Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Μια αποτίμηση του χθεσινού debate: Tι συμπεράσματα βγαίνουν για τους πολιτικούς, αλλά και τους ψηφοφόρους...

Μια αποτίμηση του χθεσινού debate: Tι συ...
Νασόπουλος Νάσος

Από τον Νάσο Π. Νασόπουλο

Τους όρους διεξαγωγής του debate τους καθόρισε η διακομματική επιτροπή, δηλαδή οι εκπρόσωποι των κομμάτων που οι πρόεδροί τους συμμετείχαν στη χθεσινή τηλεμαχία. Όμως, όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί κατήγγειλαν ως  «άνευρο» και «ανούσιο» το debate. Συμπέρασμα: για ακόμα μία φορά, οι πολιτικοί φάσκουν και αντιφάσκουν. Πρώτα, έστειλαν τους εκπροσώπους τους στη διακομματική για να στήσουν μια «αντιπαράθεση- σούπα» και μετά βγήκαν και μας είπαν ότι η σούπα που έφτιαξαν δεν τους άρεσε.

Τελικά, το μόνο ενδιαφέρον που είχε η χθεσινή τηλεμαχία εντοπίζεται στο γεγονός ότι οι πολιτικοί αρχηγοί που θέλουν να σώσουν τη χώρα, δεν είχαν απολύτως κανένα ενδιαφέρον!

Μέσα λοιπόν, από αυτή την ανούσια τηλεοπτική εκπομπή, εκτιμώ ότι βγαίνουν τα εξής συμπεράσματα:

Ο Αλέξης Τσίπρας, δεν έδειξε το επικοινωνιακό χάρισμα που είχε  δείξει τα προηγούμενα χρόνια. Σφιχτός, χωρίς χιούμορ έδειχνε σα να υπερασπίζεται μια πολιτική που δεν πιστεύει. Έδινε εξηγήσεις για τους λόγους που έγινε μνημονιακός, μάλλον δείχνοντας ότι ούτε και ο ίδιος πείθεται από αυτές τις εξηγήσεις. Μάλλον διακρινόταν και μια δόση εκνευρισμού και αμηχανίας. Τελικά, είναι άλλο να υπόσχεσαι ελπίδα και άλλο να υπερασπίζεσαι μνημόνια.

Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης ήταν πιο χαλαρός από τους υπόλοιπους, επιστράτευσε και το χιούμορ και τη λαϊκή αργκό (χαρακτηριστική ατάκα απευθυνόμενος στον Τσίπρα: μας φέσωσες 90 δις επειδή δεν ήξερες τα οικονομικά, μην χάσουμε και κανά νησάκι επειδή δεν ξέρεις ότι και οι θάλασσες έχουν σύνορα που πρέπει να φυλάσσονται). Άραγε, είναι αρκετό αυτό το χαλαρό ύφος, για να κρύψει το αμαρτωλό παρελθόν της ΝΔ;

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, συνεπής σε αυτά που πάντα πίστευε ξεκαθάρισε ότι θέλει δραχμή, αλλά κανείς δεν μπήκε στον κόπο να τον ρωτήσει γιατί στις εκλογές του Ιανουαρίου κατέβηκε με τον ΣΥΡΙΖΑ, που επισήμως διακήρυττε ότι δεν θέλει να βγάλει τη χώρα από το ευρώ;

Ο Σταύρος Θεοδωράκης ίσως ήταν ο πιο σαφής από όλους. Γνωρίζοντας, ως δημοσιογράφος, την τέχνη της τηλεόρασης, ήταν άνετος και χαλαρός. Ο λόγος του απέπνεε λογική και μάλλον ήταν αυτός που έδωσε τις πιο ξεκάθαρες και πιο πειστικές απαντήσεις. Ωστόσο, η πλήρης ταύτισή του με τη λογική των μνημονίων φορτίζει έντονα την πολιτική του παρουσία, με αποτέλεσμα να αδυνατίζει η δύναμη των θετικών προτάσεων που καταθέτει.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας, με άνεση και σοβαρότητα, πάτησε πάλι το …μαγνητόφωνο και επανέλαβε τη γνωστή γραμμή. Και δεν βρέθηκε ούτε ένας να τον ρωτήσει: συμπαθέσταστε και (πράγματι) συνεπέστατε σε αυτά που λέτε Γενικέ Γραμματέα του ΚΚΕ, μπορείτε να μας δείξετε μία, έστω μία, χώρα σε όλο τον κόσμο που λειτουργεί το σύστημα που προτείνετε;

Ο Πάνος Καμμένος είχε άνεση αλλά, προφανώς για να εμποδίσει διαρροή ψηφοφόρων του προς τα δεξιά, κατέφυγε στις παλιές τακτικές «προσπαθώ να κερδίσω εντυπώσεις εκτοξεύοντας λίγη λάσπη, με τη μέθοδο διατύπωσης ερωτημάτων». Ωστόσο, υιοθέτησε πλήρως την επιχειρηματολογία αυτού που …λάσπωνε, όταν έπρεπε να εξηγήσει γιατί ψήφισε μνημόνια («δεν μας αρέσει το μνημόνιο, αλλά για να μην καταστραφεί η χώρα το κάναμε» είπε. Ό,τι ακριβώς έλεγαν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ όταν ψήφιζαν τα μνημόνια 1 και 2).

Η Φώφη Γεννηματά ήταν σα να απήγγειλε ποίημα. Όσο καλές φρασούλες κι αν της γράφει ο Λαλιώτης, χάνουν στην …απαγγελία. Η όλη σκηνική παρουσία της δεν έχει φρεσκάδα και ζωντάνια. Φανερώνει έναν άνθρωπο που λέει αυτά που της είπαν να πει και όχι αυτά που πιστεύει. Δυστυχώς, καμία σχέση με τον αείμνηστο πατέρα της.

Σχεδόν όλοι τους ακολούθησαν πιστά τον τηλεοπτικό κανόνα που λέει: στην τηλεόραση δεν απαντάς σε αυτό που σε ρωτάνε, αλλά εκμεταλλεύεσαι την ερώτηση για να πεις αυτά που θες εσύ.

Και κάτι τελευταίο:

«Κάθε χώρα έχει την κυβέρνηση που της αξίζει» είχε πει ο Γάλλος συντηρητικός και αντιδιαφωτιστής Ζοζέφ ντε Μαιστρ (1753-1821). Και επειδή τις κυβερνήσεις και γενικώς τους πολιτικούς ηγέτες τους αναδεικνύουν οι λαοί, κάθε λαός έχει τους ηγέτες που του αξίζουν.

Παρακολουθώντας το debate των πολιτικών αρχηγών, ίσως μπορείς να καταλήξεις σε συμπέρασμα και για το επίπεδο του μέσου ψηφοφόρου. Αυτόν για τον οποίο ο Τσώρτσιλ είχε πει «το καλύτερο επιχείρημα εναντίον της δημοκρατίας είναι μια συζήτηση πέντε λεπτών με το μέσο ψηφοφόρο».

Αν αυτοί που είδαμε χθες, είναι οι καλύτεροι πολιτικοί που μπορούμε να έχουμε, μάλλον είναι μελαγχολικά τα συμπεράσματα για το επίπεδο του μέσου ψηφοφόρου.

Debate: Ο απολογισμός μιας από τις πιο ανούσιες τηλεοπτικές τηλεμαχίες πολιτικών αρχηγών

Τηλεμαχία: Το χρυσό βατόμουρο, η κλοπή στο νομισματοκοπείο και οι άλλες "θανατηφόρες" ατάκες μεταξύ των πολιτικών αρχηγών

Το dress code του Ντιμπέιτ - Τα κομψά ταγιέρ, οι ...γραβατωμένοι και οι καπνιστές...


Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις