκαμε πολύ την παράσταση, γιατί ζωντανεύει με σύγχρονο, πολύ ζωντανό παραστατικό τρόπο λογοτεχνία στη σκηνή. Το έργο θα μπορούσε να είναι ένα σημερινό, κοινωνικό θρίλερ στην tv, ένα συναρπαστικό ρομάντζο συντριβής, αν και η γλώσσα του ξεχειλίζει ευαισθησία και ποίηση. (Το αίμα περιγράφεται ως κόκκινος μενεξές στο στόμα). Πόσο συγκινούν οι απώλειες της πρώτης νεότητας! Πρέπει όμως να τις ζήσεις για μεγαλώσεις ακόμα κι αν «χαθείς»… Σπεύστε στην παράσταση, συνεχίζεται ως 1 Απριλίου, στη φωτο η dolce Μονικα.

 

 

*Παίζουν: Πάολα Καλλιγά, Έφη Κιτσαντά, Χριστίνα Κουταλιάγκα, Βιβή Φωτοπούλου

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Best View