Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΒΙΒΛΙΟ

/

Σήμερα η παρουσίαση του νέου βιβλίου της Γ. Καΐκα-Μαντανίκα - Μια αναδρομή στην ιστορία της Πάτρας

Σήμερα η παρουσίαση του νέου βιβλίου της...

Στο ξενοδοχείο "Αστήρ", στις 20.00

Η ιστορία της Πάτρας και η εξέλιξή της αποτυπώνονται στις 390 σελίδες του νέου βιβλίου της ιστορικού Γιώτας Καΐκα - Μαντανίκα, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις GOTSIS. 

Είναι το πέμπτο βιβλίο της συγγραφέως που καταπιάνεται με την τοπική ιστορία, δίνοντας μια περιεκτική και ουσιαστική περιγραφή των όσων άφησε στο διάβα του ο χρόνος, από την Τουρκοκρατία μέχρι τις ημέρες μας, ενώ γίνεται μια σαφέστατη διείσδυση στα μνημεία της πόλης, αλλά και της καθημερινότητας των κατοίκων της. 

Στον αναγνώστη προσφέρονται ουσιαστικές πληροφορίες για ζητήματα που θα χρειαζόταν να ψάξει ενδελεχώς σε ιστορικά αρχεία. Παρακολουθεί την εξέλιξη της πόλης των Πατρών, που από μια Τουρκόπολη με καλύβες μετατρέπεται σε μια πόλη ευρωπαϊκού χαρακτήρα, με νεοκλασικά, πλατείες, θέατρο. Θα μπορέσει να δει εικόνες μιας άλλης εποχής, να ανακαλύψει τις ξένες κοινότητες και τον τρόπο με τον οποίο αυτές άλλαξαν στο πέρασμα των χρόνων. 

Εκτενής δε αναφορά γίνεται και σε δύο σημαντικές προσωπικότητες της εποχής: τον Θεόδωρο Άμβουργερ (έναν από τους σπουδαιότερους ξένους επιχειρηματίες που έζησαν στην Πάτρα) αλλά και τον Γουσταύο Κλάους (θεμελιωτή της οινοποιίας στη χώρα μας). 

Το βιβλίο χωρίζεται σε τέσσερις ενότητες: 

α) πριν από την Επανάσταση και την περίοδο της Τουρκοκρατίας 

β) από την Τουρκοκρατούμενη Πάτρα στην ελεύθερη (1829-1859) 

γ) την περίοδο της Μεγάλης Ακμής (1860-1900) 

δ) την Πάτρα στον 20ο και στις αρχές του 21ου αιώνα (1901-2020) 

Ο αναγνώστης θα αποκτήσει μια πλήρη και σφαιρική εικόνα για την Πάτρα και θα λάβει τις απαντήσεις στα ερωτήματα που πάντα τον απασχολούσαν: 

  • πώς διασκέδαζαν οι κάτοικοι στα 1829,
  • πώς διαστρωματώθηκαν οι συνοικίες,
  • πώς εκπονήθηκε το σχέδιο της Πάτρας,
  • ενώ θα βρει μια πλήρη καταγραφή για κτίρια που σώζονται μέχρι και σήμερα και αποτελούν τοπικά σημεία αναφοράς. 

 

Είναι μερικά μόνο από τα στοιχεία που συνθέτουν αυτό το πολυσύνθετο ψηφιδωτό της ιστορίας το οποίο η Γιώτα Καΐκα - Μαντανίκα ενώνει μετά από έρευνα ετών και από ανακάλυψη σημαντικών πηγών. 

Για πολλούς θα αποτελέσει ένα βιβλίο αναφοράς, εφόσον επιθυμούν με απλά βήματα να ανακαλύψουν την ιστορία της πόλεως των Πατρών που «είναι η πόλη της Καρδιάς μας» όπως αναφέρεται και στο οπισθόφυλλο του βιβλίου. 

 

 

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture