Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Νάσος Νασόπουλος Αιγιάλεια Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Γιώργος Λάνθιμος Ρούλα Πισπιρίγκου Ομόφυλα Ζευγάρια
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

/

Πάτρα: Παιδική εκπαιδευτική δράση και παρουσίαση βιβλίου το Σάββατο 4/2

Πάτρα: Παιδική εκπαιδευτική δράση και πα...

Στο Πολύεδρο στην οδό Κανακάρη 147 - Το βιβλίο που θα παρουσιαστεί στη 1 το μεσημέρι είναι της Ευρυδίκης Τρισόν-Μιλσανή με τίτλο «Ποια ήσουν Μαρία Ζαμπάκο;»

Εκπαιδευτική δημιουργική δράση για παιδιά αλλά και παρουσίαση βιβλίου έχει προγραμματίσει αυτό το Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2023 το Πολύεδρο του Κωστή Καπέλα και της Όλγας Νικολοπούλου στην οδό Κανακάρη 147, στην Πάτρα.

Πιο συγκεκριμένα στις 10.30 το πρωί θα γίνει η δράση «ζωγραφίζουμε και δημιουργούμε με υλικά της κουζίνας – γλυκά και αλμυρά».

Αυτό το Σάββατο 4 Φεβρουαρίου στις 10:30 το πρωί, στο Πολύεδρο, μαζί με τα παιδιά φτιάχνουμε τοστ και καναπεδάκια στο πνεύμα της αποκριάς και μετά …. τα γευόμαστε και τα προσφέρουμε!

Οι μικροί μας φίλοι θα φτιάξουν τις δικές τους γλυκές και αλμυρές λιχουδιές με υλικά μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής, και μαθαίνουν πώς να οργανώσουν το δικό τους πάρτι.

Στο μεταξύ, στη 1 το μεσημέρι πάντα στο χώρο του φιλόξενου Πολύεδρου, θα γίνει η παρουσίαση του βιβλίου της Ευρυδίκης Τρισόν-Μιλσανή με τίτλο «Ποια ήσουν Μαρία Ζαμπάκο ;».

Για το βιβλίο θα μιλήσει ο Ανδρέας Λάζαρης, διδάκτωρ νέας ελληνικής φιλολογίας – ποιητής, ενώ αποσπάσματα από το βιβλίο θα διαβάσει ο συμπολίτης ηθοποιός Διονύσης Βούλτσος & θα ακολουθήσει συζήτηση με τη συγγραφέα.

 Ο Δημήτρης Μακρής θα συνοδεύσει με την κιθάρα του.

*Πρόκειται για ένα ιστορικό μυθιστόρημα. Η Μαρία Ζαμπάκο, γόνος δύο επιφανών οικογενειών της Πόλης, των Κασσαβέτη και Ιωνίδη, γεννήθηκε στη Ελλάδα το 1843. Μεγάλωσε στην Αγγλία, στο πολυτελές σπίτι του θείου της, συλλέκτη και μαικήνα Αλεξάνδρου Ιωνίδη. Μετά από έναν αποτυχημένο γάμο με τον γιατρό Ζαμπάκο στο Παρίσι, επιστρέφει στο Λονδίνο όπου θα γίνει μοντέλο των μεγαλύτερων ζωγράφων της εποχής της. Θα ζήσει μια θυελλώδη σχέση με τον προραφαηλίτη ζωγράφο Έντουαρντ Μπερν Τζόουνς του οποίου υπήρξε μούσα και ερωμένη. Μη κατορθώνοντας να τον χωρίσει από τη γυναίκα του, μετά από σοβαρή υπαρξιακή κρίση, καταφεύγει στο Παρίσι.

Μαθήτρια του Αύγουστου Ροντέν θα αναπτύξει το ταλέντο της στη γλυπτική σε ένα Παρίσι που σφύζει από καλλιτεχνική ζωή και εξαιρετικές συναναστροφές: Αλφόνς Λεγκρό, Όσκαρ Ουάιλντ, Καμίγι Κλωντέλ. Στο τέλος του αιώνα θα στραφεί στην Ελλάδα και θα βραβευτεί στην Διεθνή Έκθεση 1900 για την προτομή του φίλου της Χαρίλαου Τρικούπη. Πριν τελειώσει τις ημέρες της στο Παρίσι το 1914, θα παραμείνει για μια δεκαετία στην πολυτάραχη Αθήνα, αλλά θα επισκεφθεί και την Τήνο, για θα ειδικευτεί στην τέχνη του μαρμάρου και θα συναναστραφεί πολλούς γνωστούς γλύπτες των αρχών του 20ού αιώνα.

*Η Ευρυδίκη Τρισόν- Μιλσανή γεννήθηκε στην Αθήνα, όπου σπούδασε φιλολογία και ζωγραφική. Διδάκτωρ Ιστορίας της Τέχνης του Πανεπιστημίου της Σορβόνης και μέλος της AICA, εργάστηκε επί τριάντα χρόνια στο Εθνικό Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης του Κέντρου Πομπιντού στο Παρίσι. Επίσης δίδαξε Ιστορία της Νεότερης και Σύγχρονης Τέχνης σε διάφορες ανώτατες σχολές της Γαλλίας. Καλλιτεχνική σύμβουλος στο Μουσείο Τσόκλη στην Τήνο, οργανώνει εκθέσεις στη Γαλλία και στην Ελλάδα, αρθρογραφεί και κάνει διαλέξεις.

Έχει γράψει ποιητικές συλλογές στα γαλλικά και στα νέα ελληνικά, διηγήματα και μυθιστορήματα και έχει συντάξει καταλόγους και βιογραφίες καλλιτεχνών. Έχει μεταφράσει στα ελληνικά έργα των Μαργκερίτ Ντιράς, Μισέλ Τουρνιέ, Κριστιάν Μπομπέν, Ναταλί Σαρότ, κ.α.

Έχει γράψει επίσης έναν ικανό αριθμό θεατρικών έργων τα οποία παίζονται από το 2009 στο Θέατρο της Ημέρας και σε άλλους καλλιτεχνικούς χώρους.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture