Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΒΟΛΕΙ

/

Ρέντη: Kρίσιμες ώρες για τον αστυνομικό- Το επικίνδυνο τραύμα από ναυτική φωτοβολίδα - Έκκληση της ΕΛ.ΑΣ για αίμα

Ρέντη: Kρίσιμες ώρες για τον αστυνομικό-...

Τι είναι η ναυτική φωτοβολίδα που τον χτύπησε

Η ΕΛ.ΑΣ. κάνει έκκληση στο προσωπικό της για αίμα, για τον 31χρονο υπαρχιφύλακα που τραυματίστηκε σοβαρά στα επεισόδια έξω από το κλειστό «Μελίνα Μερκούρη» του Ρέντη, στον αγώνα βόλεϊ Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός.

 Όπως αναφέρει στην έκκλησή της: «Κατόπιν σοβαρού τραυματισμού του που έλαβε χώρα την 7/12/2023 εξωτερικά του Κλειστού Γυμναστηρίου Ρέντη "Μ. Μερκούρη", ο υπαρχιφύλακας νοσηλεύεται στο Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας «Άγιος Παντελεήμων» (Μονάδα Εντατικής Θεραπείας) και χρήζει άμεσης ανάγκης αίματος»

«Παρακαλείται το προσωπικό των Υπηρεσιών, που επιθυμεί να προσφέρει αίμα, ανεξαρτήτως ομάδος αίματος, να μεταβεί στο προαναφερόμενο νοσοκομείο από τις 08:30 ώρα της 09/12/2023, δηλώνοντας εθελοντές αιμοδότες για τον ανωτέρω ασθενή».

Την ίδια στιγμή στην Αθήνα βρίσκονται οι γονείς του αστυνομικού οι οποίοι μεταφέρθηκαν από τη Θεσσαλονίκη, με περιπολικό, συνοδεία ψυχολόγου.

Ο 31χρονος στο μεταξύ νοσηλεύεται σε καταστολή στη ΜΕΘ στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας, σε κρίσιμη κατάσταση, ενώ έχει υποβληθεί σε δύο χειρουργικές επεμβάσεις, χωρίς ωστόσο βελτίωση της κατάστασής του, καθώς η ζημιά στον μηρό του από την ναυτική φωτοβολίδα είναι πολύ σοβαρή.

Στο ιατρικό ανακοινωθέν για την κατάσταση της υγείας του 31χρονου αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Κατόπιν ενημέρωσης των θεραπόντων ιατρών ο ασθενής παραμένει σε κρίσιμη κατάσταση, νοσηλευόμενος στην ΜΕΘ σε καταστολή και μηχανικό αερισμό, υποστηριζόμενος αιμοδυναμικά με ισχυρές δόσεις αγγειοσυσπαστικών φαρμάκων.

Σήμερα το πρωί οδηγήθηκε εκ νέου στο χειρουργείο όπου έγινε διάνοιξη των μυικών διαμερισμάτων της κνήμης, εκτεταμένη εκτομή νεκρωμάτων στην περιοχή του τραύματος του μηρού και συμπληρωματική αιμόσταση».

Την ίδια ώρα οι αρχές έχουν εστιάσει τις έρευνες σε τρία άτομα που θεωρούνται ως βασικοί ύποπτοι, καθώς όπως αναφέρουν πληροφορίες, τα άτομα που πετούσαν φωτοβολίδες είναι τουλάχιστον τρία άτομα.

Σύμφωνα με το νέο ανακοινωθέν το οποίο υπογράφει ο διοικητής του νοσοκομείου, Ανδρέας Πλεμμένος:

«Κατόπιν ενημέρωσης των θεραπόντων ιατρών ο ασθενής παραμένει σε κρίσιμη κατάσταση, νοσηλευόμενος στην ΜΕΘ σε καταστολή και μηχανικό αερισμό, υποστηριζόμενος αιμοδυναμικά με ισχυρές δόσεις αγγειοσυσπαστικών φαρμάκων.

»Σήμερα το πρωί οδηγήθηκε εκ νέου στο χειρουργείο όπου έγινε διάνοιξη των μυικών διαμερισμάτων της κνήμης, εκτεταμένη εκτομή νεκρωμάτων στην περιοχή του τραύματος του μηρού και συμπληρωματική αιμόσταση».

Σύμφωνα με το ιατρικό δελτίο που εκδόθηκε νωρίτερα από το Γενικό Κρατικό της Νίκαιας, τα ξημερώματα, όπου μεταφέρθηκε ο αστυνομικός, έχασε πολύ αίμα και χρειάστηκε μαζικές μεταγγίσεις, ενώ υπέστη και καρδιακή ανακοπή, από την οποία επανήλθε στη ζωή μετά από 10 λεπτά ΚΑΡΠΑ.

Υπενθυμίζεται πως το βράδυ της Πέμπτης και ενώ ο αγώνας βόλεϊ ανάμεσα σε Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό βρισκόταν σε εξέλιξη, ομάδα 150 ατόμων επιτέθηκε σε αστυνομικούς με μολότοφ, φωτοβολίδες και πέτρες και στη συνέχεια επέστρεψε εντός του «Μελίνα Μερκούρη».

Η ΕΛΑΣ προχώρησε σε 424 προσαγωγές, δηλαδή των περισσοτέρων από όσους βρίσκονταν στο γήπεδο - αφού έφυγαν αποκλειστικά γυναίκες και παιδιά - ώστε να εντοπιστεί ο δράστης, με την ΕΛΑΣ στην ανακοίνωσή της και την εκπρόσωπο του Σώματος να δηλώνουν στον ΑΝΤ1 ότι υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι ανάμεσα στους προσαχθέντες βρίσκονται οι δράστες.

Στη δημοσιότητα έχει βγει και το βίντεο από τη στιγμή της μεταφοράς του 31χρονου αστυνομικού στο νοσοκομείο.

Tο βίντεο δείχνει το ασθενοφόρο που έχει παραλάβει τον αστυνομικό και ξεκινάει την μεταφορά του στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας, λιγα λεπτά μετά την προσπάθεια των συναδέλφων του να σταματήσουν τη αιμοραγία.

 Τι είναι όμως η ναυτική φωτοβολίδα που «χτύπησε» τον αστυνομικό;
Οι φωτοβολίδες έκτακτης ανάγκης για ναυτική χρήση δεν έχουν σχεδιαστεί βέβαια για να αποτελούν φονικό όπλο, αλλά για να σώζουν τις ζωές ναυτικών, καθώς οι τελευταίοι κάνουν χρήση τους σε απειλητικές για τη ζωή τους καταστάσεις στη θάλασσα.

Η συγκεκριμένη φωτοβολίδα χρησιμοποιείται όταν απειλείται η ζωή ανθρώπων ή κάποιο σκάφος βρίσκεται σε κίνδυνο και χρειάζεται να δοθεί άμεσα σήμα κινδύνου. Συνηθίζεται να χρησιμοποιείται όταν άλλες μέθοδοι επικοινωνίας δεν μπορούν, για οποιονδήποτε λόγο, να χρησιμοποιηθούν.

Πόσο εύκολα μπορεί να την αποκτήσει κάποιος
Αν και πρόκειται για ένα από τα πιο επικίνδυνα όπλα στα χέρια των ταραξιών, μπορούν να αποκτηθούν πάρα πολύ εύκολα, καθώς είναι τόσο φθηνές όσο και άμεσα προσβάσιμες. Κάθε κατάστημα με ναυτιλιακά διαθέτει, ενώ -ακόμα και αν κάποιος δε θέλει να πάει στο φυσικό κατάστημα, πωλούνται και μέσω διαδικτύου.

Οι τιμές τους ποικίλουν μεταξύ 4 και 10 ευρώ, ενώ υπάρχουν και οι πιο ακριβές, που φτάνουν περίπου τα 25. Πρόκειται για τη λεγόμενη φωτοβολίδα - αλεξίπτωτο ή αλλιώς φωτοβολίδα ερευνών.

Η συγκεκριμένη απελευθερώνεται στα 350 μέτρα για μεγάλη απόσταση θέασης, έχοντας προφανώς μεγαλύτερη προωθητική δύναμη. Καταλαβαίνει εύκολα, λοιπόν, κανείς ότι η ίδια φωτοβολίδα σε ευθεία βολή μπορεί να προκαλέσει ακόμα μεγαλύτερη ζημιά από τις υπόλοιπες.

Πώς λειτουργεί
Όταν μια ναυτική φωτοβολίδα χτυπά το σώμα, η καύση της πρωτεϊνικής ύλης συνεχίζεται. Η φλόγα που βγαίνει από το σώμα είναι ορατή μέχρι να καεί ολόκληρη, όπως κάνει οποιοδήποτε πυροτέχνημα. Δεν σταματά μέχρι να σβήσει.

Καθώς προορίζονται για χρήση στη θάλασσα είναι σχεδιασμένες, έτσι ώστε να μην σβήνουν με νερό αλλά ούτε με τη χρήση πυροσβεστήρα.

Σβήνουν μονάχα όταν τελειώσει η γόμωση που έχουν.

Τι προκαλεί στον οργανισμό
Σε πρόσφατο τραυματισμό από ναυτική φωτοβολίδα μιας δικηγόρου κατά τη διάρκεια επεισοδίων στα Εξάρχεια, η φωτοβολίδα συνέχιζε να καίει το πόδι της γυναίκας, την ώρα που οι άνδρες των ΜΑΤ συνέχιζαν -μάταια- να προσπαθούν να τη σβήσουν με τον πυροσβεστήρα.

Στην περίπτωση του 31χρονου αστυνομικού που χαροπαλεύει προκάλεσε μεγάλες καταστροφές στους ιστούς αλλά και κακώσεις με αποτέλεσμα να πρέπει να χειρουργηθούν όλα, για να καθαριστούν και να μην υπάρξει μόλυνση.

Οι ναυτικοί συνήθως τις κρατούν στο χέρι, οι χούλιγκαν όμως συνήθως, για να τις μετατρέψουν σε όπλο, χρησιμοποιούν και πυροσωλήνες ως εκτοξευτήρες, μετατρέποντάς τις σε «ευθείας βολής».

Από τι υλικό είναι φτιαγμένες
Συνήθως έχουν μεταλλικό ή πλαστικό περίβλημα, έχουν μια πυροτεχνική σύνθεση, που παράγει τη θερμότητα και το χρώμα της φωτοβολίδας, ενώ περιέχει ακόμα συνδυασμό οξειδωτικών, καυσίμων και χρωστικών.

Ακόμα την ασφάλεια που είναι είτε ένα φυτίλι είτε ένα κορδόνι, το οποίο εκκινεί την καύση της πυροτεχνικής σύνθεσης και ένα αλεξίπτωτο, το οποίο επιβραδύνει την κάθοδο της φωτοβολίδας και κάνει την κατανομή του φωτός και της θερμότητας πιο ομοιόμορφη.

Διαβάστε στο sportin.gr

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Sports