Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Νάσος Νασόπουλος Ολυμπιακοί Αγώνες Παρίσι 2024 Αιγιάλεια
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΘΕΑΤΡΟ

/

Πάτρα: Έληξε 30/6 η σύμβαση του Λουκά Θάνου - Το αίτημα για προκήρυξη έχει σταλεί στο ΥΠΠΟ & αναμένεται το πράσινο φως

Πάτρα: Έληξε 30/6 η σύμβαση του Λουκά Θά...
Μαρτάτος Tάκης

Ωστόσο λόγω των αυτοδιοικητικών εκλογών που μεσολαβούν εκτιμάται πως η όλη διαδικασία θα πάρει αρκετό χρόνο

Πριν λίγο καιρό, στις 30 Ιουνίου 2023 έληξε η σύμβαση του καλλιτεχνικού διευθυντή του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας Λουκά Θάνου, ο οποίος ήταν στο πηδάλιο του θεάτρου της Πάτρας τα τελευταία 2 χρόνια.

Χρέη διευθυντή κάνει αυτό το διάστημα ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του θεάτρου Πέτρος Βάης, ο οποίος μιλώντας στο thebest.gr ανέφερε πως ήδη από την 1η Μαρτίου 2023, εδώ δηλαδή και 4 μήνες, έχει σταλεί μέσω της Αποκεντρωμένης Περιφέρειας στο Υπουργείο Πολιτισμού, επιστολή με την οποία και ζητείται από το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας η σχετική έγκριση για την προκήρυξη της κενής πλέον θέσης του καλλιτεχνικού διευθυντή. Αναμένεται να είναι μία χρονοβόρα διαδικασία καθώς συμπίπτει και με τις αυτοδιοικητικές εκλογές του ερχόμενου Οκτωβρίου αλλά και γιατί βάσει του νόμου, χρειάζεται η έγκριση από 3 συναρμόδια υπουργεία για την έκδοση της ΚΥΑ, και πιο συγκεκριμένα του Υπουργείου Πολιτισμού, του Υπουργείου Εσωτερικών και των Οικονομικών.

«Ουδέποτε το θέατρο έμεινε χωρίς κάποιον επικεφαλής και τώρα βάσει του ιδρυτικού κανονισμού εφόσον δεν υπάρχει καλλιτεχνικός διευθυντής εκτελεί χρέη προσωρινά ο πρόεδρος του θεάτρου εν προκειμένω εγώ σε συνεργασία με το διοικητικό συμβούλιο και τους υπαλλήλους του ΔΗΠΕΘΕ που έχουν και την τεχνογνωσία», εξήγησε ο κ. Βάης, ο οποίος στάθηκε ιδιαίτερα στην επιτυχία που γνωρίζει η τρέχουσα θεατρική παράσταση του σχήματος Άρμα Θέσπιδος του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, «Του Κουτρούλη ο γάμος» του Αλέξανδρου Ρίζου Ραγκαβή που παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία – διασκευή του Χρήστου Στρέπκου & παίζουν οι ηθοποιοί: Βασίλης Κόκκαλης, Αφροδίτη Βραχοπούλου, Αλέξανδρος Τσίτσος, Βασίλης Τσόρλαλης, Θάνος Δημόπουλος.

Η παράσταση βάσει του προγράμματος της, παίζεται το Σάββατο 8/7 στις 21:00 στο Λεόντιο Αχαΐας και την Κυριακή 9/7 στις 21.00 στα Λεχαινά Ηλείας ενώ αξίζει να αναφερθεί πως θα ξαναπαρουσιαστεί στη Ζάκυνθο (είχε ήδη παιχθεί στις 13/5), την Τρίτη 18 Ιουλίου 2023 στις 21.00 μετά από σχετικό αίτημα.

Ο κ. Βάης ανέφερε επίσης στο thebest.gr πως θα προσπαθήσουν με συνεχείς οχλήσεις όπως τηλέφωνα και αποστολή εγγράφων στο Υπουργείο Πολιτισμού προκειμένου αυτό να μεριμνήσει για την ταχύτερη διεκπεραίωση της όλης διαδικασίας, ωστόσο λόγω και των εκλογών που μεσολαβούν, εκτιμάται πως η επιλογή νέου καλλιτεχνικού διευθυντή λογικά θα πάει για μετά τον Οκτώβριο.

Την ίδια ώρα η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη έκανε λόγο για την ανάγκη αναπροσαρμογής του ρόλου των ΔΗΠΕΘΕ της χώρας και πάνω σε αυτό ο κ. Βάης μας θύμισε πως πριν 2 χρόνια είχε γίνει σύσκεψη στο ΥΠΠΟ με καλεσμένα όλα τα ΔΗΠΕΘΕ όπου και συζητήθηκαν τα προβλήματα, ο ρόλος και οι προοπτικές τους. «Κανένα σχεδόν ΔΗΠΕΘΕ δεν περνά σε προϋπολογισμό τον χρόνο τα 200-210.000 ευρώ όταν της Πάτρας αγγίζει τα 900.000 ευρώ το χρόνο. Επίσης η δομή του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας είναι πλήρης με πάνω από 20 υπαλλήλους & τομείς όπως λογιστήριο, επικοινωνία ενώ διαθέτει και θεατρικό εργαστήρι και δραματική σχολή», τόνισε ο Πέτρος Βάης προσθέτοντας πως το κράτος έδινε 35.000 ευρώ ως τακτική επιχορήγηση και λόγω της πανδημίας δόθηκε και μία έκτακτη επιχορήγηση των 35.000 ευρώ ενώ για φέτος το ποσό ήταν της τάξης των 70.000 ευρώ, γεγονός που σημαίνει πως για τη διατήρηση του θεάτρου (κάλυψη εξόδων) και την πραγματοποίηση αξιόλογων θεατρικών παραγωγών είναι ανάγκη η οικονομική συμβολή του Δήμου.

Τέλος να θυμίσουμε πως την προηγούμενη φορά όταν και προκηρύχθηκε η θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή το ενδιαφέρον ήταν μεγάλο με τις αιτήσεις να φτάνουν τις 30.

Από τη θέση αυτή έχουν περάσει σημαντικά ονόματα του ελληνικού θεάτρου όπως ο Βίκτωρ Αρδίττης, η αείμνηστη Μάγια Λυμπεροπούλου, η Λυδία Κονιόρδου, ο Θέμης Μουμουλίδης, ο αξέχαστος Γιάννης Βόγλης, ο Νίκος Αρμάος, ο Γιώργος Κιμούλης, ο αλησμόνητος Κώστας Καζάκος και ο ο Θοδωρής Αμπαζής.

 

"Του Κουτρούλη ο γάμος".

"Του Κουτρούλη ο γάμος".

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture