Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΒΙΒΛΙΟ

/

Πάτρα: Παρουσιάζεται την Πέμπτη 8/12 το βιβλίο "Νήες Ποντοπόροι" της Δήμητρας Καμαρινού

Πάτρα: Παρουσιάζεται την Πέμπτη 8/12 το ...

Στο χώρο του βιβλιοπωλείου «Πρωτοπορία» στην οδό Γεροκωστοπούλου 31 στην Πάτρα, στις 20.30

Στο χώρο του βιβλιοπωλείου «Πρωτοπορία» στην οδό Γεροκωστοπούλου στην Πάτρα, θα παρουσιαστεί σε εκδήλωση την Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2022, στις 8.30 το βράδυ, το βιβλίο «ΝΗΕΣ ΠΟΝΤΟΠΟΡΟΙ – Ομηρικά πλοία, δεινοί πλόες και Ναυτική Αρχαιολογία» (Βραβείο Ακαδημίας Αθηνών) της Δήμητρας Καμαρινού, Διδάκτορος του Πανεπιστημίου Πατρών, αρχαιολόγου-φιλολόγου, συγγραφέως.

Ομιλητές θα είναι οι:

Αναστασία Κουμούση - Βγενοπούλου, αρχαιολόγος, Διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αχαΐας,

Γεώργιος Παπαθεοδώρου, Καθηγητής Γεωλογικής & Περιβαλλοντικής Ωκεανογραφίας, Τμήμα Γεωλογίας, Πανεπιστήμιο Πατρών, Κοσμήτορας Σχολής Θετικών Επιστημών,

Ευφροσύνη Κωσταρά, φιλόλογος, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Πατρών, Συντονίστρια Εκπαιδευτικού Έργου Φιλολόγων του ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Δυτ. Ελλάδας,

Μπούντας Ευθύμιος, Γενικός Γραμματέας Ιστιοπλοϊκού Ομίλου Πατρών και ο

Χρήστος Γκοβότσος, μηχανολόγος μηχανικός Ε.Μ.Π., Διεπιστημονική Ομάδα Ναυτικής Αρχαιολογίας Ξυλοκάστρου.

ΑΦΗΓΗΣΗ: Σοφία Μορώνη, φιλόλογος, θεατρολόγος.

ΜΟΥΣΙΚΗ: Μυκηναϊκή λύρα, άρπα-επιγόνιον και κίθαρι θα παίξει ο κ. Δημήτρης Νόσσης, κατασκευαστής – μουσικός αρχαίων ελληνικών εγχόρδων.

Κι αν έχουμε ταξιδέψει μαζί με τον Οδυσσέα πάνω στο καράβι του! Στη φαντασία μας, βέβαια, μόνο! Διότι η Μεσόγειος, μέχρι πρόσφατα, κρατούσε στον βυθό της, απρόσιτα για μας, τα ναυαγισμένα σκαριά. Ποια είναι όμως η ιστορική πραγματικότητα; Πώς ήταν τα πλοία των Μυκηναίων και των ομηρικών ηρώων; Για ποιους λόγους ανοίγονταν στη θάλασσα και ποιοι ήταν οι προορισμοί τους;

Τι αναζητούσαν στα διαμεσογειακά ταξίδια τους και πώς αντιμετώπιζαν τις δυσκολίες στις θαλάσσιες ρότες; Πώς ήταν η ζωή εν πλω και πού αναζητούσαν ασφαλή αγκυροβόλια; Ποιοι λαοί συμπλέανε στα καταστρώματα των πλοίων και πώς αλληλεπιδρούσαν οι ναυτικοί και οι πολιτισμοί του Αιγαιακού κόσμου με αυτούς της Αιγύπτου, της Φοινίκης και της Κύπρου; Ποια ήταν τα μυστικά των ναυδόμων για την επιλογή της ξυλείας και ποια εργαλεία είχαν στη διάθεσή τους; Πώς ναυπηγούσανε καράβια χωρίς αρχικό σκελετό και χωρίς καρφιά;

Μέσα από μία σπειροειδή προσέγγιση, με αφετηρία τη ναυπηγική ανάγνωση της «σχεδίας» του Οδυσσέα, αντιπαραβάλλονται οι αναφορές στα ομηρικά έπη σε πλοία και θαλασσινά ταξίδια με τις αρχαιολογικές πηγές: σκαριφήματα πλοίων σε αγγεία Μυκηναϊκής και Γεωμετρικής Εποχής, εικονογραφικά παράλληλα σκαφών των ναυτικών πολιτισμών της ΝΑ Μεσογείου, ναυαγισμένα σκαριά σε όλη την έκταση της Μεσογείου σε διάστημα χιλίων χρόνων (14ο – 5ο αι. π.Χ.). Δυσεπίλυτα ερωτήματα απαντώνται μέσα από τεχνικές μελέτες και πειράματα. Χάρτες, σχέδια, φωτορεαλιστικές αναπαραστάσεις, φωτογραφίες υποβρύχιων ανασκαφών και μουσειακών αντικειμένων εμπλουτίζουν τη σύνθεση της εικόνας των πλοίων και της ζωής στα διαμεσογειακά ταξίδια.

Προκειμένου να μυήσει τον αναγνώστη, η συγγραφέας ανασυνθέσει το αντικείμενό της σε τρία επίπεδα. Το πρώτο είναι αυτό του πυρήνα της βραβευμένης από την Ακαδημία Αθηνών (2006) επιστημονικής έρευνάς της, ο οποίος παρουσιάζεται με εύληπτο και κατανοητό για το ευρύ κοινό τρόπο. Το δεύτερο αφηγείται τις αναζητήσεις της «Διεπιστημονικής Ομάδας Ναυτικής Αρχαιολογίας του Ξυλοκάστρου», που είχε την τύχη να εκπονεί τη μελέτη για την κατασκευή μιας μυκηναϊκής εικοσόρου την εποχή που η Ναυτική Αρχαιολογία έθετε τα θεμέλιά της. Στο τρίτο επίπεδο η συγγραφέας, αναπλάθοντας το απτό υλικό των υποβρύχιων ανασκαφών, διηγείται τις περιπέτειες μιας Μυκηναίας σε μία ριψοκίνδυνη ναυτική αποστολή στις φημισμένες τότε πολιτείες της ΝΑ Μεσογείου.

Το βιβλίο, καρπός υπερδεκαετούς έρευνας, ανοίγει, στην ουσία, μια θύρα ερμηνείας των μακραίωνων δράσεων του ελληνικού πολιτισμού, ήδη από τα προϊστορικά χρόνια, μέσα από την οποία αναδεικνύεται εναργέστερα ο χαρακτήρας του: καταδεικνύει ότι δεν τον χαρακτηρίζει μόνο το άγγιγμα της θάλασσας, αλλά ότι σημαντικές επιλογές και εκφράσεις του διαμορφώθηκαν μέσα από τη ναυτική διάστασή του.

*Η Δρ. Δήμητρα Καμαρινού έχει γεννηθεί στο Ναύπλιο. Είναι απόφοιτος του Πειραματικού Λυκείου Παν/μίου Πατρών, πτυχιούχος του Τμήματος Ιστορίας-Αρχαιολογίας του Παν/μίου Ιωαννίνων και Διδάκτωρ του Παν/μίου Πατρών. Έχει κάνει μεταπτυχιακές σπουδές στη Γερμανία (Παν/μια Wurzburg και Bochum) και μεταδιδακτορική έρευνα στη Βρετανική Αρχαιολογική Σχολή Αθηνών ως υπότροφος του ΙΚΥ. Από το 1997 ως το 2011 εργάστηκε ως Υπεύθυνη Αγωγής Υγείας στη Β/βάθμια Εκπαίδευση Κορινθίας. Έχει αξιόλογο ερευνητικό και συγγραφικό έργο, ώστε έχει τιμηθεί με το βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών στην Αρχαιολογία (2006) και με βραβείο του Διεθνούς Λογοτεχνικού Διαγωνισμού «Τα μάρμαρα του Παρθενώνα. Η ιστορία μιας κλοπής ή η κλοπή της Ιστορίας» (2011).

Βιβλία: «Καρέ Ιστορίας. Αγώνες των Ελλήνων 1821-1923», «Ορεινή Κορινθία», «Η μέθοδος Project στην πράξη», «Πλόες και πολιτισμοί της Οδύσσειας», «Βιωματική μάθηση στο σχολείο».

Το βιβλίο «Νήες Ποντοπόροι» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πεδίο.   

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture