Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ART

/

«Εγκλημα και τιμωρία»: Ο Βασίλης Μπισμπίκης ανεβάζει τώρα Ντοστογιέφσκι στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης

«Εγκλημα και τιμωρία»: Ο Βασίλης Μπισμπί...
Μπακοπούλου Άντυ
[email protected]

Το διάσημο έργο παρουσιάζεται σε ελεύθερη απόδοση με φόντο την Αθήνα του σήμερα

Μετά τις πολυσυζητημένες παραστάσεις «Άνθρωποι και Ποντίκια» και «Κόκκινα Φανάρια», ο Βασίλης Μπισμπίκης, για πρώτη φορά στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης, κάνει μια ελεύθερη μεταγραφή του εμβληματικού μυθιστορήματος του Ρώσου συγγραφέα Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι, «Εγλημα και τιμωρία», μεταφέροντάς το στην Αθήνα του 2023.

Τι σημαίνει άραγε, εν έτει 2023, η αυτοδικία που διαπράττει ο νεαρός φοιτητής της Νομικής Ροντιόν Ρομάνοβιτς Ρασκόλνικοβ, όταν παίρνει τον νόμο στα χέρια του και δολοφονεί την Αλιόνα Ιβάνοβνα, μια γριά τοκογλύφο; Πόσο επίκαιρο παραμένει στις μέρες μας το αριστούργημα του Ντοστογιέφσκι; Και ποιες αναγωγές μπορούν να γίνουν στο σήμερα;

Ο ίδιος ο Ντοστογιέφσκι αναφέρει σε επιστολή που έστειλε το 1865 «Το μυθιστόρημα είναι μια ψυχογραφική αφήγηση ενός εγκλήματος». Η θεϊκή αλήθεια και ο επίγειος νόμος καλούν το δολοφόνο να καταβάλει το τίμημα και εκείνος αισθάνεται στο τέλος την υποχρέωση να παραδοθεί. Το «Έγκλημα και Τιμωρία: Αθήνα» έρχεται με έναν θίασο 20 ηθοποιών να αφηγηθεί μια «νέα» ιστορία, ενός «νέου» Ρασκόλνικοβ, ερμηνευμένου από τον Θοδωρή Σκυφτούλη, με τρόπο ακραία ρεαλιστικό υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του Βασίλη Μπισμπίκη. Την ελεύθερη μεταγραφή του έργου συνυπογράφουν ο σκηνοθέτης και ο Γιάννης Μελιτόπουλος.

(Σκηνικά Κέννυ Μακ Λέλαν, Κοστούμια Γιώργος Σεγρεδάκης, Κίνηση Edgen Lame. Παίζουν ακόμα Βασίλης Μπισμπίκης, Αννα Μάσχα, Τσέζαρις Γκραουζίνις, Μπέτυ Βακαλίδου, Δημήτρης Παπάζογλου κ.α Παραστάσεις από 22 Μαρτίου).

*Η συνεργασία Onassis Culture και Βασίλη Μπισμπίκη ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2020, όταν το Ίδρυμα Ωνάση μεταμόρφωσε το πρώην εργοστάσιο πλαστικών της εταιρίας KOCH σε έναν απρόσμενο χώρο για καλλιτεχνικό πειραματισμό και εξερεύνηση. Πρόκειται για ένα τεράστιο βιομηχανικό κτίριο σε μια αχαρτογράφητη περιοχή του Ρέντη, ανάμεσα σε εργατικές πολυκατοικίες, χωματόδρομους και μάντρες υλικών. Ο Βασίλης Μπισμπίκης και η Ομάδα Cartel ήταν από τους πρώτους «κατοίκους» του εργοστασίου, πραγματοποιώντας εκεί τις πρόβες τους.

Ειδήσεις τώρα

H άφθονη γύμνια δεν επισκίασε το πιο ακαταμάχητο ζευγάρι στο Vanity Fair After Party

Διαγώνια κουτιά: Εχει κάνει αίσθηση τo design εξοχικό κοντά στο Χιονοδρομικό Καλαβρύτων

Ο βασιλιάς Κάρολος μοναδικός κληρονόμος της Ελισάβετ- Ο λόγος που δεν μοιράζεται με τα αδέλφια του την περιουσία που κληρονόμησε

 

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Best View