Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πάτρα- Υπνωτήριο: 20 οι φιλοξενούμενοι άστεγοι- «Βρήκαμε 5 στο δρόμο, αλλά δεν θέλησαν να ακολουθήσουν»

Πάτρα- Υπνωτήριο: 20 οι φιλοξενούμενοι ά...
Κωνσταντίνα Ανδριοπούλου
[email protected]

Ποιοι είναι οι λόγοι, που μερίδα αστέγων δεν θέλουν να φιλοξενηθούν στο Υπνωτήριο;

Σε πλήρη λειτουργία βρίσκεται το Υπνωτήριο αστέγων της Πάτρας, τόσο τις εποχές με δύσκολες καιρικές συνθήκες όσο και τις υπόλοιπες ημέρες του χρόνου.

Η δομή είναι άμεσης φιλοξενίας και καλύπτει επείγουσες στεγαστικές ανάγκες όσων διαβιούν στο δρόμο. «Περίπου 20 άτομα λαμβάνουν φροντίδα στη δομή καθημερινά και είναι αυτοί που ανταποκρίνονται στις εκκλήσεις μας. Αυτό γίνεται μετά από τις απαραίτητες εξετάσεις που κάνουν και μετέπειτα εντάσσονται κανονικά στη φιλοξενία. Την Τρίτη και αφού ομάδα δρόμου, βγήκε στα «στέκια» που γνωρίζουμε ότι υπάρχουν άστεγοι, βρήκαν 5 άτομα, από τα οποία όμως κανένα δεν θέλησε να έρθει στο Υπνωτήριο. Η συγκεκριμένη ομάδα βγαίνει στο δρόμο 2 φορές το μήνα αλλά και κάθε φορά που κάνουμε εκκλήσεις, είτε σε περιόδους ψύχους, είτε καύσωνα» επισημαίνει στο thebest.gr o πρόεδρος του Κοινωνικού Οργανισμού Δήμου Πατρέων (ΚΟΔΗΠ) Θεόδωρος Τουλγαρίδης.

Ποιοι είναι οι λόγοι, που μερίδα αστέγων δεν θέλουν να φιλοξενηθούν στο Υπνωτήριο; «Από την εικόνα που έχουμε, είναι διάφοροι οι λόγοι, είτε λέγεται συνήθεια είτε στέκι. Κάποιοι θεωρούν ότι στο δρόμο, είναι αυτόνομοι και ελεύθεροι χωρίς τους περιορισμούς που έχει μια δομή. Άλλοι είναι αλλοδαποί και φοβούνται μήπως τους ψάξει κάποιος και απελαθούν».

Ο αριθμός των αστέγων

«Αν υπολογίσουμε τους 20 που διαμένουν στη δομή και τους 5 που είναι στο δρόμο και που δεν δέχονται βοήθεια, μιλάμε για 25 άτομα αλλά είναι αυτοί που φαίνονται. Γιατί υπάρχουν και κάποιοι που είναι εν δυνάμει άστεγοι, που διαμένουν σε ακατάλληλα οικήματα ή δεν έχουν ρεύμα και νερό, αυτοί που ζουν σε συνθήκες αστεγίας και μπορεί ίσως να είναι και οι διπλάσιοι από τους 25. Δεν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα συγκεκριμένο αριθμό γιατί από πέρυσι που ξεκίνησε να λειτουργεί και ο ξενώνας του ΟΚΑΝΑ, διευκολύνει την κατάσταση καθώς αρκετοί τοξικοεξαρτημένοι ή από άλλες εξαρτήσεις όπως το αλκοόλ βρίσκουν εκεί στέγαση και αυτό βοηθάει να προστατευτούν ακόμα περισσότεροι» αναφέρει ο πρόεδρος του ΚΟΔΗΠ.

Το Υπνωτήριο πέρα από τον ύπνο, καλύπτει την σίτιση των αστέγων, πρωί, μεσημέρι και βράδυ, αλλά και την ένδυση, υπόδηση, και το μπάνιο που μπορούν να κάνουν ενώ παρέχει και τη φύλαξη προσωπικών αντικειμένων.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις