Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΣΙΝΕΜΑ

/

Με την «Φόνισσα» της Εύας Νάθενα ξεκίνησε το 9ο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου του Βερολίνου

Με την «Φόνισσα» της Εύας Νάθενα ξεκίνησ...
Μαρτάτος Tάκης

Στη λήξη του 9ου Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου του Βερολίνου θα προβληθεί η ταινία queer «Το καλοκαίρι της Κάρμεν», σε σκηνοθεσία Ζαχαρία Μαυροειδή, με τον Γιώργο Τσιαντούλα

Οι φίλοι του ελληνικού σινεμά επιστρέφουν στην γνώριμη σκοτεινή αίθουσα του εμβληματικού «Babylon», για το 9ο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου του Βερολίνου, στη Γερμανία. Θέμα του φετινού φεστιβάλ: «We choose the bloody screen».

Από τις 20 έως τις 24 Μαρτίου 2024 στον ιστορικό κινηματογράφο του πρώην Ανατολικού Βερολίνου θα προβληθούν συνολικά 30 ταινίες - μυθοπλασίας, ντοκιμαντέρ, μικρού μήκους και ειδικές προβολές, ανάμεσά τους πέντε διεθνείς, 16 γερμανικές πρεμιέρες και επτά πρεμιέρες Βερολίνου. Ως ταινία έναρξης, ήταν προγραμματισμένη για την Τετάρτη 20/3 το βράδυ, σε πρώτη διεθνή παρουσίαση η «Φόνισσα» σε σκηνοθεσία της Εύας Νάθενα, η μεγαλύτερη εμπορική επιτυχία της χρονιάς για την Ελλάδα, με περισσότερα από 400.000 εισιτήρια, μία υποβλητική ταινία με πρωταγωνίστρια την Καρυοφυλλιά Καραμπέτη που είδαμε και στην Πάτρα & ήταν βασισμένη στο ομώνυμο θρυλικό μυθιστόρημα του Σκιαθίτη διηγηματογράφου Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη.

Η σκηνοθέτιδα και ένας εκ των παραγωγών παρέστησαν στην αίθουσα και θα συζήτησαν για την ταινία τους με το κοινό.

Στη λήξη του 9ου Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου του Βερολίνου σύμφωνα με το πρόγραμμα, θα προβληθεί η ταινία queer «Το καλοκαίρι της Κάρμεν», σε σκηνοθεσία Ζαχαρία Μαυροειδή. Μετά την προβολή, με το κοινό θα συνομιλήσει ο πρωταγωνιστής Γιώργος Τσιαντούλας, ο οποίος έγινε ευρύτερα γνωστός μέσα από τη συμμετοχή του στο επιτυχημένο σήριαλ της ΕΡΤ1 "Η Τούρτα της μαμάς" των Αλέξανδρου Ρήγα και Δημήτρη Αποστόλου. Στην ταινία "Το Καλοκαίρι της Κάρμεν" που έκανε την παγκόσμια πρεμιέρα της στο Διεθνές Φεστιβάλ Βενετίας, συμπρωταγωνιστεί ο Ανδρέας Λαμπρόπουλος ενώ παίζουν και η Ρουμπίνη Βασιλακοπούλου & οι Νικόλας Μίχας και Βασίλης Τσιγκριστάρης.

Να προσθέσουμε πως «Το καλοκαίρι της Κάρμεν» πραγματοποίησε την ελληνική πρεμιέρα του τον περασμένο Νοέμβριο στο 64ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης & βρήκε διανομή για τις αίθουσες της Αγγλίας, Γαλλίας, Βραζιλίας και Αμερικής. Στις δε Ελληνικές κινηματογραφικές αίθουσες όπως διαβάσαμε, προγραμματίζεται να κυκλοφορήσει το φετινό καλοκαίρι (στις 6 Ιουνίου 2024), και έπειτα στην πλατφόρμα του Cinobo.

Σύνοψη: Απολαμβάνοντας ένα ολοήμερο μπάνιο, ο Δημοσθένης βοηθά τον κολλητό του φίλο, τον Νικήτα στη συγγραφή ενός σεναρίου. Θέμα του το καλοκαίρι που ο Δημοσθένης χώρισε. Η μετατροπή της ζωής σε μυθοπλασία θα οδηγήσει την πολύχρωμη φιλία τους να αλλάξει κεφάλαιο.

Ο τίτλος της φετινής διοργάνωσης «παίζει» με τη διττή σημασία της λέξης «bloody» (αιματηρός, διαολεμένος) - μεταφορικά, επιμένοντας στην μεγάλη οθόνη με αποφασιστικότητα και αγάπη, αλλά και κυριολεκτικά, με αφορμή το φετινό αφιέρωμα σε ταινίες τρόμου.

Μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, η διευθύντρια και «ψυχή» του Φεστιβάλ από την ίδρυσή του, Σοφία Σταυριανίδου, απαριθμεί με ενθουσιασμό τις φετινές «πρωτιές» της διοργάνωσης, με βασικότερη την προσθήκη ενός ακόμη βραβείου, αυτού για τις ταινίες μικρού μήκους.

«Με αυτό ολοκληρώνεται και η διάσταση των βραβείων. Οι ταινίες μικρού μήκους έχουν πλέον ένα πολύ ειδικό και πιστό κοινό, το οποίο θέλαμε να τιμήσουμε», δηλώνει η κ. Σταυριανίδου και επισημαίνει ότι τα σύντομα φιλμ έχουν γίνει ιδιαίτερα δημοφιλή, καθώς μπορεί κανείς να τα δει οπουδήποτε, ακόμη και από το κινητό του τηλέφωνο. Το «short film award», με τη χορηγία του Illuseum Berlin, έρχεται να προστεθεί στο Βραβείο Μυθοπλασίας, που χορηγεί το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου και στο Βραβείο Ντοκιμαντέρ που απονέμεται με την χορηγία του Musou Music Group.

