Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Η Πάτρα δείχνει το δρόμο για ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα Υγείας για Όλους - Αφορά ανασφάλιστους, άπορους, πρόσφυγες κ.α. - ΒΙΝΤΕΟ - ΦΩΤΟ

Η Πάτρα δείχνει το δρόμο για ένα ολοκληρ...
Πομώνης Γιάννης
[email protected] , Facebook Page

Την Πέμπτη έγινε η πρώτη ομάδα εργασίας - Αμεσα κλιμάκιο θα πάει στη Μυρσίνη

Σε μια περίοδο βαθιάς οικονομικής κρίσης, ανεργίας και κοινωνικού αποκλεισμού, η στροφή σε μεθόδους και πρακτικές εστιασμένες στον πολίτη, τεκμηριωμένες από την έρευνα και τη διεθνή γνώση και αντίστοιχη στις προτιμήσεις, επιθυμίες και ανάγκες των ασθενών, προβάλλει όσο ποτέ ως επιτακτική ανάγκη. Τίτλος του έργου στο οποίο πρωτοστατεί η Αχαΐα και ειδικότερα η Πάτρα, είναι "Προάσπιση Προαγωγή Υγείας Ευπαθών Ομάδων" φορέας υλοποίησης η Εταιρεία Πρόληψης & Προαγωγής Υγείας “Υγεία για Όλους”, και γίνεται με την υποστήριξη του Υπουργείου Υγείας. Την Πέμπτη έγινε η πρώτη ομάδα εργασίας στα γραφεία της ΤΕΔΚ Αχαΐας στην οδό Υψηλάντου.

Ωφελούμενοι του έργου είναι:

α. Άτομα που βιώνουν ή που κινδυνεύουν με κοινωνικό αποκλεισμό και δεν έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες Υγείας – Πρόνοιας.

β. Άνεργοι Ιατροί, Επισκέπτες/τριες Υγείας, Νοσηλευτές/τριες, Κοινωνικοί Λειτουργοί, Γραμματείς, Οδηγοί.

γ. Άνεργοι Ρομά, που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα (νοσηλευτές, γραμματείς κ.λ.π. ανά περιοχή)

Το έργο “Υγεία για Όλους” έχει ως σκοπό την ανάπτυξη δικτύου υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και Κοινωνικής Φροντίδας, διασυνδεόμενων με τις τοπικές κοινότητες και τις τοπικές δημόσιες υπηρεσίες και δομές, προς όφελος ευάλωτων ομάδων πληθυσμών.

ΣΤΟΧΟΙ

Στόχος του Σχεδίου Δράσης «Υγεία για Όλους», είναι η αύξηση της συμπληρωματικότητας σχετικών δράσεων στα πλαίσια της κοινωνικής αλληλεγγύης, με την εξασφάλιση όλων των αναγκαίων συνεργιών με συναφείς φορείς, με σεβασμό της διαπολιτισμικής ετερότητας, των απόψεων, προτιμήσεων και επιθυμιών των αποδεκτών των δράσεων ευάλωτων ομάδων πληθυσμού, καθώς και η μεγιστοποίηση της αποτελεσματικότητας των σχετικών παρεμβάσεων, προς όφελος αυτών που τις έχουν ανάγκη.

Οι ευάλωτες αυτές ομάδες πληθυσμού (ρομά, κάτοικοι ορεινής Θράκης/Πομάκοι. άποροι/ανασφάλιστοι και πρόσφυγες), αντιμετωπίζουν σωρευτικά προβλήματα ένταξης στον κοινωνικό και οικονομικό ιστό της χώρας, καθώς και πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας και κοινωνικής φροντίδας. Οποιεσδήποτε παρεμβάσεις που στοχεύουν στην άρση των προβλημάτων αυτών και στην ισότιμη συμμετοχή των ως άνω ομάδων πληθυσμού, θα πρέπει να προσανατολίζονται στην ενημέρωση, στην εκτίμηση των αναγκών υγείας τους, στην ιατρική περίθαλψη, αποκατάσταση και υποστήριξή τους, καθώς και στον προσανατολισμό τους στις υπηρεσίες του συστήματος υγείας και κοινωνικής φροντίδας.

1. Άποροι – Ανασφάλιστοι

Σύμφωνα με τον πρόσφατο Ν. 4368/2016, ανασφάλιστοι και ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, έχουν το δικαίωμα της ελεύθερης πρόσβασης στις Δημόσιες Δομές Υγείας και δικαιούνται νοσηλευτικής και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

Μετά από σχετικό αίτημα των τοπικών κοινωνιών και των ΟΤΑ, άποροι και ανασφάλιστοι, οι οποίοι βιώνουν συνθήκες κοινωνικού αποκλεισμού ή βρίσκονται σε απομακρυσμένες περιοχές, μπορούν να ωφεληθούν των παρεμβάσεων της Δράσης «Υγεία για Όλους».

2. Ρομά

Οι Ρομά  αποτελούν μεγάλη πληθυσμιακή ομάδα στη χώρα μας, με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, που αφορούν στον τρόπο ζωής τους. Αρκετοί από αυτούς έχουν ενσωματωθεί, έχουν μόνιμη απασχόληση και μόνιμη κατοικία. Ένα σημαντικό όμως τμήμα του πληθυσμού αυτού δεν είναι κοινωνικά ενταγμένο, με σοβαρά προβλήματα που αφορούν τη στέγη, την απασχόληση, την εκπαίδευση, αλλά κυρίως την πρόσβαση σε υπηρεσίας Υγείας -Πρόνοιας. Ζουν ομαδικά και η απασχόλησή τους είναι εποχική.

Ο κλειστός πληθυσμός των Ρομά, λόγω συνεχών μετακινήσεων, πεποιθήσεων, επιλογών και δυσκολίας πρόσβασης σε υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, ιδίως σε θέματα εμβολιασμών της παιδικής ηλικίας, αποτελούν μια εξαιρετικά ευάλωτη ομάδα κάτοικων της επικράτειας, στην οποία ακριβώς για τους παραπάνω λόγους έχουν αρχίσει να επανεμφανίζονται παιδικές ασθένειες που έχουν από χρόνια εξαλειφθεί από τον αανπτυγμένο υγειονομικά κόσμο (πχ διφθερίτιδα).

Επιπλέον, λόγω της ανυπαρξίας συστήματος ύδρευσης/αποχέτευσης στους καταυλισμούς τους, υπάρχουν θύλακοι όπου τροφιμογενείς και υδατογενείς λοιμώξεις επανεμφανίζονται, ενώ είχαν σχεδόν εξαλειφθεί από τη χώρα μας (πχ ηπατίτιδα), δημιουργώντας προϋποθέσεις κινδύνου για τη δημόσια υγεία του γενικού πληθυσμού.

3. Κάτοικοι της Ορεινής Θράκης (Πομάκοι)

Στις υπώρειες της σημερινής Ροδόπης, ζει ο πληθυσμός των κατοίκων της ορεινής Θράκης (Πο­μάκοι). Οι Έλληνες Πομάκοι ζουν στο Νομό Ξάνθης και στα χωριά Εχίνος, Κύκνος, Γλαύκη, Κένταυρος, Ώραΐον, Μύκη, Σάτρη, Μελίβια, Θέρμες και Πόμα. Οι υπόλοιποι κατοικούν στον νομό Ροδόπης, προς την πλευρά του Έβρου και στα χωριά Κέχρου, πού περιλαμβάνει 11 οικισμούς και την Όργανη.

4Πρόσφυγες που ζουν σε οργανωμένα κέντρα φιλοξενίας (Άμεσα κλιμάκιο θα κινηθεί προς τη Μυρσίνη σε ότι αφορά στην Ηλεία).

Σήμερα, 50.364 πρόσφυγες βρίσκονται στην Ελλάδα, ανάμεσα στους οποίους και πολλά ασυνόδευτα παιδιά.

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΚΑ), οι ξενώνες φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων είναι πλήρεις, με συνέπεια πολλά παιδιά που αιτούνται φιλοξενίας να βρίσκονται αναγκαστικά σε αναμονή και αρκετά να παραμένουν για μεγάλο διάστημα σε αστυνομικά κρατητήρια. Το 2015, συνολικά 2.248 ασυνόδευτοι ανήλικοι τοποθετήθηκαν σε δομές φιλοξενίας, οι περισσότεροι των οποίων αποχώρησαν μετακινούμενοι προς άλλες ευρωπαϊκές χώρες, κάτι που πλέον είναι εξαιρετικά δυσχερές. Μόνο στους τρεις πρώτους μήνες του 2016 καταγράφηκαν 1.150 ασυνόδευτα παιδιά.

Οι παρεμβάσεις θα γίνουν σε οργανωμένα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων, με την συνεργασία των τοπικών κοινωνιών και των ΟΤΑ.

Στο πλαίσιο της δράσης αναπτύσσεται ολοκληρωμένο πρόγραμμα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, το οποίο περιλαμβάνει:

α. Κλινική παιδιατρική εξέταση

β. Εμβολιασμοί

γ. Οδοντιατρικός έλεγχος (σε παιδιά)

δ. Κλινική εξέταση ενηλίκων ( παθολογικός – καρδιολογικός έλεγχος)

ε. Γυναικολογική Εξέταση: εξέταση μαστού, Test pap

ζ. Καταγραφή περιστατικών που χρήζουν άμεσης δευτεροβάθμιας περίθαλψης -προώθηση αυτών σε μονάδες Υγείας.

Υπεύθυνοι παρεμβάσεων

Γεώργιος Χρούσος, Καθηγητής Παιδιατρικής ΕΚΠΑ, Πρόεδρος Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών

Μαρία Θεοδωρίδου, Ομ. Καθηγήτρια Παιδιατρικής, Αντ/προς Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών

Αθανάσιος Σκουτέλης, Καθηγητής Παθολογίας – Λοιμωξιολόγος, Γ.Ν.Α. «Ο Ευαγγελισμός», Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων

Στέφανος Φούσσας, Συντονιστής Δ/ντής Καρδιολογικής Κλινικής Γ.Ν. Τζάνειο Πειραιά, Πρόεδρος Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας

Αθανάσιος Μανώλης, Συντονιστής Δ/ντής Καρδιολογικής Κλινικής Γ.Ν. Ασκληπιείο Βούλας’

Κωνσταντίνος Τσιούφης, Αν. Καθηγητής Καρδιολογίας ΕΚΠΑ, Γ.Ν.Α. Ιπποκράτειο

Γεράσιμος Φιλιππάτος, Καθηγητής Καρδιολογίας ΕΚΠΑ, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιακής Ανεπάρκειας

Γεώργιος Κρεατσάς, Καθηγητής Μαιευτικής – Γυναικολογίας ΕΚΠΑ, Π.Ν.Α. Αρεταίειο

Ευθύμιος Δεληγεώρογλου, Καθηγητής Μαιευτικής – Γυναικολογίας ΕΚΠΑ, Π.Ν.Α. Αρεταίειο

Σοφία Καλανταρίδου, Καθηγήτρια Μαιευτικής – Γυναικολογίας ΕΚΠΑ, Π.Ν.Α. Αρεταίειο

Πέτρος  Δρακάκης, Αν. Καθηγητής Μαιευτικής – Γυναικολογίας ΕΚΠΑ, Γ.Ν.Α. Αλεξάνδρα

Πέτρος  Καρακίτσος, Καθηγητής Κυτταρολογίας ΕΚΠΑ, Δ/ντής Εργαστηριακής Διαγνωστικής Κυτταρολογίας Π.Γ.Ν. Αττικό

Πάρις Κοσμίδης, Παθολόγος Ογκολόγος, Δ/ντής Ογκολογικής Κλινικής, Νοσοκομείο Υγεία

Ευτυχία Κούκκου, Διευθύντρια ΕΣΥ, Τμήμα Ενδοκρινολογίας, Διαβήτου & Μεταβολισμού, Γ.Ν. Έλενα Βενιζέλου

Ιωάννης Ευδοκιμίδης, Καθηγητής Νευρολογίας ΕΚΠΑ, Δ/ντής Α΄ Νευρολογικής Κλινικής, Π.Ν.Α. Αιγινήτειο

Κλημεντίνη  Καραγεωργίου, Νευρολόγος, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών

Αθανάσιος  Κατσίκης, Πρόεδρος Ελληνικής Οδοντιατρικής 0μοσπονδίας

Ιωάννης Τζούτζας, Καθηγητής Οδοντιατρικής, Γενικός Γραμματέας Ελληνικής Οδοντιατρικής 0μοσπονδίας

Συντονίστρια Προγράμματος: Ελένη Σωτηροπούλου

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις