Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Δ. Σαρδελιάνος για αντιδρομήσεις στην Πάτρα: «Θέλουμε το αυτοκίνητο στο κέντρο της πόλης; Ναι ή όχι;»

Δ. Σαρδελιάνος για αντιδρομήσεις στην Πά...
Κωνσταντίνα Ανδριοπούλου
[email protected]

Τρία ερωτήματα που ζητούν απαντήσεις

Πεζοδρομήσεις και αντιδρομήσεις στο ιστορικό κέντρο της Πάτρας. Μια ιστορία χρόνων που συχνά πυκνά βρίσκεται στο επίκεντρο των συζητήσεων, τόσο των φορέων της πόλης όσο και των πολιτών της.

Μιλώντας για το θέμα αυτό, στο thebest.gr ο συγκοινωνιολόγος Δημήτρης Σαρδελιάνος παραθέτει μια σειρά ερωτημάτων που έχουν να κάνουν με τη γενικότερη αντίληψη περί της χρήσης Ι.Χ. στο κέντρο μιας πόλης. «Οι αντιδρομήσεις και οι πεζοδρομήσεις οφείλουν να γίνουν. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να μπούμε πάλι στον προβληματισμό, μετά από δέκα χρόνια, αν πρέπει να γίνουν ή όχι. Η απάντηση είναι «ναι πρέπει να γίνουν». Υπάρχει ένα άλλο κομμάτι όμως, που πρέπει να εξετάσουμε. Άκουσα την αρμόδια αντιδήμαρχο, την κ. Τογιοπούλου, να λέει ότι πρέπει να ανοίξει η συζήτηση περί των αστικών μετακινήσεων και εδώ υπάρχει ένα θέμα. Τι εννοεί να ανοίξει συζήτηση; Συζήτηση τίνος με ποιόν;  Γιατί αν εννοεί τους πολίτες, οι πολίτες θέλουν κάτι πολύ απλό, να πάρουν το αυτοκίνητό τους, να πάνε στο κέντρο, να παρκάρουν και να κάνουν τη δουλειά τους. Αυτό δεν είναι θέμα συζήτησης. Δεν ξέρω τι έχει κατά νου η δημοτική αρχή αλλά αυτό που δεν έχω ακούσει είναι η έκφραση μιας σαφούς πολιτικής, η οποία να λέει, ποια είναι η άποψή της για το κυκλοφοριακό, δηλαδή την κατάσταση στο κέντρο της Πάτρας. Το ερώτημα που μπαίνει είναι το εξής: «θέλουμε το αυτοκίνητο στο κέντρο της πόλης; Ναι ή όχι;» και η απάντηση που απαιτείται από τη δημοτική αρχή είναι σαφής και είναι «Όχι» και προφανώς το ίδιο ισχύει και για τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης. Η δική μου άποψη ως συγκοινωνιολόγος είναι «δεν θέλουμε το Ι.Χ. στο κέντρο», τα αυτοκίνητα στο κέντρο μιας πόλης σημαίνουν ότι έχουμε αποτύχει».

Σε ένα δεύτερο ερώτημα ο κ. Σαρδελιάνος, επισημαίνει: «Πως η δημοτική αρχή θα λύσει το θέμα της στάθμευσης των μονίμων κατοίκων του κέντρου; Είναι κάτι που επίσης δεν έχουμε ακούσει μέχρι σήμερα. Η στάθμευση των επισκεπτών δεν λύνεται και αυτό είναι δεδομένο.  Δεν έχουμε θέσεις στάθμευσης για τους επισκέπτες, ότι και να κάνουμε, δεν μας φτάνουν και αφού δεν λύνεται, κοιτάμε να δούμε πως θα λύσουμε το θέμα των μονίμων κατοίκων. Έχει πολιτική σε αυτό, η δημοτική αρχή ή απλώς λέει ότι πρέπει να ανοίξει συζήτηση; Περιμένουμε μια απάντηση»

Το θέμα των μαζικών μεταφορών, είναι το τρίτο ερώτημα που θέτει ο κ. Σαρδελιάνος. «Έχω ακούσει πολλές φορές τη δημοτική αρχή, να μιλάει για το Αστικό ΚΤΕΛ, τους ιδιώτες, για την Hellenic Train κ.ο.κ. Η δημοτική αρχή, δεν πρέπει να ξεχνάει ότι αρμόδιος για τις αστικές μετακινήσεις είναι ο Δήμος, δεν είναι κανένα Αστικό ΚΤΕΛ. Αν αύριο δηλαδή ο κ. Ρήγας, αποφασίσει να την κλείσει την επιχείρηση, τι θα κάνει ο Δήμος; Δεν θα έχει λεωφορεία για την πόλη; Ποια είναι η πολιτική, η οποία έχει για να μπορέσει να ενισχύσει τα ΜΜΜ, έτσι ώστε να μπορέσει να αποτρέψει και την κάθοδο των ΙΧ στο κέντρο; Ποια είναι η πολιτική για να ενισχύσει τον Προαστιακό; Εκτός και αν θέλει τα ΙΧ στο κέντρο. Ακόμα αυτό δεν το ξέρουμε».    

Κλείνοντας, τονίζει: «Το μοντέλο είναι δοκιμασμένο σε όλο τον κόσμο και όταν λέω κόσμο, εννοώ και στην Ελλάδα. «Όχι αυτοκίνητα στο κέντρο», οι πόλεις δεν αντέχουν τα ΙΧ στο κέντρο. Η Πάτρα δεν είναι ο πειραματισμός, να κάνουμε κάτι και να δούμε πως θα πάει. Τα κέντρα παντού κλείνουν από ΙΧ. Η δημοτική αρχή πρέπει να πάρει μέτρα να αποτρέψει τα οχήματα να μπαίνουν στο κέντρο. Πως; Με οποιονδήποτε τρόπο. Τέλος, να σημειώσω, πως όλα τα παραπάνω αφορούν και τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης. Γιατί άκουσα κάποιες παρατάξεις να λένε, αν πρέπει να το κάνουμε. Τι εννοούν, αν πρέπει; Αυτό είναι αποφασισμένο εδώ και δέκα χρόνια. Επίσης, να υπενθυμίσω όταν έγινε η πεζοδρόμηση της Ρήγα Φεραίου, είχαμε πάλι γκρίνια και αν πρέπει και αν δεν πρέπει. Τελικά, βλέπουμε ότι πέτυχε».  

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις