Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πάτρα: Πότε θα δούμε τα έργα στις σκάλες της πόλης; Γιατί καθυστέρησαν, τι προβλέπει το νέο χρονοδιάγραμμα

Πάτρα: Πότε θα δούμε τα έργα στις σκάλες...
Κωνσταντίνα Ανδριοπούλου
[email protected]

Η ανάπλαση σε Τριών Ναυάρχων, Γεροκωστοπούλου, Αγίου Νικολάου και Πατρέως

«Εντός του καλοκαιριού θα έχει ολοκληρωθεί η ανάπλαση στις σκάλες της Πάτρας, που ενώνουν την κάτω με την άνω πόλη» λέει στο thebest.gr ο Αντιδήμαρχος Αρχιτεκτονικού Έργου – Ηλεκτρομηχανολογικών Έργων (Η/Μ) και Έργων Υποδομής Χρήστος Κορδάς.

Οι εργασίες στις τέσσερις αυτές σκάλες, Αγίου Νικολάου, Γεροκωστοπούλου, Πατρέως και Τριών Ναυάρχων, έχουν καθυστερήσει καθώς μέχρι στιγμής έχει ολοκληρωθεί μόνο η μια πλευρά στην Τριών Ναυάρχων, «ξεκινάει τώρα και το δεύτερο σκέλος, η άλλη πλευρά από τις δίδυμες σκάλες γιατί υπήρξε μια καθυστέρηση στο χρονοδιάγραμμα λόγω εργολάβου. Σε συνδυασμό με την έναρξη της ανάπλασης της κάτω πόλης, η εργασία θα γίνει ολοκληρωμένα».

Μιλώντας για τις σκάλες της Γεροκωστοπούλου, ο κ. Κορδάς, αναφέρθηκε στο πως θα διαμορφωθεί η περιοχή: «Τα υπερυψωμένα σημεία, στη μέση του πεζόδρομου θα γκρεμιστούν, δηλαδή αυτά που ξεκινούν λίγο πιο πάνω από την Ηφαίστου και τελειώνουν στην Καραϊσκάκη, εκεί θα γίνει πεζόδρομος. Θα αλλάξει τελείως μορφή από αυτή που ξέρουμε σήμερα. Θα μπουν νέα φώτα, θα φυτευτούν δέντρα και θα γίνουν και άλλες παρεμβάσεις. Σε ό, τι αφορά,  τις σκάλες, εκεί επειδή είναι δύσκολο να πειραχτούν, θα γίνει ένας καθαρισμός, θα φτιαχτούν τα κάγκελα και θα γίνουν κάποια έργα προκειμένου να είναι ασφαλής, γιατί τώρα ειδικά όταν βρέχει είναι επικίνδυνη. Η φιλοσοφία είναι να μπορεί να πηγαίνει να κάθεται ο κόσμος, σαν στέκι.  Στην άκρη της υπάρχουσας σκάλας, θα γίνει μια νέα σκάλα, στη δεξιά πλευρά, όπως την ανεβαίνουμε με σύγχρονα υλικά για να μπορούν να την κατεβαίνουν περισσότεροι και με ασφάλεια».

Στις σκάλες της Πατρέως, σύμφωνα με τον κ. Κορδά δεν μπορούν να γίνουν μεγάλες παρεμβάσεις και τα έργα θα αφορούν συγκεκριμένα σημεία για να κρατήσει την υπάρχουσα μορφή της για να διατηρηθούν τα ιστορικά και πολιτιστικά στοιχεία. Στην Αγίου Νικολάου, όπως λέει, έχουν ήδη ξεκινήσει να γίνονται κάποιες πρώτες κινήσεις που θα συνεχίσουν με την έναρξη των εργασιών της ανάπλασης της κάτω πόλης. Εκτός από την αποκατάσταση των φθορών, αναμένεται να τοποθετηθούν  και νέα φωτιστικά σώματα, ενώ οι υπό εκτέλεση εργασίες θα εγκρίνονται και θα επιβλέπονται από την αρχαιολογική υπηρεσία, καθώς πρόκειται για ιστορικά διατηρητέα μνημεία.

Οι σκάλες και οι ιστορία τους

Οι πρώτες σκάλες κατασκευάστηκαν το 1873 και ήταν αυτές της οδού Πατρέως, με 93 σκαλοπάτια, οι οποίες ενώνουν την κάτω πόλη με την πλατεία Αγίου Γεωργίου και τον κεντρικό δρόμο της παλιάς πόλης, την οδό Γερμανού.

Περίπου 13 χρόνια αργότερα, το 1886, κατασκευάστηκαν οι γειτονικές σκάλες της οδού Γεροκωστοπούλου, οι οποίες, μέσω των 61 σκαλοπατιών, ενώνουν το Ρωμαϊκό Ωδείο με την κεντρική πλατεία της Πάτρας, την πλατεία Γεωργίου.

Αρκετά χρόνια αργότερα, το 1934, κατασκευάστηκαν οι σκάλες της Αγίου Νικολάου, οι οποίες έχουν χαρακτηριστεί οι πιο εντυπωσιακές, αφού διαθέτουν 193 σκαλοπάτια. Οι σκάλες αυτές ενώνουν την περιοχή του κάστρου και του παλαιού δημοτικού νοσοκομείου με το κέντρο της Πάτρας, ενώ προσφέρουν απέραντη θέα προς το κέντρο της πόλης, τον Πατραϊκό κόλπο και τα απέναντι βουνά της Αιτωλοακαρνανίας.

Την ίδια χρονιά, το 1934, κατασκευάστηκαν και οι σκάλες της Τριών Ναυάρχων, οι οποίες ενώνουν τον ομώνυμο πεζόδρομο με την πλατεία Υψηλών Αλωνίων. Η συγκεκριμένη κατασκευή είναι ιδιαίτερη, αφού αποτελείται από διπλή κλίμακα, με 92 συνολικά σκαλοπάτια.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις