Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Νάσος Νασόπουλος Αιγιάλεια Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Γιώργος Λάνθιμος Ρούλα Πισπιρίγκου Ομόφυλα Ζευγάρια
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

/

Πάτρα: Γέμισε το Πάνθεον στη μουσικοθεατρική παράσταση «Κομμάτια μου που να σας βρω»

Πάτρα: Γέμισε το Πάνθεον στη μουσικοθεατ...

Το βράδυ της Δευτέρας 28/11/2022 - Ανέβηκε από τη θεατρική ομάδα της Α’ ΕΛΜΕ Αχαΐας & τον Παμμικρασιατικό Σύνδεσμο Πατρών – Περιχώρων, σε σύμπραξη με τη Χορωδία Amabile Πάτρας και Ορχήστρα

Οι εκδηλώσεις που διοργανώνει ο Πολιτιστικός Οργανισμός και ο Δήμος της Πάτρας για τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη Μικρασιατική καταστροφή, εξακολουθούν να αγκαλιάζονται από το κοινό της περιοχής, το οποίο το βράδυ της Δευτέρας 28 Νοεμβρίου 2022 γέμισε το κινηματοθέατρο «Πάνθεον» στην οδό Γούναρη προκειμένου να παρακολουθήσει τη μουσικοθεατρική παράσταση με τίτλο «Κομμάτια μου που να σας βρω», που ανέβηκε από τη θεατρική ομάδα της Α’ ΕΛΜΕ Αχαΐας σε συνεργασία με τον Παμμικρασιατικό Σύνδεσμο Πατρών – Περιχώρων & σε σύμπραξη με τη Χορωδία Amabile Πάτρας και Ορχήστρα υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Τάσου Καραγιάννη.

Στη σκηνή του «Πάνθεον» ξεδιπλώθηκε ένα ξεχωριστό αφιέρωμα στα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή που συνδύαζε τη ζωντανή μουσική (από δωδεκαμελή ορχήστρα παραδοσιακών και κλασικών οργάνων) και το τραγούδι (από πενηνταμελή χορωδία), με τη δραματοποιημένη αφήγηση κειμένων.

Η παράσταση ήταν βασισμένη σε μια θεατρική φόρμα που συνδύασε τη ζωντανή μουσική και το τραγούδι, με τη δραματοποιημένη αφήγηση ενώ «ανασήκωσε» άκρες από το πέπλο της Ιστορίας, φέρνοντας στο προσκήνιο εκείνη την εποχή και συνοδεύθηκε από μνήμες που δεν επουλώθηκαν,  αποσιωπήθηκαν, σκόπιμα συσκοτίστηκαν.

Μεταξύ άλλων ακούστηκαν: ”Μαρτυρία Προσφυγοπούλας στην Πάτρα το 1922”, ”στου Χατζηφράγκου” (πάροδος) του Κοσμά Πολίτη, ”Πυρκαγιές ” (απόσπασμα) του Ουαουντί Μουαουάντ, ”Το μεγάλο μας Τσίρκο” (απόσπασμα) του Ιάκωβου Καμπανέλλη.

Έπαιξαν οι: Μαρία Δαλαμήτρου, Γιώργος Διονυσόπουλος, Μαρία Κυπραίου, Νίκος Κωσταντόπουλος, Φώτης Λάζαρης, Δέσποινα Μάη, Κωνσταντίνα Νικολακοπούλου, Ελένη Νταή, Γιώτα Παναγοπούλου, Νίκος Παναγόπουλος, Ελένη Σιγαλού, Παύλος Τσεκούρας, Μαρία Φωτίου.

Η ορχήστρα αποτελείτο από τους Σωτηρία Αδαμοπούλου – σαντούρι, Μάρκος Κατσιγιάννης – λύρα, Βούλα Κολλιοπούλου – μαντόλα, Μαρία Λιάκου – κλαρινέτο, Μάρκος Μασαχός – πιάνο, Δήμητρα Αθηνά Μπελέζου- κιθάρα, Γιώργος Παπαγεωργίου – μπουζούκι, Σπύρος Παπαδημητρόπουλος – Ηλεκτρικό μπάσο, Σπύρος-Αλέξανδρος Στεφανίδης – κρουστά, Ανθή Ταμβάκη – μαντολίνο, Ανδριάνα Τζουβέκα – πιάνο.

Επιλογή κειμένων, θεατρική προσαρμογή, σκηνοθεσία : Φώτης Λάζαρης, Ενορχήστρωση, σύνθεση, διεύθυνση μουσικών συνόλων: Τάσος Καραγιάννης, Σχεδίαση – κατασκευή μασκών: Eno Shkodrani, Αγγελική Βασιλείου,

Την εκδήλωση προλόγισε εκ μέρους του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Πατρέων, το μέλος του Δ.Σ. Λαμπρινή Αναγνώστου.

*Στο μεταξύ η υπαίθρια έκθεση για τους προσφυγικού συνοικισμούς της Πάτρας συνεχίζει το «ταξίδι» της στη πόλη, με το ψηφιακά ανατυπωμένο και εμπλουτισμένο αρχειακό υλικό να μεταφέρεται από την πλατεία Γεωργίου στο 15ο Δημοτικό Σχολείο «Δροσιάς» και στο 14ο Δημοτικό σχολείο στην Ακτή Δυμαίων.

Μαθητές, εκπαιδευτικοί και γονείς έρχονται σε επαφή με εικόνες και έγγραφα τα οποία αφορούν στους πέντε προσφυγικούς συνοικισμούς που δημιουργήθηκαν στην πόλη της Πάτρας από το 1923.

Πρόκειται για τους οικισμούς σε Αγία Αικατερίνη, Αγία Φωτεινή, Φαναρίου – Νικαίας – Καλαβρύτων και σημερινή Γ. Παπανδρέου, Αγίας Τριάδος, και Πτωχοκομείου στο ύψος της σημερινής σιδηροδρομικής γραμμής στην Ακτή Δυμαίων.

Η έκθεση έχει εμπλουτιστεί και με υλικό το οποίο αφορά στους αγροτικούς οικισμούς που δημιουργήθηκαν αντίστοιχες περιόδους. Επίσης εκτίθενται στοιχεία που αφορούν στους πρώτους προσφυγικούς συλλόγους και χάρτες με την πλήρη ανάπτυξη των συνοικισμών.

Θέμα της έκθεσης, «Οι αστικοί προσφυγικοί συνοικισμοί στην Πάτρα», μέσα από τα Γενικά Αρχεία του κράτους – Τμήμα Γ.Α.Κ. Αχαΐας. Έχει προηγηθεί η ανάπτυξη υπαίθριων εκθέσεων στην πλατεία Υψηλών Αλωνίων, την πλατεία Ελευθερίας και στο Πτωχοκομείο (Ακτή Δυμαίων).

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture