Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΒΙΒΛΙΟ

/

Πελέ: Η αυτοβιογραφία του παγκόσμιου ειδώλου του ποδοσφαίρου επανακυκλοφόρησε σε νέα έκδοση

Πελέ: Η αυτοβιογραφία του παγκόσμιου ειδ...

Θα βρείτε το βιβλίο και στα Πατρινά βιβλιοπωλεία - Κυκλοφορεί σε μία φροντισμένη έκδοση από τον Πατάκη

Το βιβλίο «Πελέ, η αυτοβιογραφία» που είχε πρωτοκυκλοφορήσει τον Ιούνιο του 2006, βγήκε σε μία ολοκαίνουργια έκδοση από τον Πατάκη, που αξίζει να διαβάσουν όχι μόνο οι ποδοσφαιρόφιλοι αλλά και το υπόλοιπο αναγνωστικό κοινό. Ο μέγας Πελέ έφυγε από τη ζωή πριν από την Πρωτοχρονιά σκορπίζοντας απέραντη θλίψη σε όλο τον κόσμο.

Η μετάφραση είναι του Θανάση Χειμωνά.

Σελίδες: 432.

Σύνοψη

Ακόμα και οι άνθρωποι που δεν ξέρουν μπάλα γνωρίζουν ποιος είναι ο Πελέ. Υπήρξε ο κορυφαίος μιας γενιάς Βραζιλιάνων ποδοσφαιριστών που, κατά γενική ομολογία, άφησαν εποχή στο άθλημα. Κατέκτησε το Παγκόσμιο Κύπελλο τρεις φορές και είναι ο πρώτος σκόρερ όλων των εποχών της Εθνικής Βραζιλίας. Πώς κατάφερε όμως αυτός ο άνθρωπος –που απλώς αγαπούσε το ποδόσφαιρο, όπως τόσοι άλλοι– να γίνει ένα παγκόσμιο είδωλο; Ήταν απλά ο καλύτερος σ’ αυτό που έκανε ή υπάρχουν και κάποια άλλα χαρακτηριστικά που τον κάνουν να ξεχωρίζει;

Γεννημένος στις 23 Οκτωβρίου 1940, σε μια φτωχή οικογένεια του Τρες Κορασόες της Βραζιλίας, το αγόρι, που αργότερα θα γινόταν ο Πελέ, μεγάλωσε παίζοντας ποδόσφαιρο στους δρόμους. Για δάσκαλο είχε τον πατέρα του, ο οποίος είχε υπάρξει ικανότατος ποδοσφαιριστής πριν από ένα σοβαρό τραυματισμό που έβαλε τέλος στην καριέρα του. Ο Πελέ γυάλιζε παπούτσια για να κερδίσει το χαρτζιλίκι του κι όταν –στα δεκαπέντε του– τον πήρε η Σάντος, η μητέρα του αναγκάστηκε να του ράψει ένα μακρύ παντελόνι. Μέχρι τότε φορούσε μόνο κοντά παντελονάκια. Το ταλέντο του προκάλεσε αμέσως αίσθηση και ο μέντοράς του, ο Βαλντεμάρ ντε Μπρίτο, επεσήμανε στους παράγοντες της Σάντος πως είχε ανακαλύψει αυτόν που θα γινόταν κάποτε ο καλύτερος ποδοσφαιριστής στον κόσμο. Και όπως αποδείχτηκε, είχε δίκιο. Ο Πελέ έσπασε άπειρα ρεκόρ τόσο σε συλλογικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο εθνικών ομάδων. Ο κορυφαίος ποδοσφαιριστής όλων των εποχών αφηγείται εδώ την ιστορία της εκπληκτικής ζωής του και της μοναδικής του καριέρας.

Ο Πελέ γράφει με σεμνότητα και χιούμορ, αποκαλύπτει όλες τις πτυχές της ποδοσφαιρικής του σταδιοδρομίας, διηγείται τις εμπειρίες του ως πολιτικού, ως πρέσβη του αθλητισμού, ως συμβόλου μιας ολόκληρης κουλτούρας. Η αυτοβιογραφία του Πελέ είναι ένα βιβλίο που θα αγαπήσει κάθε φίλαθλος αλλά και όλοι όσοι εκτιμούν τα αληθινά ιδιοφυή πνεύματα που με τη δράση τους γράφουν Ιστορία. Ο Έντσον Αράντες ντο Νασιμέντο γνωστός ως Πελέ, ήταν Βραζιλιάνος διεθνής ποδοσφαιριστής. Έχει αναγνωριστεί ως ο κορυφαίος ποδοσφαιριστής όλων των εποχών από τη FIFA και τη Δ.Ο.Ε. και ευρέως θεωρείται ως ο μεγαλύτερος στην ιστορία του αθλήματος. Ο Πελέ έφυγε από κοντά μας στις 29 Δεκεμβρίου 2022 στο Σάο Πάολο στα 82 του χρόνια.

*Ο ΕΝΤΣΟΝ ΑΡΑΝΤΕΣ ΝΤΟ ΝΑΣΙΜΕΝΤΟ, γνωστός ανά τον κόσμο ως Πελέ, γεννήθηκε όπως προείπαμε, στις 23 Οκτωβρίου 1940 στην πόλη Τρες Κορασόες της Βραζιλίας και ξεκίνησε να παίζει στην ομάδα της ζωής του, τη Σάντος, πολύ μικρός το 1956. Κατά τη διάρκεια της λαμπρής του καριέρας πέτυχε 1.283 τέρματα σε 1.367 παιχνίδια, ενώ φόρεσε τη φανέλα της Εθνικής Βραζιλίας σε 92 αγώνες, σκοράροντας 77 φορές. Αγωνίστηκε στο πρώτο του Παγκόσμιο Κύπελλο το 1958, σε ηλικία μόλις 17 ετών, σημειώνοντας μάλιστα χατ τρικ στον ημιτελικό και άλλα δύο γκολ στον τελικό με τη Σουηδία. Στη συνέχεια, έδωσε το παρών σε άλλα τρία Παγκόσμια Κύπελλα με τη Βραζιλία, κατακτώντας ξανά το βαρύτιμο τρόπαιο το 1962 και το 1970. Kατέχει επίσης το παγκόσμιο ρεκόρ χατ τρικ (92), ενώ έχει πετύχει από τέσσερα γκολ στο ίδιο παιχνίδι πάνω από τριάντα φορές. Αφότου αποσύρθηκε από αυτό που ο ίδιος αποκαλούσε «όμορφο παιχνίδι», το 1974, ο Πελέ αγωνίστηκε για σύντομο χρονικό διάστημα στην Κόσμος της Νέας Υόρκης πριν κρεμάσει οριστικά τα παπούτσια του, μετά από έναν αγώνα προς τιμήν του, τον Οκτώβριο του 1977, παρουσία περίπου 700 δημοσιογράφων.

Στη μεταγενέστερη σταδιοδρομία του, έπαιξε σε αρκετές ταινίες του Χόλυγουντ όπως στην ταινία του Τζον Χιούστον «Η Μεγάλη απόδραση των 11» το 1981 όπου και συμπρωταγωνίστησε με τους ηθοποιούς Σιλβέστερ Σταλόνε, Μάικλ Κέιν και Μαξ φον Σίντοφ. Επίσης συνέθεσε μουσική και χρίστηκε υπουργός Αθλητισμού στη Βραζιλία. Το 1980 ψηφίστηκε «αθλητής του αιώνα» από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή. Παράλληλα προσέφερε τις υπηρεσίες του στον ΟΗΕ και στη UNICEF. Όπως έλεγε ο ίδιος: «Κάθε παιδί στον κόσμο που παίζει ποδόσφαιρο θέλει να γίνει Πελέ – κάτι που σημαίνει πως έχω την ευθύνη να του δείξω πώς να γίνει ποδοσφαιριστής αλλά και πώς να γίνει σωστός άνθρωπος».

Το βιβλίο θα το βρείτε και στα Πατρινά βιβλιοπωλεία.

Επιμέλεια: Τ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ο «βασιλιάς» Πελέ - Ο παίχτης που άλλαξε το ποδόσφαιρο

Πελέ: Τη Δευτέρα το λαϊκό προσκύνημα της σορού του «βασιλιά» στο γήπεδο της Σάντος

Η NASA τον αποχαιρέτησε τον Πελέ με τη φωτογραφία ενός γαλαξία στα χρώματα της Βραζιλίας

Η αποθέωση που είχαν επιφυλάξει 75.000 θεατές και μισό δισ. τηλεθεατές στο αποχαιρετιστήριο ματς του Πελέ στη Ν. Υόρκη το 1977

Ο Πελέ με τον Νέλσον Μαντέλα στην Πρετόρ...

Ο Πελέ με τον Νέλσον Μαντέλα στην Πρετόρια στη Νότια Αφρική.

Το εξώφυλλο της αυτοβιογραφίας του που κ...

Το εξώφυλλο της αυτοβιογραφίας του που κυκλοφορεί σε νέα έκδοση από τον Πατάκη.

Στα γυρίσματα της ταινίας του Τζον Χιούσ...

Στα γυρίσματα της ταινίας του Τζον Χιούστον το 1981 με τους Μάικλ Κέιν και Σιλβέστερ Σταλόνε.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture