Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΘΕΑΤΡΟ

/

«Ανατολικά της Εδέμ» και «Υπέροχος Γκάτσμπυ» στη σκηνή του Αγγέλων Βήμα στην Αθήνα

«Ανατολικά της Εδέμ» και «Υπέροχος Γκάτσ...

Ο «Υπέροχος Γκάτσμπυ» παρουσιάζεται για 1η φορά σε ελληνική θεατρική σκηνή στην διασκευή του Σάιμον Λέβι, σε μετάφραση Μαργαρίτας Δαλαμάγκα-Καλογήρου και σκηνοθεσία Αλέξιου Κοτσώρη

Δύο θεατρικές παραστάσεις που τις καλύπτει «βαριά σκιά» από την λογοτεχνία και τον κινηματογράφο, ανεβαίνουν στην σκηνή του Αγγέλων Βήμα – Τόπος Συνάντησης Ανατολής-Δύσης στην Αθήνα. Ο λόγος για το έργο «Ανατολικά της Εδέμ» που στο σινεμά παίχθηκε με πρωταγωνιστές τους αξέχαστους Τζέιμς Ντιν και Τζούλι Χάρις σε σκηνοθεσία Ηλία Καζάν το 1955 και τον «Υπέροχο Γκάτσμπυ» που στον κινηματογράφο έχει μεταφερθεί υποδειγματικά το 1974 με πρωταγωνιστή τον Ρόμπερτ Ρέντφορντ και στην απονομή των Όσκαρ του ’75 κατέκτησε τα Όσκαρ μουσικής και κοστουμιών αλλά και πιο πρόσφατα το 2013 από τον Μπαζ Λούρμαν με τον Λεονάρντο Ντι Κάπριο.

Όπως έγραψε ο Γιάννης Ζουμπουλάκης στο Βήμα, από τότε που ο κινηματογράφος γεννήθηκε στα τέλη του 19ου αιώνα, πηγή του για την άντληση ιστοριών δεν έπαψε να είναι η λογοτεχνία και το θέατρο. Στις μέρες μας όμως, τουλάχιστον στην χώρα μας, το αντίθετο φαίνεται να είναι φαινόμενο συχνό. Τόσο κλασικά μυθιστορήματα που μεταφέρθηκαν με επιτυχία στον κινηματογράφο, όσο και σενάρια γραμμένα κατευθείαν για τον κινηματογράφο τροφοδοτούν ιδέες για θεατρικές παραστάσεις.

Κατ’ αρχάς σενάρια που γράφτηκαν κατευθείαν για την μεγάλη οθόνη, χωρίς δηλαδή να έχουν σχέση με κάποιο προηγούμενο έργο, έγιναν τα θεμέλια θεατρικών διασκευών και ήδη παίζονται: το «Άσπρο Πάτο» του Θοδωρή Αθερίδη σε μετάφραση Αντώνη Γαλέου βασισμένο στην ομότιτλη ταινία του Τόμας Βίντερμπεργκ που απέσπασε το Όσκαρ καλύτερης διεθνούς ταινίας όπως και το «Σπιρτόκουτο», γνωστό κυρίως ως η ταινία που στις αρχές της δεκαετίας του 2000 εδραίωσε τον σκηνοθέτη Γιάννη Οικονομίδη. Τώρα μετατρέπεται σε… μιούζικαλ από τον Γιάννη Νιάρο σε στίχους του ιδίου (και στο σκηνοθετικό ντεμπούτο του).

Αν όμως ως θεατρικές παραγωγές τα δύο προαναφερθέντα έργα μπορούν να μας δώσουν την εικόνα και την ατμόσφαιρα μιας θεατρικής παράστασης (ειδικά το «Σπιρτόκουτο» που ούτως ή άλλως λαμβάνει χώρα σε ένα μικρό διαμέρισμα), αναρωτιέται κανείς τι μπορεί να έχει γίνει με την θεατρική διασκευή δύο τεράστιων έργων της λογοτεχνίας που με την σειρά τους έχουν χαραχτεί στην συνείδηση του κόσμου ως  λαμπρές και εξίσου εμβληματικές κινηματογραφικές ταινίες.

Διότι αυτό ακριβώς συμβαίνει τόσο με το «Ανατολικά της Εδέμ», το αριστούργημα του Τζον Στάινμπεκ (1902-1968), όσο και με τον «Μεγάλο Γκάτσμπυ», το κορυφαίο μυθιστόρημα του Φ. Σκοτ Φιτζέραλντ (1896-1940) που διασκευάστηκαν για το θέατρο σε παραστάσεις που θα ανέβουν στο Αγγέλων Βήμα – Τόπος Συνάντησης Ανατολής-Δύσης: το πρώτο απέκτησε σάρκα και οστά στον κινηματογράφο από τον Ελία Καζάν στην ταινία του 1955 με τον Τζέιμς Ντιν, την Τζούλι Χάρις, τον Ρίτσαρντ Ντάβαλος, τον Ρέιμοντ Μάσεϊ και την Τζο Βαν Φλιτ και το δεύτερο έχει μεταφερθεί πολλάκις στον κινηματογράφο, με πιο πρόσφατη διασκευή εκείνη του Μπαζ Λούρμαν με τον Λεονάρντο Ντι Κάπριο παραγωγής 2013. Είχαν βεβαίως προηγηθεί η ξεχασμένη εκδοχή του 1949 με τον Άλαν Λαντ και εκείνη του 1975 σε σκηνοθεσία του Τζακ Κλέιτον, με τον Ρόμπερτ Ρέντφορντ που παραμένει ο καλύτερος Γκάτσμπι του κινηματογράφου και τη Μία Φάροου.

Το μεγάλο στοίχημα στο Αγγέλων Βήμα

Με φόντο την Αμερική της αυγής του 20ού αιώνα, το «Ανατολικά της Εδέμ» εστιάζει στην ιστορία δύο αδελφών που ενώ πιστεύουν ότι η μητέρα τους πέθανε στη γέννα, έρχονται αντιμέτωποι με την πιο σκληρή αλήθεια που θα τους αναγκάσει να αναζητήσουν τον δρόμο για την δική τους Εδέμ. Για πρώτη φορά σε ελληνική σκηνή, το έργο του Στάινμπεκ έρχεται σε μια παράσταση που υπόσχεται μυστήριο και συνεχείς ανατροπές. Την επιλογή δραματολογίου και την μετάφραση έκανε η Μαργαρίτα Δαλαμάγκα-Καλογήρου, ενώ η σκηνοθεσία – δραματουργική επεξεργασία είναι της Ανδρονίκης Αβδελιώτη που επίσης παίζει μαζί με τους Ηλία Βογιατζηδάκη, Ανδρέα Ζάκα, Γιώργο Ζώη, Σταμάτη Μπαντούνα, Τίτο Πινακά, Σοφία Σιμοπούλου, Ποπέτα Σούκου, Κωνσταντίνο Τσιούγκο.

Μάλιστα, κάθε Παρασκευή, στο φουαγιέ του Αγγέλων Βήμα, μισή ώρα πριν την έναρξη της παράστασης, οι θεατές θα έχουν την ευκαιρία να μπουν στο γοητευτικό κλίμα του Στάινμπεκ με αναγνώσεις κειμένων του, πρωτότυπη μουσική της Αργυρώς Καπαρού και freebar με κρασί και αναψυκτικά, που περιλαμβάνονται στην τιμή του εισιτηρίου.

Όσο για τον «Υπέροχο Γκάτσμπυ», επίσης για πρώτη φορά σε ελληνική θεατρική σκηνή, η θεατρική διασκευή του έγινε από τον Σάιμον Λέβι, σε επιλογή δραματολογίου και μετάφραση Μαργαρίτας Δαλαμάγκα-Καλογήρου και σκηνοθεσία Αλέξιου Κοτσώρη. Ο τελευταίος υποδύεται τον ήρωα του τίτλου, δίπλα στους Αριστείδη Βέβη, Ευγενία Καραμπεσίνη, Γιώργο Γκιόκα, Φωτεινή Τεντολούρη, Λήδα Μανούσου Αλεξίου, Νάσο Φρίγγη.

Ο «Υπέροχος Γκάτσμπυ», είναι μια από τις πιο γοητευτικές ερωτικές ιστορίες του εικοστού αιώνα. Σε αυτό το μυθιστόρημα, ο Φιτζέραλντ, με «καρδιά» τον μυστηριώδη, πάμπλουτο τυχοδιώκτη του τίτλου, κατορθώνει να εκφράσει με συγκινητικό τρόπο τις ψευδαισθήσεις του έρωτα μέσα στο λαμπερό περιβάλλον της νεοϋορκέζικης «αριστοκρατίας» και της εποχής της τζαζ, της υπερβολής, της κυριαρχίας της πεποίθησης ότι τα λεφτά μπορούν να αγοράσουν την ευτυχία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μισή ώρα πριν την έναρξη της παράστασης του Σαββάτου, θα πραγματοποιείται live πρόγραμμα jazz, swing και free bar με αναψυκτικά και κρασί στο φουαγιέ του Αγγέλων Βήμα. Μία δωρεάν προσφορά στους θεατές, για να μπαίνουν στην παράσταση έχοντας ήδη μπει στον κόσμο του Γκάτσμπυ.

Αγγέλων Βήμα – Τόπος Συνάντησης Ανατολής-Δύσης

Διεύθυνση: Σατωβριάνδου 36, Ομόνοια (πίσω από το Εθνικό Θέατρο Τσίλλερ).

Ανατολικά της Εδέμ

Πρεμιέρα: Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2022

Παραστάσεις: Παρασκευή 21:00, Σάββατο 18:00

Διάρκεια: 105 λεπτά.

Κάθε Παρασκευή στις 21:00 και Σάββατο στις 18:00.

Ο Υπέροχος Γκάτσμπυ

Πρεμιέρα: Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2022

Παραστάσεις: Σάββατο στις 21:00, Κυριακή στις 18:00

Διάρκεια: 95 λεπτά.

Τιμές εισιτηρίων: 16 ευρώ (γενική είσοδος), 12 ευρώ (μειωμένο), 5 ευρώ (ατέλεια)

Προπώληση εισιτηρίων:

www.aggelonvima.gr

www.viva.gr/tickets/theater/anatolika-tis-edem/

Πληροφορίες-Κρατήσεις 210-5242211.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture