Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ART

/

«Nouveau Réalisme»: Το μεταπολεμικό κίνημα που μαγνητίζει στο Μουσείο Γουλανδρή, προγραμματίστε επίσκεψη!

«Nouveau Réalisme»: Το μεταπολεμικό κίνη...
Μπακοπούλου Άντυ
[email protected]

Εργα Yves Klein, Niki de Saint Phalle κ.α. προερχόμενα από συλλογές τριών χωρών, αποτελούν πειρασμό για τους φιλότεχνους

Εάν σας αρέσουν οι εκθέσεις που αντιπροσωπεύουν ιστορικές εποχές της παγκόσμιας τέχνης, μην χάσετε αυτή που παρουσιάζει το Μουσείο του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή στην πρωτεύουσα (Παγκράτι). Αναδεικνύονται έργα 13 ονομαστών καλλιτεχνών που σηματοδότησαν μια επανάσταση στη μεταπολεμική Ευρώπη διαμορφώνοντας το κίνημα που ο κριτικός τέχνης Pierre Restany ονόμασε «Nouveau Réalisme- Νέο Ρεαλισμό».

Πάνω από 50 έργα 13 εικαστικών – ανάμεσά τους μόνο μια γυναίκα, η Niki de Saint Phalle– μαγνητίζουν το βλέμμα με τις διαφορετικές τους τεχνοτροπίες. «Οι καλλιτέχνες που συμμετείχαν είναι πιο γνωστοί απ’ ό,τι το ίδιο το κίνημα», τονίζει η Marion Meyer, πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Man Ray και συνεπιμελήτρια της έκθεσης. Αρχικά το φαινόμενο αντιμετωπίστηκε ως συνέχεια ή αναβίωση του Νταντά ή ως η πρώιμη, ευρωπαϊκή εκδοχή της Pop Art.

Ο Νέος Ρεαλισμός  γεννήθηκε στις 27 Οκτωβρίου 1960, όταν οι πρώτοι εννέα δημιουργοί με κοινή δήλωση πάνω σε ένα μπλε χαρτί,  διακήρυξαν «νέες αντιληπτικές προσεγγίσεις του πραγματικού». Ολοι τους αρνούνταν τα μέχρι τότε αισθητικά ιδεώδη και σχολιάζαν τον κόσμο, μέσα σε μια αστική βιομηχανοποιημένη κοινωνία όπου κυριαρχούν η διαφήμιση και η μαζική παραγωγή.Ο όρος ρεαλισμός αποτελούσε αναφορά στο ομώνυμο κίνημα του 19ου αιώνα και ιδιαίτερα στον Γάλλο πρωτοπόρο ζωγράφο Gustave Courbet.

Στο Μουσείο Γουλανδρή θαυμάζουμε κυρίως τα χαρούμενα, πολύχρωμα και λαμπερά γλυπτά της Niki de Saint Phalle και τα εμβληματικά χρώματα μπλε και χρυσό του διάσημου Yves Klein. Πλάι σε αυτούς, παρατηρεί κάποια από τα πρώτα έργα του Christo, με τα χαρακτηριστικά περιτυλίγματα που θα αποκτήσουν, στη συνέχεια, μνημειακό μέγεθος (τελευταίο του έργο υπήρξε το περιτύλιγμα της Αψίδας του Θριάμβου στο Παρίσι), του αγαπημένου του ζεύγους Γουλανδρή César (τρία από τα οποία ανήκουν στη Συλλογή του Ιδρύματος), τα décollages με αφίσες του Mimmo Rotella, του Raymond Hains, του François Dufrêne και του Jacques Villeglé, assemblages των Daniel Spoerri και Jean Tinguely, γλυπτά του Arman, ready-mades του Gérard Deschamps ή τα γλυπτά με νέον του Martial Raysse. Σκεφθείτε πως τα διασκεδαστικά και ιδιωματικά εκθέματα προέρχονται από 15 συλλογές μουσείων, ιδρυμάτων και ιδιωτών από τρεις χώρες, ενώ επτά από αυτά ανήκουν στη Συλλογή του Ιδρύματος, οπότε είναι ευκαιρία να τα δείτε συγκεντρωμένα.

 

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Best View