Όπως υπονοείται και από τον τίτλο του Φεστιβάλ, φέτος θα φιλοξενηθεί και «Horror made in Greece», με δύο αυθεντικές ταινίες τρόμου, «Το κακό» του Γιώργου Νούσια και το «Minore» του Κωνσταντίνου Κουτσολιώτα, το οποίο έκανε πρεμιέρα στις Ελληνικές αίθουσες την Πέμπτη 21/3. Στις φετινές «πρωτιές» περιλαμβάνεται και ο αριθμός - ρεκόρ των συντελεστών ταινιών που θα παρευρεθούν στο Φεστιβάλ. «Θα έχουμε τους περισσότερους καλεσμένους από ποτέ - 23 εκπροσώπους ταινιών - και θα διοργανώσουμε 22 συζητήσεις με το κοινό. Για πρώτη φορά θα βρίσκονται επίσης εδώ όλοι οι ντοκιμαντερίστες, για να εκπροσωπήσουν τις ταινίες τους. Χαιρόμαστε ιδιαίτερα, καθώς πιστεύουμε στους ανθρώπους που δημιουργούν τις ταινίες και θέλουμε να τους γνωρίσει και το κοινό», λέει χαρακτηριστικά η διευθύντρια του Φεστιβάλ.

Η σκιά του «Οσκαρικού» Γιώργου Λάνθιμου

Η φετινή διοργάνωση γίνεται βεβαίως και στον απόηχο της πρόσφατης διάκρισης στα 96α Βραβεία Όσκαρ μίας ακόμη ταινίας του χολιγουντιανού πλέον Γιώργου Λάνθιμου. Πόσο επηρεάζει όμως αυτή η επιτυχία την ελληνική κινηματογραφική δημιουργία; «Το γεγονός ότι ο Γιώργος Λάνθιμος έσπασε τα σύνορα της Ελλάδας και έφτασε σε κορυφαίο σημείο στο Χόλιγουντ αποτελεί βεβαίως τεράστια επιτυχία και "προκαλεί" όλον τον χώρο στην Ελλάδα να κοιτάξει προς το μέρος του και να σκεφτεί με μεγαλύτερη εξωστρέφεια», ανέφερε η Σοφία Σταυριανίδου και υπογραμμίζει ότι από την παρουσία πλέον των ελληνικών ταινιών στο εξωτερικό, στα co-production markets και στα διεθνή φεστιβάλ, αποδεικνύεται ότι οι Έλληνες παραγωγοί - διότι από τους παραγωγούς ξεκινάμε, διευκρινίζει - διαθέτουν πλέον την τεχνογνωσία: Γνωρίζουν τον τρόπο με τον οποίο προωθείται ένα πρότζεκτ και τον τρόπο που γίνεται μια συμπαραγωγή με ξένη χώρα, το πώς πρέπει να δικτυωθούν για να προωθήσουν μια ταινία στο εξωτερικό.

«Για μένα αυτό είναι πολύ σημαντικό κλειδί επιτυχίας», υπογραμμίζει. «Τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα με την παρουσία της αποδεικνύει περίτρανα ότι υπάρχει το ταλέντο, αλλά ταυτόχρονα και ότι οι παραγωγοί διαθέτουν την απαιτούμενη γνώση. Οι σκηνοθέτες βεβαίως έχουν κεντρικό ρόλο και πλέον μορφώνονται και σπουδάζουν στο εξωτερικό. Πέρα από το ταλέντο, υπάρχουν πια και τα εργαλεία για να βγουν οι ταινίες προς τα έξω. Η Ελλάδα και μπορεί και βγαίνει προς τα έξω», προσθέτει η διευθύντρια του Φεστιβάλ, προειδοποιώντας ταυτόχρονα ότι «το ελληνικό σινεμά γνωρίζει μεγάλη άνθιση, αλλά αντιμετωπίζει και τεράστιο ανταγωνισμό, καθώς όλες οι χώρες πλέον - ειδικά στην Ευρώπη - κάνουν τα απαραίτητα βήματα».

*Να προσθέσουμε ότι το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, την προσεχή Τρίτη 26 Μαρτίου 2024 διοργανώνει την Ημέρα Ελληνικού Κινηματογράφου, απλώνοντας μάλιστα τη δράση σε ολόκληρη την επικράτεια. Η μεγάλη πλειοψηφία της πιο αξιόλογης εγχώριας παραγωγής των τελευταίων ετών (μικρού και μεγάλου μήκους, μυθοπλασίας, ντοκιμαντέρ και animation), με συνολικά 93 ταινίες, έρχεται στις κινηματογραφικές αίθουσες από την Αλεξανδρούπολη έως τα Χανιά και από τη Ρόδο έως την Κέρκυρα, με γενική είσοδο 3 ευρώ.

Η Μαρία Πρωτόπαπα σε σκηνή της ταινίας &...

Η Μαρία Πρωτόπαπα σε σκηνή της ταινίας "Φόνισσα".

Ο Γιώργος Τσιαντούλας (αριστερά) σε σκην...

Ο Γιώργος Τσιαντούλας (αριστερά) σε σκηνή της ταινίας "Το Καλοκαίρι της Κάρμεν".

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture