Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΒΙΒΛΙΟ

/

Ο Σταύρος Ιντζεγιάννης για την «σπείρα» του Στάθη Πολίτη

Ο Σταύρος Ιντζεγιάννης για την «σπείρα» ...

Όλα όσα γράφει

Το βιβλίο του Στάθη Πολίτη "σπείρα" από τις Εκδόσεις "ΤΟ ΔΟΝΤΙ" σχολιάζει ο Σταύρος Ιντζεγιάννης.

Συγκριμένα, αναφέρει: 

Το πρώτο μυθιστόρημα του Στάθη Πολίτη, που παρουσιάζεται στη πνευματική ζωή της Νεοελληνικής  γραμματείας στη Ν./ Δυτική Ελλάδα.

    Γραμμένο με την παλαιά ακαδημαϊκή γραφή που ακολουθεί τη χρονολογική σειρά των γεγονότων ξεφεύγοντας ωστόσο από την κλασική συνταγή καθώς δίνεται στον αναγνώστη σε μικρά κεφάλαια κάποιες φορές και με την επιστροφή του χρόνου, ώστε να δίνει μιαν ανάσα στη ροή και να δικαιώνει τον τίτλο του βιβλίου..

   Το σκηνικό μετατίθεται χρονολογικά από την διάσκεψη της ειρήνης του `18 και την πετρελαϊκή κρίση του `19 με το ακόλουθό της  χρηματιστηριακό κραχ  του `29. Ο μύθος αλλάζει σκηνικό απρόσμενα και μεταφέρεται από το Λονδίνο και τη Γαλλία ως αστυνομικό ενεργούμενο στην Μεταξική Ελλάδα για να καταλήξει στην Αμερική των χρόνων του Μακαρθυσμού (1950)

   Αξιοπρόσεκτο το ότι ο συγγραφέας  δίνει στον αναγνώστη του ιστορικά στοιχεία που προσδίδουν ιδιαίτερο  ενδιαφέρον στην όλη πλοκή . Ισπανικός εμφύλιος με τα χιλιάδες θύματα –απ` όπου  και το εμβληματικό έργο του Πικάσσο: Γκουέρνικα !  Η Μεταξική δικτατορία που άλωσε ακόμη και συνειδήσεις (Βάρσος) για να εξελιχθεί με την αστυνομική του πλοκή σε ένα ενδιαφέρον (χαρακτηριστικό της Μεταξικής δικτατορικής περιόδου) μυθιτόρημα και να καταλήξει σε μια εντελώς απίθανη –και απρόσμενη-αλλαγή σκηνικού στην Αμερική των μαγισσών  - και των προσωπικών  ερινύων του Μακάρθυ.

   Έτσι αρχίζει ένα νέο κεφάλαιο  σε  έναν καινούργιο μύθο με περιπετειώδη πλοκή που τελικά  αρθρώνεται και ολοκληρώνει το όλο μυθιστόρημα.

   Ο Στάθης Πολίτης δημιουργεί έναν τύπου μυθιστορήματος με  ιστορικά στοιχεία και εναλλαγή  τόπου και χρόνου. Ο έρωτας παίζει κι εδώ  τον δικό του ρόλο δίνοντας μια ρομαντική νότα σε μια  πολυεθνική - κατά κάποιον τρόπο-  παρέα νεαρών που ξαφνικά από την ανέμελη ζωή βρίσκονται στα γρανάζια μιας περιπέτειας..Αυτό το πολυεθνική έχει μια ιδιαίτερη σημασία γιατί ο αναγνώστης παρακολουθεί τις σκέψεις και τον τρόπο φέρεσθαι των διαφόρων εθνοτήτων σε μια  εποχή έντονων (πολιτικών και στρατιωτικών ) αλλαγών  που άλλαξαν τον γεωπολιτικό χάρτη της Ευρώπης αλλά επέδρασαν καταλυτικά στη ψυχοσύνθεση της νεώτερης γενιάς. Μιας γενιάς που έζησε έντονα στο πετσί της τον φόβο, την απογοήτευση ,την απελπισία αλλά και τη δύναμη που κρύβει μέσα του ο άνθρωπος και που τον κάνει να αντιστέκεται, να ορθώνεται και να  αντιμετωπίζει να πολεμά την καταφορά.

Μια  περιπέτεια  με απρόσμενες εξελίξεις σε μια από τις πιο ταραχώδεις εποχές της νεώτερης ιστορίας

     Παρά το ότι είναι το πρώτο μυθιστόρημα υπάρχει μια ωριμότητα απότοκη της παιδείας του καθώς και η  ακριβής τοποθέτησης εν χόρω και χρόνω των ιστορικών στοιχείων, που πολλά είναι δυστυχώς  άγνωστα για πολλούς νεοέλληνες που ζουν ( ζούμε) μια  περίοδο (ας μου συγχωρηθεί) ξεκομμένη από το ιστορικό παρελθόν– με ευθύνη της  παιδείας όπως αυτή διδάσκεται στη σύγχρονη εκπαίδευση.

   Η Σπείρα του Στάθη Πολίτη βρίσκεται στον κύκλο των μυθιστορημάτων που πρέπει να διαβάσει ο σύγχρονος αναγνώστης και που  αξίζει να κοσμήσει τη βιβλιοθήκη ενός βιβλιόφιλου

 Θα περιμένουμε το δεύτερο ως απόδειξη  ενός νεοεμφανιζόμενου συνεπούς πεζογράφου και όχι ως μια τυχαία αναλαμπή

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture