Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ART

/

Φλας στα εγκαίνια της έκθεσης Μεμά Καλογηράτου στο κυβιστικό μέγαρο της «Ελληνικής Διασποράς» στο Καστρίτσι

Φλας στα εγκαίνια της έκθεσης Μεμά Καλογ...
Μπακοπούλου Άντυ
[email protected]

Αναυδος ο περισσότερος κόσμος από τις εγκαταστάσεις και τον εικαστικό πλούτο του ιδρύματος των συλλεκτών Βασίλη Καλογηράτου και Ανδρέα Παρίση

Πλήθος κόσμου, από τις αρχές της πόλης, εκπροσώπους φορέων αλλά και απλούς φιλότεχνους προσέλκυσε η πραγματικά εντυπωσιακή, αναδρομική έκθεση του Κεφαλονίτη γλύπτη και ζωγράφου Μεμά Καλογηράτου, ενός «Ηφαιστου» της τέχνης που παρουσιάζει μια ρετροσπεκτίβα διαδρομής έξι δεκαετιών στην πινακοθήκη- ίδρυμα «Ελληνική Διασπορά» στο Κάτω Καστρίτσι (Μαγούλα). Η προσέλευση ήταν πραγματικά αθρόα το βραδάκι της Τετάρτης που είχαν προγραμματιστεί και άλλες σημαντικές εκδηλώσεις, αλλά ουδείς δεν ήθελε να χάσει τα συγκεκριμένα εικαστικά εγκαίνια σε ένα κυβιστικό «μέγαρο» από  εμφανές μπετόν και καταπράσινα αναρριχόμενα, σχεδιασμένο με τις πλέον υπερσύχρονες μουσειακές προδιαγραφές. Για όσους έχουν ήδη πάει και για άλλους που πρωτοπήγαν, ο χώρος αυτός  αποτελεί μια αποκάλυψη για τα τοπικά δεδομένα. Εδώ οι συλλέκτες Βασίλης Καλογηράτος και Ανδρέας Παρίσης έχουν συγκεντρώσει πάνω από 1500 έργα σύγχρονης τέχνης  με έμφαση στους δημιουργούς της ελληνικής διασποράς που μεγαλούργησαν στο εξωτερικό όπως π.χ οι Takis, Pavlos και Stamos. O γνωστός ιστορικός τέχνης Μάνος Στεφανίδης υπογράμμισε στην ομιλία του πως αυτούς τους θησαυρούς ούτε η Εθνική Πινακοθήκη, ούτε το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης δεν διαθέτουν και πως ο «μαγικός αυτός χώρος είναι μοναδικός στην Ελλάδα», αν τον γνώριζαν στην κυβέρνηση θα τον χρησιμοποιούσαν ως επιχείρημα για πολιτικά αίτηματα…

Οι επισκέπτες της έκθεσης του Μεμά Καλογηράτου περιγήθηκαν σε αντιπροσωπευτικά γλυπτά από ορείχαλκο, αλλά και πίνακες ζωγραφικής. Ο δημιουργός που ζει απομονωμένος στην γενέτειρά του έχοντας μετατρέψει το σπίτι του σε μουσείο, έχει μεταφέρει στην Πάτρα ακόμα περισσότερα έργα από την αναδρομική έκθεση «Μεθεόρτια» που παρουσιάστηκε στην Αθήνα. Απόφοιτος της ΑΣΚΤ όπου διδάχθηκε από τους κορυφαίους Γιάννη Παππά και Θανάση Απάρτη, ξεκίνησε την προσωπική του πορεία το 1966. Οι φιγούρες του είναι ψιλόλιγνες και μελαγχολικές δηλώνοντας υπαρξιακές αγωνίες ενώ στο χρωστήρα αντλεί έμπνευση από τη μυθολογία του αρχαίου δράματος αλλά και την πολιτική του συνείδηση. Ο Μάνος Στεφανίδης που παρουσίασε προχθές το λεύκωμα του καλλιτέχνη, τον χαρακτήρισε σπουδαίο, παραλλήλισε τις φόρμες της δουλειάς του με Γκρέκο και Τζακομέτι  και επισήμανε την εξπρεσιονιστική του πλευρά. Κυρίως όμως βλέποντας την απήχηση της εκδήλωσης μίλησε για μια μεγάλη«γιορτή».

 

Σημειώνουμε πως ο πολυεπίπεδος χώρος των 2.500 τ. είναι επισκέψιμος με ραντεβού. Δείτε στιγμιότυπα των τόσο επιτυχημένων εγκαινίων.

ΣΤΗΝ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ

 Ο φωτογράφος Δημήτρης Χριστοδουλόπουλος μας δίνει μια γεύση από το ησυχαστήριο του Μεμά Καλογηράτου στην Κεφαλονιά όπου εργάζεται με αφοσίωση και έχει κάνει μουσείο το σπίτι του.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Best View