Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΣΙΝΕΜΑ

/

Συγκίνηση για το "νεραντζάκι" του ελληνικού σινεμά, την Πατρινή στην καταγωγή ηθοποιό Νίτσα Μαρούδα

Συγκίνηση για το "νεραντζάκι" ...

Είχε παίξει σε πολλές επιτυχημένες ταινίες και πάντα ξεχώριζε - Κρίμα που όλα αυτά τα χρόνια δεν την είχε καλέσει να παίξει εδώ το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας

Ίσως οι νεότεροι στην Πάτρα να μην το γνωρίζουν αλλά η χαριτωμένη ηθοποιός Νίτσα Μαρούδα με το χαρακτηριστικό ξανθό μαλλί και χτένισμα των 60ς, με το νάζι και τις αξιοσημείωτες εμφανίσεις και ρόλους, συχνά όχι πρωταγωνιστικούς αλλά που κατάφερναν να κλέβουν & την παράσταση, καταγόταν από τα μέρη μας και πιο συγκεκριμένα από την περιοχή της πλατείας Μαρούδα όπου είχε γεννηθεί το 1935. Η Νίτσα Μαρούδα που τη θυμόμαστε ως μία από τις ανύπαντρες αδελφές του θυρωρού Θανάση Βέγγου στον «Παπατρέχα» αλλά και ως την ξανθιά που έκανε τα γλυκά μάτια και έστελνε φιλάκια στον Πίπη – Αλίκη Βουγιουκλάκη στη μεγάλη εμπορική επιτυχία του 1968, «Η Αρχόντισσα και ο αλήτης», έφυγε, όπως έγινε γνωστό, από τη ζωή στα 87 της χρόνια μετά από καρδιακό επεισόδιο αφήνοντας φτωχότερο τον κινηματογραφικό μας κόσμο.

Η Νίτσα Μαρούδα που τα τελευταία χρόνια είχε γίνει ευρύτερα γνωστό πως ήταν η πεθερά του γνωστού πολιτικού της Νέας Δημοκρατίας Βαγγέλη Μεϊμαράκη, είχε αποτραβηχτεί από τα φώτα της δημοσιότητας και δεν έπαιζε. Ωστόσο οι ταινίες όπου είχε αφήσει το χαρακτηριστικό και ξεχωριστό της αποτύπωμα, προβάλλονται ολοένα στην τηλεόραση και πάντα το κοινό που λατρεύει τις ταινίες του παλιού ελληνικού κινηματογράφου, την διακρίνει και αναφέρεται σε αυτήν με τα καλύτερα λόγια. Για κάποιους η Νίτσα Μαρούδα ήταν το «νεραντζάκι» του ελληνικού σινεμά. Έπαιξε συχνά και την κάπως αφελή και «χαζή ξανθιά» όπως στην άλλη μεγάλη επιτυχία, την ταινία του ’64, «Δεσποινίς Διευθυντής» όπου υποδύθηκε την φιλενάδα του Αλέκου (Αλέκου Αλεξανδράκη) κάνοντας τη Τζένη Καρέζη έξαλλη. Έπαιξε και σε πολλές άλλες ταινίες όπως στον «Κατήφορο» του Γιάννη Δαλιανίδη το 1961 που ανέδειξε σε σταρ την αείμνηστη Ζωή Λάσκαρη αλλά και στο «Ανθρωπάκι» επίσης του Δαλιανίδη με την Μάρθα Καραγιάννη και τον Κώστα Βουτσά και στο «Μια Τρελή Τρελή Οικογένεια» το 1965 με την Μαίρη Αρώνη και την Τζένη Καρέζη όπου ενσάρκωσε την υπηρέτρια του σπιτιού καθώς και στο "Τέντυ μπόι... αγάπη μου" του Γ. Δαλιανίδη όπου έκανε την Πόπη, το κορίτσι του Κώστα Βουτσά.

Η Νίτσα Μαρούδα είχε εκτός από χαρακτηριστική παρουσία και εμφάνιση, και μεγάλο ταλέντο καθώς & ένα κωμικό timing μαζί και με μπρίο, νάζι και σπινθηροβόλα ματιά.

Η Ελένη Μαρούδα όπως ήταν το όνομα της, είχε σπουδάσει υποκριτική στην Σχολή Μουσικού Θεάτρου Θεοφανίδη, και έπαιξε στο θέατρο για πρώτη φορά το μακρινό 1957. Η τελευταία της ταινία ήταν το «Υποψήφιοι Βουλευτές και Βουλευτίνες» του 1980 και η τελευταία τηλεοπτική της εμφάνιση της στην τότε Υ.Ε.Ν.Ε.Δ. στην σειρά με τίτλο «Κομμωτήριο - Ιστορίες του Σεσουάρ» το 1982, πριν από 40 χρόνια και ενώ βρισκόταν σε μία ώριμη στιγμή της καριέρας της.

Είναι κρίμα που όλα αυτά τα χρόνια δεν της είχε γίνει μία καλλιτεχνική πρόταση από το ΔΗΠΕΘΕ της Πάτρας για να ερχόταν να παίξει σε μία παράσταση όπως έχει γίνει με άλλες αγαπητές ηθοποιούς που κατάγονται από τα μέρη μας όπως η Όλγα Πολίτου.

Πάντως από τις ταινίες που η Νίτσα Μαρούδα «έγραψε» παντοτινά στη μεγάλη οθόνη και ξεδίπλωσε όλο το κωμικό της ταλέντο ήταν σίγουρα & το φιλμ «Ο Μικές Παντρεύεται» του Γιάννη Δαλιανίδη το 1968 όπου συμπρωταγωνίστησε με τον σπουδαίο Γιάννη Βογιατζή.

Με την Αλίκη Βουγιουκλάκη είχε παίξει και στις ταινίες «Ένα αστείο Κορίτσι» το 1970 και η «Η νεράιδα και το Παλικάρι» το 1969. Ήταν επίσης θαυμάσια στην «Ωραία του Κουρέα» του Ντίνου Δημόπουλου το 1969 ενώ με τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ είχε παίξει και το ’69 στο «Λεβεντόπαιδο» επίσης του Ντίνου Δημόπουλου (στο φιλμ αυτό πρωταγωνιστούσαν & η Έλενα Ναθαναήλ και η Νόρα Βαλσάμη).

Τέλος όπως είδαμε στο σάιτ www.mixanitouxronou.gr, η Νίτσα Μαρούδα είχε δηλώσει σε συνέντευξη της πως αποφάσισε να αποσυρθεί οριστικά από τα καλλιτεχνικά πράγματα όταν παντρεύτηκε η κόρη της, Ιωάννα Κολοκοτά. "Ήθελα να ξεκουραστώ, δούλευα από 22 ετών ασταμάτητα", είχε χαρακτηριστικά πει η ταλαντούχα αυτή και όμορφη ηθοποιός.

Επιμέλεια: Τ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

Από την ταινία "Η Αρχόντισσα και ο ...

Από την ταινία "Η Αρχόντισσα και ο αλήτης" το 1968 σε σκηνοθεσία Ντίνου Δημόπουλου.

Η φωτ. είναι από το gr.pinterest.com

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture