Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ART

/

Συνδιοργανωτής της μεγάλης έκθεσης Θεόδωρου Στάμου στη Λευκάδα το Ιδρυμα Ελληνικής Διασποράς της Πάτρας

Συνδιοργανωτής της μεγάλης έκθεσης Θεόδω...
Μπακοπούλου Άντυ
[email protected]

Τιμάται η επέτειος των 100 χρόνων από τη γέννηση του εικαστικού που έγινε διάσημος στην Αμερική για τα αφαιρετικά, εξπρεσιονιστικά έργα του

Δημιουργίες του διεθνούς φήμης Θεόδωρου Στάμου από την εντυπωσιακή συλλογή σύγχρονης τέχνης του Ιδρύματος Ελληνικής Διασποράς της Πάτρας υποδέχεται η γενέτειρα του καλλιτέχνη, Λευκάδα. Το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Λευκαδίων για να τιμήσει τα 100 χρόνια από τη γέννηση του κορυφαίου ζωγράφου της διασποράς και του αφηρημένου εξπρεσιονισμού, διοργανώνει την μεγάλη αφιερωματική έκθεση «Θεόδωρος Στάμος, Σειρά Λευκάδα», παρουσιάζοντας 39 σημαντικά  έργα του στην αίθουσα τέχνης «Θ Στάμος» και στη Δημοτική Πινακοθήκη του νησιού ταυτόχρονα.

Αυτό το Σάββατο 17 του μηνός έχουν προγραμματιστεί τα εγκαίνια με πρόλογο και ξενάγηση του γνωστού ιστορικού τέχνης Μάνου Στεφανίδη, αλλά η επετειακή έκθεση θα συνεχιστεί ως τις 15 Οκτωβρίου. Θεματική η Λευκάδα και η μεταφυσική αίσθηση της που ενέπνευσε το διάσημο ζωγράφο.

Εχει εκδοθεί πολυτελές λεύκωμα με τίτλο «TheodorosStamos- σειρά Λευκάδα», το οποίο διατίθεται δωρεάν όπως επίσης και ευσύνοπτος κατάλογος. Ο Θεόδωρος Στάμος (1922-1997), που μεγαλούργησε στη Νέα Υόρκη , ως συνοδοιπόρος του Rothko, του Pollock κ.α. έζησε στο τέλος της ζωής του στον τόπο καταγωγής του,  τη Λευκάδα, όπου και άφησε την τελευταία πνοή του. Εργα του υπάρχουν στο Metropolitan Museum of Art, το Art Institute of Chicago, to Whitney Museum of Art  αλλά και στην Εθνική Πινακοθήκη Αθηνών.

Όπως σημειώνει η επιμελήτρια της έκθεσης Χαρά Σαΐτη:

«Μόνο κάποιος που αγάπησε τη Λευκάδα τόσο πολύ, θα μπορούσε να μεταπλάσει  τα ατέρμονα πεδία της σε χρώμα και φως. Ο Στάμος επέστρεψε σε μια Ιθάκη, για να ακουμπήσει την ψυχή του αναπαυμένη από τις μικρότητες αυτού του κόσμου. Ενός κόσμου που τον κυνήγησε σαν θήραμα, που τον αδίκησε και ίσως ακόμα σήμερα τον αδικεί. Αλώβητο έμεινε όμως το έργο του, όσο κι αν ο ζωγράφος  πληγώθηκε από τους καλύτερους φίλους και συναδέλφους του. Η Λευκάδα ήταν το λιμάνι του, το τέλος του ταξιδιού του. Την έζησε βαθιά, όπως μόνο εκείνος ήξερε. Αποκάλυψε το φως της. Ένα φως μαλακό και διηθημένο μέσα από τους υγρούς νοτιάδες και την αλισάχνη του Ιονίου. Εκτυφλωτικό άλλοτε, κι άλλοτε αιθέριο κι άπιαστο. Το πορτοκαλί του ήλιου της όταν δύει πίσω απ’ τα βουνά της, το απέραντο μπλε που την ζώνει ,το λευκό ως υπογράμμιση ζωής, το μαύρο ως υπενθύμιση θανάτου. Παράξενες λωρίδες γης ανάμεσα σε νερά, αφροί που σκάνε στην χρυσή άμμο, αδιάγνωστες σκιές που παντρεύονται φωτεινά μονοπάτια».

Ώρες επισκέψεως: 10.00-13.00 και 18.00-21.00

 

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Best View