Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

/

ΚοινοΤοπία: Εφηβική παραβατικότητα αφορμή για συζήτηση μετά την προβολή της ταινίας «Γλυκά δεκάξι»

ΚοινοΤοπία: Εφηβική παραβατικότητα αφορμ...

H προβολή έγινε στον πολυχώρο της Κοινο_Τοπίας, Καραϊσκάκη 153 ισόγειο

Η Εταιρεία Κοινωνικής Δράσης και Πολιτισμού Κοινο_Τοπία https://www.koinotopia.gr/, με αφορμή την ευαισθητοποίηση για τα Δικαιώματα του Παιδιού και τα εφηβικά και νεανικά βιώματα των έντονων συναισθημάτων, πρόβαλε την Κοινωνική ταινία «Γλυκά δεκάξι» του Κεν Λόουτς. H προβολή έγινε στον πολυχώρο της Κοινο_Τοπίας, Καραϊσκάκη 153 ισόγειο. Μετά την προβολή ακολούθησε πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση με αφορμή την ταινία. Συντόνισε ο Κώστας Νταλιάνης.

Η συζήτηση με αφετηρία το κοινωνικό πλαίσιο του Ηνωμένου Βασιλείου το 2002 περιστράφηκε στις συνθήκες που αντιμετωπίζουν οι έφηβοι όταν το περιβάλλον της οικογένειας έχει διαρραγεί και οι αντιξοότητες και προκλήσεις δημιουργούν το υπόβαθρο παραβατικών συμπεριφορών και αδιεξόδων.

Η ταινία αφηγείτο μια τραγική, γλυκόπικρη ιστορία ενός εφήβου του οποίου οι ελπίδες συνθλίβονταν από την αδιάφορη οικογένειά του και τον σκληρό κόσμο στον οποίο ζούσε. Παρά το γεγονός ότι η ταινία ήταν δραματική, ήταν επίσης ανάλαφρη και γλυκιά, με κάποιες συγκινητικές στιγμές και πολύ χιούμορ. Υπήρχε επίσης μια αχτίδα ελπίδας – ο Λίαμ είχε μια μεγαλύτερη αδερφή που τον νοιαζόταν βαθιά και ήταν πάντα δίπλα του.

Συμπληρωματικές πληροφορίες

Η παγκόσμια κοινότητα δεσμεύτηκε να προστατεύει τα δικαιώματα των παιδιών με την υιοθέτηση της Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Παιδιού στις 20 Νοεμβρίου του 1989.

Σήμερα ζούμε σε έναν κόσμο, όπου σχεδόν όλοι συμφωνούν πως οποιοσδήποτε κάτω των 18 ετών είναι παιδί και έχει δικαίωμα σε ειδική φροντίδα και προστασία. Όμως κάτι τέτοιο δε συνέβαινε και στο παρελθόν. Μόνο μετά την 20η Νοεμβρίου του 1989, όταν η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών υιοθέτησε τη Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού, άρχισε η ανθρωπότητα να επωφελείται από μια δέσμη δικαιωμάτων για όλα τα παιδιά και τους νέους.

Η Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού είναι ο πρώτος παγκόσμιος νομικά δεσμευτικός κώδικας για τα δικαιώματα που όλα τα παιδιά πρέπει να απολαμβάνουν. Θέτει στοιχειώδεις αρχές για την ευημερία των παιδιών στα διάφορα στάδια εξέλιξής τους και αποτελείται από 54 άρθρα. Η Σύμβαση ξεκίνησε με πρωτοβουλία της Πολωνικής κυβέρνησης και της UNICEF και τέθηκε σε ισχύ το 1990. Μέχρι σήμερα έχει επικυρωθεί σχεδόν από όλες τις χώρες του κόσμου, ενώ στην Ελλάδα επικυρώθηκε το 1992 (ΦΕΚ 192/2.12.92).

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture