Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

SPOTLIGHT

/

Στις 7 τελευταίες συμμετοχές της στη Eurovision η Ελλάδα πλέον μετρά 3 αποκλεισμούς

Στις 7 τελευταίες συμμετοχές της στη Eur...
Μαρτάτος Tάκης

Ήταν το 2016 με τους Argo, το 2018 με τη Γιάννα Τερζή και φέτος με τον πιτσιρικά Βίκτωρα Βερνίκο που δεν μπόρεσαν να προκριθούν στον τελικό προς μεγάλη απογοήτευση

Σαν κάτι δεν πηγαίνει τελευταία καλά εδώ στην Ελλάδα με το θέμα Γιουροβίζιον. Είναι βέβαια παλιά η ιστορία. Από τα παλιότερα χρόνια το παρασκήνιο και οι όποιες επιλογές γίνονταν, κατέληγαν να πρωταγωνιστούν στις συζητήσεις χάνοντας στο τέλος την ουσία.

Η αείμνηστη δημοσιογράφος Χριστιάνα Λυκιαρδοπούλου που έφυγε από τη ζωή τον Ιανουάριο του 2020, στην τηλεοπτική στήλη της στην εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος είχε εύστοχα γράψει στις 20 Μαΐου 2019, «δεν με νοιάζει αν πήραμε 21η ή 14η θέση στο Φεστιβάλ Τραγουδιού της Eurovision. Θέλω να είμαστε πάντα παρόντες σ’ ένα μουσικό σώου που παρακολουθούν διακόσια εκατομμύρια τηλεθεατές στον πλανήτη, με συνθέσεις και ερμηνείες και παρουσίαση που δεν μας εκθέτουν και φέτος ήμασταν αξιοπρεπέστατοι». Η εκλεκτή και έμπειρη δημοσιογράφος αναφερόταν τότε στην εκπρόσωπο της Ελλάδας, την Κατερίνα Ντούσκα και το κομμάτι «Better love» που είχε περάσει στον μεγάλο τελικό του διαγωνισμού της Γιουροβίζιον στο Τελ Αβίβ και κατέλαβε την 21η θέση με 71 βαθμούς ενώ κάπως καλύτερα είχε πάει η Τάμτα με την Κύπρο παίρνοντας με το χορευτικό "Replay" την 15η θέση.

Συμφωνούμε πως η χώρα μας αφού είναι και μέλος δια της ΕΡΤ στην EBU, πρέπει να συμμετέχει στον δημοφιλή αυτό διαγωνισμό που αποτελεί ένα θαυμάσιο βήμα προβολής για τους καλλιτέχνες που πάνε, αλλά & για τις ίδιες τις χώρες. Παλιότερα δε πολλές χώρες αντλούσαν την ευκαιρία να διαφημιστούν και τουριστικά. Αυτό τουλάχιστον επιχειρούσε η Κύπρος τα πρώτα χρόνια που συμμετείχε στέλνοντας τα ανάλογα βίντεο κλιπ για τα τραγούδια της.

Επιστρέφοντας στη φετινή παρουσία της Ελλάδας στον β’ ημιτελικό του διαγωνισμού στο Λίβερπουλ που μεταδόθηκε το βράδυ της Πέμπτης 11/5/2023, θα λέγαμε πως το «τρυκ» του πολύ νεαρού εκπροσώπου ενδεχομένως για να τραβήξουμε ψήφους από το νεανικό κοινό δεν έπιασε και δεν πέτυχε μιας και το τραγούδι «What they say» του μόλις 16χρονου (γεννημένου το 2006, τη χρονιά που διοργάνωσε για 1η και μοναδική φορά το διαγωνισμό η χώρα μας στην Αθήνα) Βίκτωρα Βερνίκου ήταν ιδιαίτερο μεν ως άκουσμα αλλά όχι κάτι το ξεχωριστό και αυτό σε συνδυασμό με τη πασιφανή απειρία του Βίκτωρα που επί σκηνής δεν υποστηριζόταν και από κάποιο χορευτικό ή κάποια φωνητικά, έφερε το δυσμενές αποτέλεσμα της μη πρόκρισης που δυστυχώς προδιαγραφόταν ήδη από τις πρόβες.

Άκομψο δε το ότι οι δύο Ελληνίδες που σχολίαζαν για την ΕΡΤ1 την μετάδοση, Μαρία Κοζάκου και Τζένη Μελιτά λίγο πριν αναγγελθεί η 10η και τελευταία χώρα που προκρινόταν, έκοψαν τελείως τα φτερά και εξανέμισαν και τις ελπίδες των Ελλήνων τηλεθεατών λέγοντας πως θ’ ακουστεί μάλλον το τραγούδι της Σλοβενίας πως περνάει, πράγμα που έγινε. Σαν δηλαδή και αυτές να ήξεραν και να ένιωθαν πως οι όποιες ελπίδες πρόκρισης είχαν ήδη σκορπίσει πολύ πριν και την εμφάνιση του Βίκτωρα στην 8η θέση του β’ ημιτελικού. Κρίμα.

Κοιτάζοντας τις τελευταίες 7 συμμετοχές της Ελλάδας στην Eurovision από το 2016 έως και φέτος, πλέον μετράμε 3 αποκλεισμούς από τον τελικό και το ποσοστό είναι θα λέγαμε αρνητικό. Ο 1ος αποκλεισμός ήταν το 2016 όταν και η Ελλάδα & η ΕΡΤ έστειλαν το κομμάτι "Utopian Land" με το συγκρότημα Argo. Ήταν η χρονιά που κέρδισε η Ουκρανή Τζαμάλα ενώ η Ελλάδα συμμετέχοντας στον α’ ημιτελικό καταποντίστηκε καταλαμβάνοντας όταν μετά γνωστοποιήθηκαν οι βαθμοί, την 16η θέση μεταξύ των 18 χωρών εκείνου του ημιτελικού.

Δύο χρόνια αργότερα το 2018 και αφού είχε προηγηθεί το 2017 η συμμετοχή με την Demy με το «This is love» που ναι μεν πέρασε στον τελικό αλλά στο τέλος πήρε την 19η θέση με 77 βαθμούς, την Ελλάδα και μάλιστα με απευθείας ανάθεση εκπροσώπησε η Γιάννα Τερζή με το ωραίο κομμάτι «Όνειρο μου». Εμφανίστηκε στον α’ ημιτελικό και δεν μπόρεσε να προκριθεί. Πολλοί μίλησαν τότε για αδικία. Όταν δημοσιοποιήθηκαν τα αποτελέσματα, είδαμε πως η Γιάννα Τερζή είχε έρθει στον ημιτελικό της, 14η με 81 βαθμούς οπότε ήταν μακριά από το να μπορέσει να προκριθεί. Εκείνη τη χρονιά η Κύπρος είχε πάει με την Ελένη Φουρέιρα και το «Fuego» κερδίζοντας επάξια τη 2η θέση στον μεγάλο τελικό.

Με τον αποκλεισμό φέτος του Βίκτωρα φτάσαμε δυστυχώς τους 3, και είναι κρίμα μιας και τις δύο προηγούμενες χρονιές μετά το 2020 που δεν έγινε η Γιουροβίζιον λόγω του covid 19, είχαμε πάει αισθητά καλά μπαίνοντας στην πρώτη 10άδα του τελικού. Το 2021 η Στεφανία Λυμπερακάκη κατέλαβε την 10η θέση με το «Last dance» και πέρυσι η Ελληνο-νορβηγίδα Αμάντα ήρθε 8η με το ατμοσφαιρικό κομμάτι «Die Together».

Το παρήγορο ήταν η επιβεβαίωση των προγνωστικών για τη δυναμική συμμετοχή της Κύπρου με τον 25χρονο Andrew Lambrou που εντυπωσίασε ερμηνεύοντας το "Break a broken heart" και προκρίθηκε στον τελικό του Σαββάτου 13/5 όπου θα εμφανιστεί 7ος στη σειρά.

Η Κύπρος το χάρηκε μιας και πέρυσι με την Ανδρομάχη Δημητροπούλου και το κομμάτι "Ela" δεν είχε καταφέρει να προκριθεί.

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Spotlight