Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ART

/

Λυρική: Θερινό υστερόγραφο στο Ηρώδειο με «Ναμπούκκο», κορυφαίους Ελληνες και Ιταλούς πρωτεργάτες

Λυρική: Θερινό υστερόγραφο στο Ηρώδειο μ...
Μπακοπούλου Άντυ
[email protected]

Η ιστορία αναφέρεται σε πολιτική εξέγερση, είχε παιχθεί στο θέατρο «Απόλλων» της Πάτρας το 1877!

Με πολυεθνική ομάδα συντελεστών, η Εθνική Λυρική Σκηνή ολοκληρώνει τη σαιζόν 2022/23 με τον διάσημο «Ναμπούκκο» του Τζουζέππε Βέρντι, σε μουσική διεύθυνση Πάολο Καρινιάνι και σκηνοθεσία Λέο Μουσκάτο. Η εντυπωσιακή παραγωγή –η οποία πρωτοπαρουσιάστηκε με μεγάλη επιτυχία το 2018– επιστρέφει για τέσσερις μοναδικές παραστάσεις 26, 27, 29 και 30 Ιουλίου 2023 στο Ηρώδειο, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών- Επιδαύρου. Επικεφαλής οι αγαπημένοι του ελληνικού κοινού του μελοδράματος και με διεθνή πορεία, Δημήτρης Πλατανιάς και Τάσης Χριστογιαννόπουλος στον ρόλο του τίτλου.

Πρόκειται βέβαια για μια από τις σπουδαιότερες όπερες του Βέρντι, καθώς περιλαμβάνει το περίφημο χορωδιακό των Εβραίων σκλάβων, το οποίο επέχει θέση εθνικού ύμνου για τους Ιταλούς. Η υπόθεση αφορά την αιχμαλωσία των Εβραίων από τον αλαζόνα βασιλιά της Βαβυλώνας Ναβουχοδονόσορα ενώ τα μηνύματα είναι πολιτικά με έντονο, φλογερό τρόπο.

Ο Λέο Μουσκάτο, είναι ένας από τους πιο σημαντικούς Ιταλούς σκηνοθέτες όπερας της νεότερης γενιάς, ο οποίος έχει διακριθεί κυρίως σε έργα Βέρντι και Πουτσίνι. Έχει υπογράψει ιδιαιτέρως επιτυχημένες παραγωγές στη Σκάλα του Μιλάνου, καθώς και σε άλλα κορυφαία ιταλικά λυρικά θέατρα, όπως μεταξύ άλλων σε Ρώμη, Βενετία, Φλωρεντία, Τορίνο κ.α.

Όπως σημειώνει: «Η αισθητική ταυτότητα των σκηνικών και των κοστουμιών έχει στόχο την απόδοση ενός αφηρημένου τόπου και χρόνου, ώστε να εστιάσει την προσοχή στην ουσία. Για να αναπλάσουμε περιβάλλοντα διαφορετικά και απομακρυσμένα, χρησιμοποιούμε ένα σταθερό σύστημα σκηνικών: ένα πάτωμα, πέντε εισόδους, μερικά σκηνικά αντικείμενα και προβολές βίντεο στους τρεις τοίχους του θεάτρου. Στην παράστασή μας οι Βαβυλώνιοι κυβερνώνται από ένα στρατιωτικό καθεστώς: άντρες και γυναίκες φορούν στολές, μερικές φορές εκστρατείας, άλλες φορές παρέλασης. Ο Ναμπούκκο είναι ο ανώτατος διοικητής τους και οι Βαβυλώνιοι τον λατρεύουν σαν να ήταν θεός στη γη. Η τραγωδία των Εβραίων που απελάθηκαν και υποδουλώθηκαν αφενός θυμίζει την τραγωδία των ναζιστικών στρατοπέδων συγκέντρωσης, αφετέρου μοιάζει πολύ με τα βασανιστήρια που υιοθετήθηκαν στα σύγχρονα στρατόπεδα κράτησης, όπως στο Γκουαντάναμο».

Tην παραγωγή διευθύνει, στην πρώτη του συνεργασία με την ΕΛΣ, ένας από τους σημαντικότερους αρχιμουσικούς της όπερας παγκοσμίως, ο κοσμογυρισμένος μιλανέζος Πάολο Καρινιάνι.

*Ο Ναμπούκκο πρωτοπαρουσιάστηκε στη Σκάλα του Μιλάνου στις 9 Μαρτίου 1842. Το ελληνικό κοινό άκουσε την όπερα για πρώτη φορά στην Κέρκυρα, στο Θέατρο Σαν Τζάκομο, στις 28 Σεπτεμβρίου 1844.  Στο θέατρο Απόλλων της Πάτρας παίχθηκε το 1877/78! Στη διεύθυνση της χορωδίας ο πρώην συμπολίτης μας Αγαθάγγελος Γεωργακάτος.

Ειδήσεις Τώρα

Καύσωνας Κλέων: «Ψήνεται» και σήμερα με 40αρια όλη η χώρα

Μάργκο Ρόμπι: Το πιο μικροσκοπικό, κατακόκκινο mini dress στο λονδρέζικο after party της Barbie

Κοσμοσυρροή στο Συνεδριακό: Φλας στο θεαματικό «Δον Κιχώτη» από τη Σχολή Χορού Ελευθερίας Τσαφούλια

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Best View