Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΣΙΝΕΜΑ

/

Οι ταινίες "Μανχάταν" και "Νευρικός Εραστής" του Γ. Άλεν ξανά στις αίθουσες της χώρας μας τον Σεπτέμβριο

Οι ταινίες "Μανχάταν" και &quo...

Το «Manhattan» θα προβληθεί στις 14/9 και ο «Νευρικός Εραστής – Annie Hall» που είχε σαρώσει στην απονομή των Όσκαρ του 1978, στις 21/9 σε νέες ψηφιακά αποκατεστημένες κόπιες

Από την πάντα δραστήρια NEW STAR θα κυκλοφορήσουν ή για την ακρίβεια θα ξαναβγούν στις αίθουσες δύο από τις καλύτερες ταινίες του Νεουορκέζου σκηνοθέτη, σεναριογράφου και ηθοποιού αλλά και μουσικού Γούντι Άλεν που ως γνωστό θα έρθει την άλλη εβδομάδα στην Αθήνα.

Οι ταινίες είναι το «Manhattan» και ο «Νευρικός Εραστής – Annie Hall» που είχε σαρώσει στην απονομή των Όσκαρ του 1978.

Θα προβληθούν όπως αναφέρει το σχετικό δελτίο Τύπου, σε ψηφιακά αποκατεστημένη 4Κ κόπια σε επανέκδοση αποκλειστικά στο STUDIO new star art cinema, στην Αθήνα.

14/9/2023 «MANHATTAN» &

21/9/2023 «ΝΕΥΡΙΚΟΣ ΕΡΑΣΤΗΣ».

ΜΑΝΗΑΤΤΑΝ

το αριστούργημα του Γούντι Άλεν

«Η ταινία-φόρος τιμής του Γούντι Άλεν στην αγαπημένη του πόλη»

«Η πιο ανεπιτήδευτη και ειλικρινής ταινία του Γούντι Άλεν»

«Το Μανχάταν αποπνέει μια βελούδινη ασπρόμαυρη αίσθηση, χιούμορ και συγκίνησης….»

«Μια Πραγματικά Σπουδαία Αμερικάνικη Ταινία της δεκαετίας του ’70!»

Βραβεία BAFTA 1979

Βραβείο Καλύτερης Ταινίας,  Καλύτερου Σεναρίου

New York Film Critics Circle 1979 - Βραβείο Καλύτερης Σκηνοθεσίας

French Academy of Cinema 1979 - Βραβείο Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας

Σκηνοθεσία: Woody Allen

Σενάριο: Woody Allen, Marshall Brickman

Παραγωγός: Charles H. Joffe

Παραγωγή: Jack Rollins & Charles H. Joffe Productions

Φωτογραφία: Gordon Willis

Μοντάζ: Susan E. Morse

Σκηνικά: Robert Drumheller

Διεύθυνση Παραγωγής: Martin Danzig, Michael Peyser

Βοηθός σκηνοθέτη: Frederic B. Blankfein

Με τους: Woody Allen, Diane Keaton, Michael Murphy, Mariel Hemingway, Meryl Streep, Anne Byrne Hoffman, Michael O'Donoghue.

ΣΥΝΟΨΗ

Ο Ισαάκ Ντέιβις είναι ένας χωρισμένος σεναριογράφος τηλεοπτικών σόου, που ζει στο Μανχάταν και είναι μάλλον δυσαρεστημένος με τη δουλειά του. Η πρώην γυναίκα του τον εγκατέλειψε για να ζήσει με μια άλλη γυναίκα και γράφει ένα βιβλίο για τη σχέση της με τον Ισαάκ. Εκείνος βγαίνει ραντεβού με μια δεκαεφτάχρονη μαθήτρια του λυκείου, την Τρέισι, που είναι ερωτευμένη μαζί του, όμως εκείνου δεν του αρέσει. Όταν συναντά τη Μαίρη Ουίλκι, την ερωμένη του καλύτερού του φίλου, του Γιέιλ, που είναι παντρεμένος με την Έμιλυ, την ερωτεύεται. Χωρίζει με την Τρέισι κι αρχίζει μια σχέση με την Μαίρη, επηρεάζοντας τις ζωές πολλών ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένης και της δικής του.

Ο θαυμάσιος, ασπρόμαυρος φόρος τιμής του Γούντι Άλεν στην αγαπημένη του πόλη, είναι για πολλούς η καλύτερη ταινία του. Όπως συνήθως, η ιστορία επικεντρώνεται γύρω από τις δύσκολες σχέσεις του πρωταγωνιστή με τις γυναίκες της ζωής του (Νταϊάν Κίτον, Μέριλ Στριπ και την αφοπλιστικά νέα Μάριελ Χεμινγουέί). Ο Άλεν ερμηνεύει απολαυστικά τον ρόλο του σεναριογράφου κωμικών σειρών της τηλεόρασης Άιζακ Ντέιβις, που περνά την κρίση της μέσης ηλικίας.

Το "Μανχάταν" είναι ένας εξαιρετικός συνδυασμός  ήχου και εικόνας και γι’ αυτό θεωρήθηκε από τις πιο όμορφες ταινίες του σκηνοθέτη. Ο Τζορτζ Γκέρσουιν έχει κάνει μια καταπληκτική επιλογή μουσικών θεμάτων, που ταιριάζει και συμπληρώνει την  μαγευτική περιήγηση στους δρόμους του Μανχάταν.

«Μια Πραγματικά Σπουδαία Αμερικάνικη Ταινία της δεκαετίας του ’70!».

«Νευρικός Eραστής» (ANNIE HALL)

H καλύτερη ταινία του Γούντι Άλεν

«Μια συγκινητική και ταυτόχρονα ξεκαρδιστική ιστορία αγάπης…Ευφυές χιούμορ και γλυκιά μελαγχολία.” -  Joseph Mcbride

«Η καλύτερη ταινία του Γούντι. Γλυκιά, πνευματώδης, ευφυής…» - Leonard Martin

«Το “ενδοστρεφές” κωμικό του Άλεν, δεν είναι παρά ένας άλλος δρόμος για μια επιστροφή στην εξωστρέφεια…» - Βασίλης Ραφαηλίδης

Όσκαρ 1978, Καλύτερης Ταινίας, Σκηνοθεσίας, Πρωτότυπου Σεναρίου, A’ γυναικείου ρόλου (Νταϊάν Κίτον)

Χρυσή Σφαίρα 1978 Καλύτερης Ηθοποιού (Νταϊάν Κίτον)

BAFTA 1978, Βραβείο Καλύτερης Ηθοποιού, Σκηνοθεσίας, Μοντάζ, Καλύτερης Ταινίας, Σεναρίου

24 διεθνή βραβεία

«ΝΕΥΡΙΚΟΣ ΕΡΑΣΤΗΣ» (ANNIE HALL)

Σκηνοθεσία: Woody Allen

Σενάριο: Woody Allen, Marshall Brickman

Φωτογραφία: Gordon Willis

Μοντάζ: Wendy Greene Bricmont, Ralph Rosenblum

Ήχος: Dan Sable

Παραγωγή: Charles H. Joffe, Jack Rollins

Με τους: Woody Allen, Diane Keaton, Tony Roberts, Carol Cane, Paul Simon, Shelley Duvall, Colleen Dewhurst, Christopher Walken.

Η.Π.Α.- 1977 – 93 λεπτά – Έγχρωμο.

ΣΥΝΟΨΗ

Ο Γούντι Άλεν σκηνοθετεί, γράφει το σενάριο και πρωταγωνιστεί. Ένας νευρωτικός κωμικός που έχει εμμονή με τον θάνατο, ο Άλβι Σίνγκερ, ερωτεύεται την Άνι Χολ κι αρχίζει μαζί της μια επταετή σχέση, η οποία μας παρουσιάζεται μέσα από προβολές στο παρελθόν (flashback), που τόσο αριστοτεχνικά χειρίζεται ο σκηνοθέτης. Οι εντάσεις κι οι τσακωμοί που οφείλονται κατά κύριο λόγο στη φύση των χαρακτήρων τους, οδηγούν στο χωρισμό του ζευγαριού, παρά τις επίμονες προσπάθειες του Άλβι να κρατήσει την Άνι. Η Άνι φεύγει από τη Νέα Υόρκη και συζεί με ένα στέλεχος δισκογραφικής εταιρίας. Ο Άλβι συνειδητοποιώντας ότι αγαπά ακόμα την Άνι προσπαθεί απεγνωσμένα να την πείσει να γυρίσει  πίσω. Μέσα από τους χαρακτήρες και τις νευρώσεις τους, παρουσιάζεται χιουμοριστικά η καθημερινότητα των κατοίκων της Νέας Υόρκης και της Καλιφόρνια.

Ο Νευρικός Εραστής που χαρακτηρίζεται απ’ τον ίδιο τον Άλεν ως ρομαντική κομεντί για έναν σύγχρονο νευρωτικό, θεωρείται ως η πρώτη μεγάλη επιτυχία του… Κέρδισε τέσσερα (4) βραβεία Όσκαρ. Αυτή η ταινία μας κάνει να γελάμε και ταυτόχρονα μας βάζει σε σκέψεις. «Πραγματικά πιστεύω ότι ήταν μεγάλη στροφή για μένα, είχα το κουράγιο να εγκαταλείψω την ασφάλεια της γνήσιας κωμωδίας. Είπα στον εαυτό μου: Νομίζω πως θα δοκιμάσω να γυρίσω μια πιο ουσιαστική ταινία κι ας μην είμαι τόσο αστείος με τον ίδιο τρόπο. Κι ίσως αναδυθούν άλλες αξίες, που θα είναι ενδιαφέρουσες και για το κοινό κι αυτό λειτούργησε πολύ καλά», έχει πει ο ίδιος.

Επιμέλεια ανάρτησης: Τ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture