Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΘΕΑΤΡΟ

/

ΔΗΠΕΘΕ: Ο Λουκάς Θάνος παραμένει στη θέση του έως τη λήξη της θητείας του

ΔΗΠΕΘΕ: Ο Λουκάς Θάνος παραμένει στη θέσ...
Μαρτάτος Tάκης

Οι σπουδαστές της δραματικής σχολής του ΔΗΠΕΘΕ με ανακοίνωση τους ζητούν ο κ. Θάνος να σταματήσει τη διδασκαλία

Σύγκληση του διοικητικού συμβουλίου του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας υπήρξε το απόγευμα της Πέμπτης 15/12/2022 από τον πρόεδρο του, Πέτρο Βάη με αποκλειστικό θέμα, τον μεγάλο θόρυβο που έχει προκληθεί με το θέμα των δηλώσεων του καλλιτεχνικού διευθυντή του θεάτρου Λουκά Θάνου σε σημείο να παρέμβει έως και ο Υφυπουργός πολιτισμού αρμόδιος για θέματα σύγχρονου πολιτισμού κ. Νικόλας Γιατρομανωλάκης.

Στη συνεδρίαση συμμετείχε μέσω από skype και ο κ. Θάνος. Σύμφωνα με πληροφορίες του thebest.gr, ο Θεόδωρος Ντρίνιας ψήφισε κατά του κειμένου του θεάτρου που τέθηκε προς ψήφιση τασσόμενος στην πλευρά και των σπουδαστών της σχολής δραματικής τέχνης του ΔΗΠΕΘΕ, οι οποίοι και έχουν βγάλει ανακοίνωση αντιδρώντας στις δηλώσεις του κ. Θάνου με τα ομοφοβικά υπονοούμενα και μάλιστα ζητούν την παραίτηση του από την διδασκαλία στη σχολή.

Από νωρίς το απόγευμα οπότε και μαθεύτηκε η οργάνωση της συνεδρίασης του συμβουλίου, υπήρξε έντονο παρασκήνιο και φήμη μήπως ετίθετο και θέμα προς συζήτηση περί πιθανής απομάκρυνσης του κ. Θάνου από τη θέση του. Σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, η εισήγηση του προέδρου του συμβουλίου, κ. Βάη, τον οποίο αναζήτησε αλλά δεν κατέστη δυνατό να βρει το thebest.gr, ήταν πως η θητεία του καλλιτεχνικού διευθυντή συνεχίζεται κανονικά και παραμένει στη θέση του έως το τέλος Ιουνίου 2023 που λήγει η καλλιτεχνική σύμβαση.

Το κείμενο του θεάτρου που ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία (σύμφωνα με πληροφορίες η Γιάννα Ροϊλού ψήφισε λευκό και η Μαριάννα Σταματιάδου δεν ψήφισε) αναφέρει πως στο θέατρο από αρχαιοτάτων χρόνων τους γυναικείους ρόλους έκαναν άνδρες, πως το ΔΗΠΕΘΕ ουδέποτε στην έως τώρα πορεία και ιστορία του είχε πάρει θέση κατά των μειονοτήτων ή ανθρώπων με διαφορετικό προσανατολισμό και πως αντιτίθετο στις όποιες διακρίσεις. Αντίθετα το ΔΗΠΕΘΕ και γενικότερα το θέατρο είναι ανοιχτό και φιλόξενο σε όλους. Ο καλλιτεχνικός διευθυντής κ. Θάνος που στην παράσταση που απευθύνεται σε όλη την οικογένεια «Μότσαρτ» (παίζεται στο Δημοτικό θέατρο Απόλλων) έχει βάλει γυναίκα ηθοποιό – χορεύτρια, την κ. Μαρία Κίκινα να κάνει τον Μότσαρτ, γεγονός που προξένησε αντιδράσεις από γονείς σχολείων και εκπαιδευτικούς, στη συνεδρίαση είπε πως τα λόγια του παρεξηγήθηκαν πως οι πράξεις του και ως καλλιτέχνη δείχνουν ποιος είναι, και ότι ποτέ ο ίδιος δεν υπήρξε ομοφοβικός.

Σε κάθε περίπτωση έχει δημιουργηθεί ένα κλίμα που δεν είναι ότι καλύτερο για το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, το οποίο ποτέ δεν έδειξε μία τέτοια πτυχή υπέρ των διαχωρισμών στην πορεία του όπως τονίστηκε.

Τέλος σύμφωνα με πληροφορίες στο όλο θέμα έχει μείνει αμέτοχος χωρίς να θέλει να εμπλακεί μέχρι στιγμής ο Δήμαρχος Κώστας Πελετίδης.

Να θυμίσουμε πως ο Λουκάς Θάνος που έχει ζήσει και εργαστεί για πολλά χρόνια στη Ν. Υόρκη, επελέγη μέσα από καθ’ όλα δημοκρατική διαδικασία και με έντονο ανταγωνισμό μεταξύ άλλων 28 υποψηφίων για τη θέση, μεταξύ των οποίων ήταν και δυνατά ονόματα.

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture