Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Κερδισμένοι και χαμένοι από Ασφαλιστικό και Φορολογικό- Συγκεκριμένα ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ

Κερδισμένοι και χαμένοι από Ασφαλιστικό ...

Ψηφίστηκαν την Κυριακή

Αποτίμηση των αλλαγών που φέρνει στις ζωές των Ελλήνων, μισθωτών κι ελευθέρων επαγγλματιών, το ασφαλιστικό-φορολογικό νομοσχέδιο που ψηφίστηκε την Κυριακή το βράδυ στη Βουλή έκανε, μιλώντας «Στο Κόκκινο Πάτρας 107,7» ο φοροτεχνικός Μαρίνος Μαρκεζίνης. Σύμφωνα με τα στοιχεία και τα παραδείγματα που παρέθεσε, η συντριπτική πλειοψηφία των ελευθέρων επαγγελματιών δεν θίγονται από τις νέες ρυθμίσεις ενώ για τους μισθωτούς, από τη μείωση του αφορολόγητου στα περίπου 8.600 ευρώ θα υπάρξει μεσοσταθμικά μια επιβάρυνση 190-200 ευρώ.

Πιο αναλυτικά, εξήγησε ότι στο Ασφαλιστικό οι όποιες αλλαγές αφορούν μόνο τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους επιστήμονες, όχι τους μισθωτούς, πέραν του κομματιού που αφορά τις εργοδοτικές εισφορές.

«Εφαρμοζόμενες αυτές οι ρυθμίσεις, τουλάχιστον το 85%, κατά κλάδους και περισσότερο, θα πληρώσει λιγότερες εισφορές. Για παράδειγμα ένας έμπορος που δηλώνει 10.000 ευρώ καθαρά κέρδη, πλήρωνε μέχρι σήμερα ΟΑΕΕ, κατά μέσο όρο, 4.500 με 5000 ευρώ εισφορές. Αυτό ήταν περίπου το 50% του εισοδήματός του. Αυτό τώρα γίνεται 27%, θα πληρώσει δηλαδή περίπου 2.700 ευρώ.

Άνθρωποι που δήλωναν ζημία ή δεν είχαν κέρδος πλήρωναν έως σήμερα κανονικά τις εισφορές τους, δηλαδή 5.000% του ανύπαρκτου εισοδήματός τους. Υπάρχει βέβαια και αύξηση στα μεγαλύτερα εισοδήματα. Από ποσά 20.000-25.000 «ισοφαρίζεται», πληρώνει δηλαδή όσα πλήρωνε μέχρι τώρα και από εκεί και πάνω αρχίζει μια σταδιακή αύξηση που σταματάει στις 58.000-60.000  καθαρά κέρδη. Αν δείτε τα στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών πόσοι δηλώνουν, από το εμπόριο, 60.000 ευρώ θα καταλάβετε ότι είναι ένα πολύ μικρό ποσοστό.

Η μεγάλη επιβάρυνση είαι στα πολύ μεγάλα κέρδη. Στα 20.000 ευρώ βγαίνει να πληρώνουν 5.400 περίπου δηλαδή όσο πληρώνουν και σήμερα, γιατί δεν πρέπει να υπολογίζουμε μόνο όσους έχουν την άνεση και έχουν πάρει την έκπτωση των τριών κλιμακίων,  αλλά και όσους δεν έχουν αυτή την έκπτωση και πληρώνουν 800-900 ευρώ το δίμηνο και είναι μια μεγάλη κατηγορία εμπόρων, επαγγελματιών και βιοτεχνών», σημείωσε ο κ. Μαρκεζίνης.

Με άλλα λόγια, όπως εξήγησε για την μεγάλη πλειονότητα του κόσμου το 27% του καθαρού κέρδους πάει πλέον στην ασφάλιση, ενώ με τα μέχρι στιγμής δεδομένα πήγαινε πολλές φορές στις εισφορές το 50 και 60%. Όσον αφορά τώρα στο Φορολογικό ο κ. Μαρκεζίνης εξήγησε ότι με τα νέα μέτρα για τους επαγγελματίες και τους εμπόρους που έχουν καθαρό κέρδος μέχρι 27.000 ευρώ θα υπάρξει μείωση φόρου καθώς θα φορολογούνται με την κλίμακα των μισθωτών χωρίς το αφορολόγητο.

«Δηλαδή στο πρώτο «κλιμάκιο» από 26% ο φόρος θα πάει στο 22%, δηλαδή θα υπάρξει μείωση 4 μονάδων στους συντελεστές των ατομικών επιχειρήσεων. Αυτό είναι μια αλλαγή που πρέπει να την λάβουμε υπόψη μας, καθώς έχει ως συνέπεια οι έμποροι με καθαρό κέρδος έως 27.000 ευρώ θα πληρώσουν λιγότερο φόρο από ότι πλήρωναν μέχρι σήμερα.

Μάλιστα οι ασφαλιστικές τους εισφορές αφαιρούνται πρώτα και μετά φορολογούνται για το υπόλοιπο ποσό τους εισοδήματός τους. Πάνω από 27.000 καθαρά κέρδη αρχίζει μια επιβάρυνση που μεγαλώνει πάρα πολύ πάνω από τα 50.000», εξήγησε ο κ. Μαρκεζίνης και πρόσθεσε πάντως ότι αυτό δεν σημαίνει ότι σε μια τέτοια φάση της οικονομίας και για τα μεγαλύτερα εισοδήματα θα έπρεπε να επιλέγει η αύξηση της φορολογίας γιατί η οικονομία έχει ανάγκη την ενεργό ζήτηση. Τέλος χαμένοι φαίνεται να είναι οι άγαμοι και οι έγγαμοι χωρίς προστατευόμενα μέλη καθώς μετά την μείωση του αφορολόγητου λίγο πάνω από τα 8.600 ορισμένοι θα κληθούν να πληρώσουν πλέον φόρο.  

«Δεν θα επηρεαστούν οι έγγαμοι με δύο παιδιά και πάνω, αλλά για τους άγαμους και τα ζευγάρια χωρίς προστατευόμενα μέλη το αφορολόγητο θα πάει περίπου στα 8.600 ευρώ ατομικό εισόδημα. Αυτό θα έχει μια ετήσια επιβάρυνση 190-200 ευρώ», επισήμανε ο κ. Μαρκεζίνης.

Να σημειωθεί ότι στους παντρεμένους δεν υπολογίζεται για το αφορολόγητο το συνολικό τους εισόδημα αλλά του καθενός ξεχωριστά κι έτσι ακόμα και με οικογενειακό εισόδημα 17.000 ευρώ (π.χ. από 8.500 ευρώ εισόδημα ο καθένας) διατηρούν αφορολόγητο.

Τέλος για όσους εργάζονται με «μπλοκάκι» σε έναν εργοδότη ή σε περισσότερους αλλά ο ένας εκ των εργοδοτών του έχει το 75% του τζίρου τους, οι κρατήσεις που θα έχουν θα είναι 6% (οι δικές τους) και τα υπόλοιπα θα επιβαρύνουν τον εργοδότη. Επίσης δεν θίγεται το καθεστώς της φορολόγησής τους, θα συνεχίζουν δηλαδή να φορολογούνται όπως μέχρι τώρα με το αφορολόγητο του μισθωτού.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις