Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Νάσος Νασόπουλος Ολυμπιακοί Αγώνες Παρίσι 2024 Αιγιάλεια
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΥΓΡΟΣ ΣΤΙΒΟΣ

/

Open IQFOIL European Championship 2023, ένα χρόνο μετά... (ΦΩΤΟ)

Open IQFOIL European Championship 2023, ...

Πριν ένα χρόνο στην Πάτρα

Ημέρες μαγικές ζήσαμε πριν από ακριβώς ένα χρόνο οι άνθρωποι του Ιστιοπλοϊκού Ομίλου Πατρών και η πόλη της Πάτρας, με την εμπειρία της μεγάλης διοργάνωσης που έμελλε να αποτελέσει, ίσως το πιο θεαματικό αλλά συνάμα και έναν από τους πιο δύσκολους και σημαντικούς αγώνες μεταξύ των διεθνών ιστιοπλοϊκών διοργανώσεων που το 2023  διεξήχθησαν στη χώρα μας. 

Ήταν το Open IQFOIL European Championship, μια νέα κατηγορία, η επονομαζόμενη ιπτάμενη ιστιοπλοΐα, για την οποία υπήρξε ενδιαφέρον συμμετοχής και από χώρες εκτός Ευρώπης λόγω του υψηλού επιπέδου των αθλητών που πήραν μέρος σε αυτή. Το αποτέλεσμα ήταν πως αποστολές (πολλές από αυτές πολυπληθείς) από 42 χώρες, έφτασαν στην Πάτρα έως και ένα μήνα πριν τον αγώνα.

Συνολικά 250 αθλητές και άλλοι 200 συνοδοί, VIP, προπονητές, 40 κριτές, επόπτες, σύμβουλοι, μέλη διεθνούς κλάσης και επιτροπών αγώνα, έδωσαν στην πόλη 3.100 διανυκτερεύσεις και 4.000 γεύματα εστίασης στην Πάτρα σε μια εποχή χαμηλής τουριστικής κίνησης. 

Μεταξύ των ξένων και Ελλήνων αθλητών, αγωνίστηκαν 15 ολυμπιονίκες και πρωταθλητές σε διεθνείς αγώνες και φυσικά η Ελληνική Ολυμπιακή ομάδα η οποία είχε την ευκαιρία να προπονηθεί μαζί με την αφρόκρεμα της κατηγορίας. 

Επίσης θα πρέπει να αναφέρουμε πως δημιουργήθηκαν 2 κανάλια στο YouTube ελληνόγλωσσο και ξενόγλωσσο και πως τους αγώνες παρακολούθησαν ζωντανά 34 χώρες μέσω Live Streaming και τα κανάλια είχαν 5.000 views στο Live Streaming των τελικών και 25.000 views στο Live Streaming σύνολο.

Ένα χρόνο μετά ο πρώτος Έλληνας αθλητής στην κατηγορία αυτή, θα κέρδιζε την συμμετοχή του στους Ολυμπιακούς αγώνες στο Παρίσι, αξιοποιώντας την εμπειρία που έδωσε στην ελληνική ιστιοπλοΐα, η διοργάνωση της Πάτρας.   

Προκειμένου να βρεθεί κατάλληλος χώρος, αφού όπως είναι γνωστό η περιοχή μας διαθέτει πολύ καλές συνθήκες, αλλά όχι εγκαταστάσεις στεριάς, επελέγη ο χώρος του ξενοδοχείου Porto Rio, το οποίο διαθέτει τον κατάλληλο περιβάλλοντα χώρο και για τον θαλάσσιο στίβο επελέγη η περιοχή από την Πλαζ μέχρι το Ρίο με φόντο την Γέφυρα Χαρίλαος Τρικούπης, από τη μια πλευρά και την Παλιοβούνα από την άλλη, τα δυο διαχρονικά τοπόσημα της πόλης (στην γκραβούρα του Λε Κουρμπιζιέ με τη Παλιοβούνα το παλαιότερο τοπόσημο, τώρα προστέθηκε και το σύγχρονο, η Γέφυρα).

Η τελετή έναρξης στο Κάστρο του Ρίου με τις αποστολές να παρελαύνουν με τις σημαίες των χωρών τους στο ηλιοβασίλεμα του Πατραϊκού, ήταν η εμβληματική πινελιά σε ένα κάδρο ενός στίβου που εντυπωσίαζε τόσο για το ανάγλυφο της περιοχής, όσο και για τις καιρικές συνθήκες που επικράτησαν, πολύ σημαντικές για τέτοιου είδους αγώνες. 

Είναι αλήθεια ότι η περιοχή μας άρεσε σε όλους, όπως και η ίδια διοργάνωση απέσπασε τις καλύτερες κριτικές, σε σημείο που  η Παγκόσμια Ομοσπονδία στο video  με τις ευχές της για το 2024, το οποίο προβλήθηκε σε παγκόσμιο επίπεδο αφιέρωσε πλάνα από τον αγώνα κατατάσσοντάς τον, στα μεγάλα ιστιοπλοϊκά γεγονότα του πλανήτη. 

Και επειδή τα καλά πράγματα σε αυτόν τον τόπο δεν γίνονται μόνα τους, οι διοργανωτές δεν ξεχνούν και ευχαριστούν τους συντελεστές αυτής της μοναδικής στιγμής για την πόλη:

 τους ανθρώπους του Ιστιοπλοϊκός Όμιλος Πατρών και τους εθελοντές της διοργάνωσης 
την Ελληνική Ιστιοπλοϊκή Ομοσπονδία και την ομάδα της του live streaming
την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος 
τον Δήμο Πατρέων και το γραφείο της Μαρίνας της Πάτρας 
την 6η ΥΠΈ και το Κ.Υ. Βορείου Τομέα για την διάθεση του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού 
το προσωπικό του Λιμενικού Σώματος, και της Ελληνικής Αστυνομίας 
τον Ο.Λ.Π.Α.
την Π.Ε.Δ. Δυτικής Ελλάδος 
τον Ε.Ο.Τ.
την Κτηματική υπηρεσία
την Αρχαιολογική υπηρεσία 
το ξενοδοχείο Πόρτο Ρίο
την Super Cargo
την Synedra 
την Media Strom
την Ομάδα ναυαγοσωστών Patras Dolphins 
την Χρυσανθόπουλος Α.Ε.
την Raptis Marine
την Pelco-Wos
την Λουξ
την Δημητρίογλου
την Τρίαινα Α.Ε.
την Copytron
το Ionian Channel
 το Apex Sports 
το Top Fm
Gazzetta, 
Ενάλιον 
την εφ. Πελοπόννησος και το Peloponnisos 104.1FM
την Cyprus Sailing T.V.
το Ρυθμός 94,9
Το A Patras
Το Α 94,4
Το D news
το Radio 9.15
Επίσης ευχαριστούμε όλα τα ΜΜΕ της πόλης μας και της ευρύτερης περιοχής αλλά και τα Αθηναϊκά ΜΜΕ που κάλυψαν με δημοσιεύσεις όλες τις ημέρες διεξαγωγής του Open IQFOIL European Championship. 

Τέλος θα ήταν κρίμα αυτή η προσπάθεια όλων μας να πάει χαμένη. Δεν πρέπει απλά να αποτελεί μόνο μία ωραία στιγμή. Ας ευχηθούμε και ας διεκδικήσουμε μια βάση ανάπτυξης τέτοιων διοργανώσεων, δηλαδή, εγκαταστάσεις στην περιοχή μας. Είναι το μόνο που μας λείπει…

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Sports