Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πάτρα: Ψάχνουν σπίτια προς ενοικίαση για τους αστέγους και δεν βρίσκουν! Περιμένουν νέο «κύμα» εξώσεων στον Κοινωνικό Οργανισμό

Πάτρα: Ψάχνουν σπίτια προς ενοικίαση για...
Βγενόπουλος Φάνης

Το πρόγραμμα «ΣτεγάΖΩ» είναι «δώρο – άδωρο» δηλώνει στο thebest.gr ο πρόεδρος του Κοινωνικού Οργανισμού Θεόδωρος Τουλγαρίδης

Ο Κοινωνικός Οργανισμός του Δήμου Πατρέων αναζητά σπίτια προς ενοικίαση, ώστε να στεγαστούν άστεγοι αλλά δεν βρίσκει! Την αποκάλυψη αυτή έκανε μιλώντας στο thebest.gr, ο πρόεδρος του Κοινωνικού Οργανισμού του Δήμου Πατρέων Θεόδωρος Τουλγαρίδης.

Η δράση εντάσσεται στο πρόγραμμα «ΣτεγάΖΩ», μέσω του οποίου εγκρίθηκε η στέγαση 15 αστέγων σε διαμερίσματα για τον Κοινωνικό Οργανισμό του Δήμου Πατρέων, αν και οι ανάγκες των αστέγων είναι κατά πολύ μεγαλύτερες.

Στο πλαίσιο αυτό, τον περασμένο μήνα ο Κοινωνικός Οργανισμός, όπως λέει ο πρόεδρος του, προχώρησε στην προκήρυξη διαγωνισμού καλώντας τους ιδιοκτήτες διαμερισμάτων να συμμετάσχουν. Ωστόσο, όπως αναφέρει ο κ. Τουλγαρίδης, ουδείς προσήλθε με αποτέλεσμα ο διαγωνισμός να καταστεί άγονος.

Μετά από αυτή την εξέλιξη ο Κοινωνικός Οργανισμός, προχωρά σε νέο διαγωνισμό, ευελπιστώντας ότι αυτή τη φορά θα υπάρξει ενδιαφέρον εκ μέρους των ιδιοκτητών ακινήτων.

Κληθείς από το thebest.gr να αιτιολογήσει την απροθυμία των ιδιοκτητών, δεδομένου ότι υπάρχει σωρεία ξενοίκιαστων διαμερισμάτων στην Πάτρα, ο κ. Τουλγαρίδης εκτίμησε πως οι ιδιοκτήτες «δεν θέλουν να μπλέξουν με το Δημόσιο» και αυτό διότι, απαιτούνται μια σειρά δικαιολογητικών για τη συμμετοχή τους, ενώ είναι επιφυλακτικοί για το πότε θα πληρωθούν από το πρόγραμμα.

Να σημειωθεί ότι την ίδια απροθυμία συνάντησαν και στην Περιφέρεια, που υλοποιεί μέρος του προγράμματος «ΣτεγάΖΩ» σε συνεργασία με τη Μητρόπολη της Πάτρας.

[Αχαΐα:Τους γονάτισε ο ΕΝΦΙΑ - Οι ιδιοκτήτες που χαρίζουν τα ακίνητά τους και ο αμερικάνος που πουλάει ένα σπίτι τον χρόνο- Απίστευτα περιστατικά]

Οι γραφειοκρατικές διαδικασίες όμως, λειτούργησαν ανασταλτικά για την υλοποίηση του ίδιου του προγράμματος, το οποίο είχε εξαγγελθεί ήδη από τον Φεβρουάριο του 2015.

«Έτσι όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα το πρόγραμμα είναι στην ουσία, δώρο – άδωρο» σημειώνει ο κ. Τουλγαρίδης και εξηγεί πως «Αν και πρόγραμμα προέβλεπε τη στέγαση των αστέγων για ένα χρόνο, λόγω των πολλών γραφειοκρατικών εμποδίων και παρά τις προσπάθειες των εργαζομένων του Οργανισμού, στην ουσία οι άστεγοι θα βρουν σπίτι για πέντε με επτά μήνες και μετά  θα τους πετάξουν έξω».

Μάλιστα ο πρόεδρος του Κοινωνικού Οργανισμού επαναλαμβάνει την πάγια θέση του, σύμφωνα με την οποία: «Αντί να τους δίνουν στέγη για κάποιους μήνες, ας τους δώσουν δουλειά».

Να σημειωθεί ότι, αυτή την περίοδο φιλοξενούνται σε πανσιόν από τον Κοινωνικό Οργανισμό, 27 συμπολίτες οι οποίοι δεν έχουν στέγη. Πρόκειται για νεόπτωχους οι οποίοι έχασαν την εργασία τους, δεν είχαν να πληρώσουν το νοίκι και τους έγινε έξωση. Μάλιστα, μεταξύ των φιλοξενουμένων υπάρχουν και τρεις οικογένειες, εκ των οποίων η μία οικογένεια είναι αυτή που ζούσε σε χαρτόκουτα, όπως είχε γραφτεί σε ρεπορτάζ του thebest.gr.

[Πάτρα: Μια τετραμελής οικογένεια με ένα ξανθό αγγελούδι 1,5 ετών και άλλο ένα 3,5 ζει εξαθλιωμένη, σε ένα χαρτοκουτόσπιτο! - Οι εικόνες συγκλονίζουν - ΒΙΝΤΕΟ - ΦΩΤΟ]

Ωστόσο, όπως σημειώνει ο κ. Τουλγαρίδης τα μηνύματα που καταφθάνουν στον Κοινωνικό Οργανισμό κάθε άλλο παρά ενθαρρυντικά είναι καθώς πολλοί συμπολίτες μας βρίσκονται υπό την απειλή έξωσης, καθώς βρέθηκαν χωρίς δουλειά και δεν έχουν πληρώσουν τα νοίκια, με αποτέλεσμα να καταφεύγουν στον Οργανισμό για να ζητήσουν βοήθεια.

Πάντως, όπως παραδέχεται και ο κ. Τουλγαρίδης, υπάρχουν ακόμη άστεγοι στην Πάτρα που διαβούν σε πλατείες και άλλους κοινόχρηστους χώρους. Οι περισσότεροι εξ’ αυτών είναι γνωστοί στους ανθρώπους του Κοινωνικού Οργανισμού και έχουν γίνει προσπάθειες στο παρελθόν να βοηθηθούν αλλά δεν συνεργάστηκαν  και κατέληξαν πάλι στον δρόμο.

Κάποια άλλα άτομα είναι περιστατικά που δεν μπορούν να φιλοξενηθούν στη πανσιόν που νοικιάζει ο Κοινωνικός Οργανισμός, καθώς πρόκειται για χρήστες ουσιών, αλκοολικούς και άτομα που χρήζουν ψυχιατρικής αντιμετώπισης.

Διαπραγμάτευση με τους ιδιοκτήτες από την Περιφέρεια

Στο πρόγραμμα «ΣτεγάΖΩ» του Υπουργείου Εργασίας, συμμετέχουν από κοινού και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας με την Μητρόπολη Πατρών, αλλά και εκεί ακόμη οι άστεγοι δεν έχουν βρει διαμέρισμα για να κατοικήσουν.

Η Περιφέρεια για την ενοικίαση διαμερισμάτων επέλεξε τη λύση της διαπραγμάτευσης με τους ενδιαφερόμενους ιδιοκτήτες. Μάλιστα, όπως ανακοινώθηκε πρόσφατα, οι ενδιαφερόμενοι έχουν προθεσμία μέχρι και την Παρασκευή 15 Ιουλίου 2016 να καταθέσουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά στην Οικονομική Επιτροπή.

Το πρόγραμμα που υλοποιούν από κοινού η Περιφέρεια και η Μητρόπολη αφορά στη μίσθωση 10 διαμερισμάτων που θα δοθούν σε απόρους – ωφελούμενους του προγράμματος «ΣτεγάΖΩ» (Στέγαση και Επανένταξη).

Πρόκειται ουσιαστικά για δέκα σπίτια, στα οποία θα φιλοξενηθούν περίπου είκοσι συμπολίτες μας (μεταξύ αυτών και πέντε οικογένειες) οι οποίοι αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα διαβίωσης.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις