Ο θρυλικός τελικός για τον Ολυμπιακό στην "Αγιά Σοφιά"
Ύστερα από 17 χρόνια ένας τελικός ευρωπαϊκής διοργάνωσης έγινε σε ελληνικό γήπεδο,το περασμένο καλοκαίρι, αφού το Στάδιο Καραϊσκάκη φιλοξένησε τον τελικό του Σούπερ ΚΑΠ, ανάμεσα στην Μάντσεστερ Σίτι και την Σεβίλη.
Και σε λίγες ώρες η OPAP Arena πρόκειται να φιλοξενήσει τον αγώνα που θα κρίνει το τρόπαιο στο Conference League, ανάμεσα στον Ολυμπιακό και την Φιορεντίνα!
Η Ελλάδα δεν αποτελεί σίγουρα ποδοσφαιρικό μέγεθος πρώτης γραμμής. Δεν αποτελεί ακριβώς τη Μέκκα του ποδοσφαίρου, έστω και αν το 2004 η Εθνική ομάδα βρέθηκε στην κορυφή της Ευρώπης. Εντούτοις δεν είναι λίγες οι φορές που έχει προτιμηθεί από την UEFA ως τελικός προορισμός μιας διασυλλογικής διοργάνωσης. Συνολικά, μέχρι σήμερα έχει συμβεί οκτώ φορές.
Οκτώ τελικοί σε τρία διαφορετικά γήπεδα (ΟΑΚΑ, Γ. Καραϊσκάκης (παλιό και νέο), Καυτανζόγλειο) που αφορούσαν το Κύπελλο Πρωταθλητριών / Champions League, το Κύπελλο Κυπελλούχων, το Σούπερ Καπ και το Διηπειρωτικό. Μάλιστα, αν μια ομάδα έχει θετικές μνήμες από τελικούς στη χώρα μας, αυτή είναι η Μίλαν. Τρεις φορές έχει δώσει ευρωπαϊκό τελικό στην Ελλάδα και μετρά ισάριθμες κατακτήσεις τροπαίων. Αν μη τι άλλο, για τους "ροσονέρι" αποτελεί τον τέλειο προορισμό.
1. Τσέλσι - Ρεάλ Μαδρίτης (19/5/1971 - Κύπελλο Κυπελλούχων)
Ο πρώτος εν Ελλάδι τελικός έγινε στις 19 Μαΐου 1971, με τις Τσέλσι και Ρεάλ Μαδρίτης να διεκδικούν το παρθενικό τους Κύπελλο Κυπελλούχων και μάλιστα για την Τσέλσι θα ήταν το πρώτο ευρωπαϊκό τρόπαιο γενικά, εν αντιθέσει με την "Βασίλισσα". Εντέλει, το τρόπαιο κρίθηκε σε επαναληπτικό, αφού δεν υπήρχε η παράταση και τα πέναλτι.
Πάνω από 42.000 θεατές βρέθηκαν στο Στάδιο Καραϊσκάκη, με τον Πίτερ Όσγκουντ να ανοίγει το σκορ στο 56' και τον Ιγκνάθιο Θόκο να ισοφαρίζει στο 90' και να στέλνει το ζευγάρι σε δεύτερο ματς, το οποίο διεξήχθη στις 21 Μαΐου στο ίδιο γήπεδο. Εκεί, οι Λονδρέζοι ήταν καλύτεροι και επικράτησαν 2-1 με τέρματα των Ντέμπσι (32') και Όσγκουντ και τη Ρεάλ να μειώνει με τον Φλέιτας στο 75'. Ο κόσμος στο δεύτερο ματς ήταν σαφώς λιγότερος σε σχέση με εκείνο δυο ημέρες πριν και δεν έφτασε καν τις 20.000.
ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ:
Στάδιο Καραϊσκάκη: 19/5/1971
Τσέλσι - Ρεάλ Μαδρίτης: 1-1 (56' Οσγκουντ / 90' Θόκο)
Διαιτητής: Ρούντολφ Σόιρερ (Ελβετία)
ΤΣΕΛΣΙ: Μπονέτι, Μπόιλ, Ντέμπσι, Γουέμπ, Χάρις, Χόλινς (105' Μάλιγκαν), Κουκ, Γουέλερ, Χάουσμαν, Οσγκουντ (89' Μπόλντουιν), Χάντσον.
ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ: Μπόρχα, Χοσέ Λουίς, Μπενίτο, Θόκο, Θουνθουνέγκι, Πίρι, Γκρόσο, Βελάσκεθ, Πέρεθ (85' Φλέιτας), Αμάνθιο, Χέντο (77' Γκράντε).
2. Τσέλσι - Ρεάλ Μαδρίτης (21/5/1971 - Κύπελλο Κυπελλούχων)
21 Μαΐου 1971, «Καραϊσκάκη», Πειραιάς
Τσέλσι – Ρεάλ Μαδρίτης 2-1: (33’ Ντέμπσεϊ 39′ Οσγκουντ – 75’ Φλέιτας)
Τσέλσι (Ντέιβ Σέξτον): Μπονέτι, Μπόιλ, Ντέμπσεϊ, Ουέμπ, Χάρις, Κουκ, Χάντσον, Ουέλερ, Μπόλντουιν, Οσγκουντ (73’ Σμέθερστ), Χάουζμαν
Ρεάλ Μαδρίτης (Μιγκέλ Μουνιόθ): Μπόρχα, Χοσέ Λουίς, Μπενίτο, Θόκο, Θουνθουνέγκι, Πίρι, Γκρόσο, Βελάθκεθ (75’ Χέντο), Φλέιτας, Αμάνθιο, Μπουένο (60’ Γκράντε)
Διαιτητής: Ρούντολφ Σόιρερ (Ελβετία)
3. Παναθηναϊκός - Νάσιοναλ Ουρουγουάης (15/12/1971 - Α' τελικός Διηπειρωτικού)
Ο πρώτος αγώνας με τους Ουρουγουανούς έγινε ένα βροχερό απόγευμα της 15ης Δεκεμβρίου στο κατάμεστο στάδιο Καραϊσκάκη. Ο Παναθηναϊκός προηγείται με γκολ του Φυλακούρη στο 48ο λεπτό, αλλά δύο λεπτά αργότερα ο Αρτίμε ισοφαρίζει και ο αγώνας λήγει 1-1.Οι παίκτες της Νασιονάλ επιβεβαιώνουν τους φόβους των Ολλανδών. Με ένα δολοφονικό μαρκάρισμα, ο Μοράλες σπάει το πόδι του Γιάννη Τομαρά, θέτοντας τέλος σε μια πολλά υποσχόμενη καριέρα.
Οι συνθέσεις των ομάδων:
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Οικονομόπουλος, Τομαράς, Αθανασόπουλος, Ελευθεράκης, Καψής, Σούρπης, Δημητρίου, Καμάρας, Αντωνιάδης, Δομάζος, Κουβάς.
ΝΑΣΙΟΝΑΛ: Μάνγκα, Μπρούνελ, Μάσνικ, Ουμπίνια, Μοντέρο Καστίγιο, Μπλάνκο, Κουμπίγια, Εσπάραγκο, Μανέιρο, Αρτίμε, Μοράλες.
Ο επαναληπτικός γίνεται δύο εβδομάδες αργότερα και συγκεκριμένα στις 29 Δεκεμβρίου. Στο φλεγόμενο Σεντενάριο του Μοντεβιδέο, η Νασιονάλ δεν αφήνει την ευκαιρία να πάει χαμένη. Νικά 2-1 τον Παναθηναϊκό και ανακηρύσσεται κορυφαία ομάδα του πλανήτη για το 1971. Τα γκολ σημειώνουν οι σκόρερ του πρώτου αγώνα: ο Αρτίμε στο 34ο και 74ο λεπτό και ο Φυλακούρης ένα λεπτό πριν από το σφύριγμα της λήξης. Ο Παναθηναϊκός, παρά την ήττα του, σημειώνει ένα ακόμη ρεκόρ. Γίνεται η πρώτη και μοναδική ελληνική ομάδα που έχει συμμετάσχει σε τελικό Διηπειρωτικού Κυπέλλου.
4. Μίλαν - Λιντς (16/5/1973 - Κύπελλο Κυπελλούχων
Μόλις δυο χρονιά αργότερα, ορίστηκε εκ νέου τελικός στην Ελλάδα, αλλά αυτή την φορά διεξήχθη στο Καυτανζόγλειο Στάδιο της Θεσσαλονίκης, με τη Μίλαν να αντιμετωπίζει στις 16 Μαΐου 1973 την -πολύ δυνατή τότε- Λιντς για τον τελικό του Κυπελλούχων.
Πάνω από 40.000 βρέθηκαν στις εξέδρες και παρακολούθησαν εκείνον τον αγώνα, που κρίθηκε με τέρμα του Κιαρούτζι μόλις στο 5' για τους "ροσονέρι" και έχοντας για αρνητικό πρωταγωνιστή τον διαιτητή, Χρήστο Μίχα, ο οποίος άφησε με φριχτά παράπονα τους Άγγλους. Ο πρώτος Έλληνας που σφύριξε σε τελικό ευρωπαϊκής διοργάνωσης και η εμπειρία αποδείχτηκε τραυματική.
ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ:
Καυτανζόγλειο Στάδιο: 16/5/1973
Μίλαν - Λιντς 1-0 (5' Κιαρούτζι)
Διαιτητής: Χρήστος Μίχας
ΜΙΛΑΝ: Βέκι, Σαμπαντίνι, Ζινιόλι, Ανκουιλέτι, Τουρόνε, Ροζάτο (59' Ντόλτσι), Ριβέρα, Μπενέτι, Σολιάνο, Μπιγκόν, Κιαρούτζι.
ΛΙΝΤΣ: Χάρβεϊ, Ρένι, Τσέρι, Μπέιτς, Μάντελεϊ, Χάντερ, Γκρέι (54' ΜακΚουίν), Γιόραθ, Λόριμερ, Τζόρνταν, Τζόουνς.
5. Αμβούργο - Γιουβέντους (25/5/1983 - Κύπελλο Πρωταθλητριών)
Έπρεπε να περάσουν δέκα χρόνια για να οριστεί και πάλι τελικός στην Ελλάδα και για πρώτη φορά ήταν για το Κύπελλο Πρωταθλητριών. Στις 25 Μαΐου 1983, το Αμβούργο και η Γιουβέντους προκρίθηκαν στον τελικό και ο αγώνας έγινε στο ΟΑΚΑ.
Οι Γερμανοί δεν πρόκειται ποτέ να ξεχάσουν την πρωτεύουσά μας, αφού εδώ κατέκτησαν το πρώτο και μοναδικό Πρωταθλητριών της ιστορίας τους, νικώντας 1-0 τη "Βέκια Σινιόρα" με τέρμα του Φέλιξ Μάγκατ μόλις στο 9ο λεπτό του τελικού μπροστά σε 73.500 θεατές. Εκείνη την σεζόν, να θυμίσουμε πως η ομάδα του γερμανικού Βορρά είχε αποκλείσει στον δεύτερο γύρο τον Ολυμπιακό.
ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ:
Ολυμπιακό Στάδιο: 25/5/1983
Διαιτητής: Νικολάε Ραϊνέα
Αμβούργο - Γιουβέντους 1-0 (9' Μάγκατ)
ΑΜΒΟΥΡΓΟ: Στάιν, Καλτζ, Γιάκομπς, Ιερόνιμους, Βερμέγιερ, Ρολφ, Μάγκατ, Γκρο, Μιλέφσκι, Χρούμπες, Μπάστρουπ (55' Φον Χέισεν).
ΓΙΟΥΒΕΝΤΟΥΣ: Τζοφ, Τζεντίλε, Σιρέα, Μπρίο, Καμπρίνι, Μπονίνι, Ταρντέλι, Πλατινί, Μπόνιεκ, Ρόσι (56' Μαροκίνο), Μπέτεγκα.
6. Άγιαξ - Λοκομοτίβ Λειψίας (13/5/1987 - Κύπελλο Κυπελλούχων)
Τέσσερα χρόνια αργότερα, είχαμε και πάλι τελικό για το Κύπελλο Κυπελλούχων στο ίδιο Στάδιο, με τον Άγιαξ να αναμετράται με τη Λοκοκομοτίβ Λειψίας. Η ομάδα του Γιόχαν Κρόιφ κατάφερε να νικήσει τους Γερμανούς με 1-0 χάρη σε γκολ του 23χρονου τότε, Μάρκο Φαν Μπάστεν, ο οποίος έκανε... σεφτέ στα ευρωπαϊκά τρόπαια. Ακολούθησε η εθνική του και η Μίλαν, κάνοντας πολύ πιο πλούσιο το παλμαρέ του.
Κοντά στις 35.000 φίλαθλοι βρίσκονταν στο γήπεδο, αλλά μόνο μια χούφτα φίλοι της Λειψίας, ομάδας της Ανατολικής Γερμανίας. Βλέπετε, το τείχος του Βερολίνου δεν είχε πέσει ακόμα. Για την ιστορία, ο "Αίαντας" είχε αφήσει εκτός στον δεύτερο γύρο τον Ολυμπιακό, νικώντας 4-0 στο Άμστερνταμ και φέρνοντας 1-1 στην Αθήνα.
ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ:
Oλυμπιακό Στάδιο: 13/5/1987
Διαιτητής: Λουίτζι Ανιολίν
Άγιαξ - Λοκομοτίβ Λειψίας 1-0 (21' Φαν Μπάστεν)
ΑΓΙΑΞ: Μέντζο, Σιλόι, Φέρλαατ, Ράικαρντ, Μπέβε, Βίντερ, Βάουτερς, Φαν Σιπ, Μιούρεν (82' Σόλτεν), Φαν Μπάστεν, Βίτσκε (66' Μπέργκαμπ).
ΛΟΚΟΜΟΤΙΒ: Μίλερ, Κρέερ, Μπάουμ, Λίντνερ, Τσότσχε, Μπρέντοβ, Σολτς, Λίντερς (75' Κουν), Εντμουντ (55' Λάτσκε), Ρίχτερ, Μάρσαλ.
7. Μίλαν - Μπαρτσελόνα (18/5/1994 - Champions League)
Αν μη τι άλλο, ο τελικός που έχει μείνει περισσότερο χαραγμένος στο μυαλό των περισσοτέρων, ήταν αυτός της 18ης Μαΐου 1994 ανάμεσα σε Μίλαν και Μπαρτσελόνα. Από τη μια ο Φάμπιο Καπέλο και από την άλλη ο Γιόχαν Κρόιφ, ο οποίος αυτή την φορά έφυγε ηττημένος και μάλιστα με βαρύ σκορ. Μια Μίλαν βγαλμένη από τα πιο τρελά όνειρα των φίλων της, σκόρπισε τους Καταλανούς και τους διέλυσαν με το εμφατικό 4-0.
Τα δυο πρώτα γκολ σημειώθηκαν από τον Μασάρο, μια γκολάρα με λόμπα από τον Σαβίτσεβιτς και άλλο ένα από τον Ντεσαγί. Η Μπαρτσελόνα δεν μπορούσε να κάνει απολύτως τίποτα εκείνο το βράδυ και παραδόθηκε στις άγριες ιταλικές ορέξεις.
ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ:
Ολυμπιακό Στάδιο: 18/5/1994
Διαιτητής: Φίλιπ Ντον
Μίλαν - Μπαρτσελόνα 4-0 (22', 45' Μασάρο, 47' Σαβίτσεβιτς, 58' Ντεσαγί)
ΜΙΛΑΝ: Ρόσι, Τασότι, Πανούτσι, Αλμπερτίνι, Γκάλι, Μαλντίνι (83' Νάβα), Ντοναντόνι, Ντεσαγί, Μπόμπαν, Σαβίτσεβιτς, Μασάρο.
ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ: Θουμπιθαρέτα, Φερέρ, Γκουαρντιόλα, Κούμαν, Ναδάλ, Μπακέρο, Σέρχι (72' Εστεμπαράν), Στόιτσκοφ, Αμόρ, Ρομάριο, Μπεγκιριστάιν (52' Εουσέμπιο).
8. Μίλαν - Λίβερπουλ (18/5/2007 - Champions League)
Δυο χρόνια μετά τον τελικό της Πόλης και την επική ανατροπή της Λίβερπουλ, οι δυο ομάδες αντάμωσαν και πάλι με φόντο το "Άγιο Δισκοπότηρο" της διοργάνωσης, αλλά τώρα ήταν στην... πόλη της Μίλαν. Στην αγαπημένη της Αθήναμ έκανε το "3 στα 3" σε τελικούς διασυλλογικής διοργάνωσης, επικρατώντας εκείνο το βράδυ της 18ης Μαΐου 2007 με 2-1 των ρεντς.
Ο Πίπο Ιντσάγκι ήταν ο μεγάλος πρωταγωνιστής της "εκδίκησης" των Μιλανέζων του Κάρλο Αντσελότι, σκοράροντας στο 45' και στο 82', για να μειώσει απλά ο Ντιρκ Κάουτ για την ομάδα του Ράφα Μπενίτεθ, που δεν κατάφερε να φέρει πάλι τούμπα τα εις βάρος της δεδομένα. Εκπληκτική η ατμόσφαιρα στο κατάμεστο ΟΑΚΑ, στις εξέδρες του οποίου βρέθηκαν 74.000 θεατές. Εκείνη την σεζόν, η Μίλαν είχε παίξει στους ομίλους με την ΑΕΚ, νικώντας 3-0 εντός έδρας και χάνοντας 1-0 στο ΟΑΚΑ με το φάουλ του Σέζαρ.
ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ:
Ολυμπιακό Στάδιο: 18/5/2007
Μίλαν - Λίβερπουλ 2-1 (Ιντσάγκι 45', 82' / Κάουτ 89')
Διαιτητής: Χέρμπερτ Φάντελ
ΜΙΛΑΝ: Ντίντα, ΌΝτο, Νέστα, Μαλντίνι, Γιανκουλόφσκι (80' Καλάτζε), Αμπροζίνι, Πίρλο, Γκατούζο, Σέεντορφ (92' Φαβάλι), Κακά, Ιντσάγκι (88' Τζιλαρντίνο).
ΛΙΒΕΡΠΟΥΛ: Ρέινα, Φίναν (88' Αρμπελόα), Κάραγκερ, Άγκερ, Ρίισε, Μαστσεράνο (78' Κράουτς), Τσάμπι Αλόνσο, Πέναντ, Ζέντεν (59' Κιούελ), Τζέραρντ, Κάουτ.
9. Μάντσεστερ Σίτι - Σεβίλλη (16/8/2023 - Σούπερ Καπ)
Σε έναν συναρπαστικό και συνάμα δραματικό τελικό που κρίθηκε στα πέναλτι (1-1 η κανονική διάρκεια), η πρωταθλήτρια Ευρώπης Μάντσεστερ Σίτι επιβλήθηκε 5-4 της Σεβίλλης και κατέκτησε το πρώτο ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ στην ιστορία της.
ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗ 16/8/2023
Cole Palmer 63' - Youssef En-Nesyri 25'
Η σειρά των πέναλτι:
Εύστοχος ο Χάλαντ, 1-0 η Μάντσεστερ Σίτι
Εύστοχος ο Οκάμπος, ισοφαρίζει σε 1-1 η Σεβίλλη
Εύστοχος ο Άλβαρες, 2-1 η Μάντσεστερ Σίτι
Εύστοχος ο Ράφα Μιρ, ισοφαρίζει σε 2-2 η Σεβίλλη
Εύστοχος ο Κόβατσιτς, 3-2 η Μάντσεστερ Σίτι
Εύστοχος ο Ράκιτιτς, ισοφαρίζει σε 3-3 η Σεβίλλη
Εύστοχος ο Γκρίλις, 4-3 η Μάντσεστερ Σίτι
Εύστοχος ο Μοντιέλ, ισοφαρίζει σε 4-4 η Σεβίλλη
Εύστοχος ο Γουόκερ, 5-4 η Μάντσεστερ Σίτι
Ο Γκούντελ έστειλε στη μπάλα στο οριζόντιο δοκάρι, το Super Cup Ευρώπης στην Μάντσεστερ Σίτι!
ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ ΣΙΤΙ: Έντερσον, Γουόκερ, Ακάντζι, Γκβάρντιολ, Άκε, Κόβατσιτς, Ρόδρι, Πάλμερ (85' Άλβαρες), Φόντεν Γκρίλις, Χάλαντ
ΣΕΒΙΛΛΗ: Μπουνού, Νάβας (83' Μοντιέλ), Μπαντέ, Γκούντελ, Ακούνια, Χορδάν, Ράκιτιτς, Οκάμπος, Τόρες (74' Χουάνλου), Λαμέλα (90+3' Σούσο), Εν Νεσιρί (90+3' Μιρ)
10. Ολυμπιακός - Φιορεντίνα (29/5/2024 - UEFA Europa Conference League)
"ΑΓΙΑΣΟΦΙΑ" 29/5/2024
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr