Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Στερεοτυπάκια ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΣΙΝΕΜΑ

/

Δημιουργείται Εργαστήρι Ψηφιακής Αποκατάστασης Ταινιών στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος

Δημιουργείται Εργαστήρι Ψηφιακής Αποκατά...

Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού αποφάσισε να εντάξει στη χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης το έργο της Δημιουργίας του Εργαστηρίου αυτού

H Ταινιοθήκη της Ελλάδος, όπως αναφέρει σε ανακοίνωση της, χαιρετίζει την απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού να εντάξει στη χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης το έργο Δημιουργίας Εργαστηρίου Ψηφιακής Αποκατάστασης Ταινιών της Ταινιοθήκης.

Το έργο συνίσταται στη δημιουργία ειδικών εγκαταστάσεων και εξοπλισμού, ο οποίος είναι αναγκαίος για την αποκατάσταση και ψηφιοποίηση ταινιών, δηλαδή για τη μετατροπή τους από αναλογικές  σε ψηφιακές. Πέραν της προφανούς σημασίας της εργασίας αυτής για τη συντήρηση και ανάδειξη του κινηματογραφικού αποθέματος, το εξειδικευμένο εργαστήριο θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας και νέες ειδικότητες, στον ταχύτατα αναπτυσσόμενο τομέα της συντήρησης και αποκατάστασης κινηματογραφικών ταινιών.

Στον Ελληνικό κινηματογράφο γίνονται πολλές ψηφιοποιήσεις τόσο από τα κρατικά και ιδιωτικά κανάλια όσο και από ιδιώτες παραγωγούς ή διανομείς. Αυτές όμως δεν ακολουθούν τις καλές πρακτικές της αποκατάστασης όπως διαμορφώνονται από τις Ταινιοθήκες και τα εξειδικευμένα εργαστήρια του εξωτερικού, κάτι στο οποίο θα παίξει αποφασιστικό ρόλο η λειτουργία του νέου εργαστηρίου που θα επιτρέψει την προβολή αυτών των ταινιών σε διεθνή φεστιβάλ, σε κινηματογραφικά αρχεία και στις κινηματογραφικές αίθουσες της Ελλάδας και του εξωτερικού. 

Επίσης ο εκσυγχρονισμός της λειτουργίας του εργαστηρίου θα επιτρέψει την χάραξη μιας συνολικής πολιτικής για τις προτεραιότητες, την αποκατάσταση και διάσωση του φιλμικού αποθέματος του ελληνικού κινηματογράφου.

Στο πλαίσιο του έργου προβλέπονται:

-              Η προμήθεια ειδικού εξοπλισμού για το εργαστήριο συντήρησης για την επισκευή των φιλμ, τη μελέτη του υλικού,  την σάρωση του, την ηλεκτρονική επεξεργασία δεδομένων (E.D.P), την ψηφιακή αποκατάσταση, τη χρωματική διόρθωση και το συγχρονισμό ήχου εικόνας (mastering).

-              Η αναβάθμιση δύο υφιστάμενων χώρων της Ταινιοθήκης της Ελλάδος (Αγία Παρασκευή, Ιερά Οδός) για την μετατροπή τους σε εξειδικευμένα εργαστήρια.

-              Η πιλοτική αποκατάσταση δύο ταινιών

-              Η εκπαίδευση προσωπικού σε όλες τις επιμέρους φάσεις των εργασιών αποκατάστασης.

*Το έργο εντάσσεται στην ευρύτερη στρατηγική του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, θεματοφύλακα της ελληνικής κινηματογραφίας, για τη στήριξη και προβολή των Ελλήνων κινηματογραφιστών και την ανάδειξη πρωτότυπου οπτικοακουστικού περιεχομένου.

ΤΑΙΝΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ: ΚΙΒΩΤΟΣ THΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΜΝΗΜΗΣ

Το Ίδρυμα της Ταινιοθήκης της Ελλάδος απέκτησε τη μοναδική συλλογή ταινιών του βωβού κινηματογράφου μέσα από δωρεές και αγορές  που διενεργήθηκαν –ήδη από τη δεκαετία του ’60-  από την Αγλαΐα Μητροπούλου και τους συνεργάτες της.

Από το τέλος της δεκαετίας του ’80 λειτούργησε και το μοναδικό στην Ελλάδα Εργαστήριο Φωτοχημικής Αποκατάστασης Ταινιών, με αποτέλεσμα να διασωθούν και να αποκατασταθούν ιστορικές ταινίες του βωβού κινηματογράφου όπως «Οι Περιπέτειες του Βιλλάρ», η «Μαρία Πενταγιώτισσα», ο «Μάγος της Αθήνας», το «Δάφνης και Χλόη» και η «Κοινωνική Σαπίλα». Οι δύο τελευταίες μάλιστα, σε συνεργασία με τους ίδιους τους σκηνοθέτες οι οποίοι, μαζί με τον Θόδωρο Αδαμόπουλο και άλλους τεχνικούς συνετέλεσαν στη μερική αποκατάσταση του σωζόμενου έργου.

Επίσης, σε συνεργασία με την Γαλλική Ταινιοθήκη, αποκαταστάθηκε η «Αστέρω» και σε συνεργασία με γερμανικά αρχεία «Ο Αγαπητικός της Βοσκοπούλας» και τα «Ματωμένα Χριστούγεννα».

Το 2008 αποκαταστάθηκε η έγχρωμη ταινία «Η Φόνισσα» του Κώστα Φέρρη, και το 2013, σε συνεργασία με την Ταινιοθήκη των Βρυξελλών, έγινε η αποκατάσταση και ψηφιοποίηση της ταινίας «Κοινωνική Σαπίλα».

Μετά την ανακάλυψη στην Γαλλική Ταινιοθήκη της ταινίας «Οι Απάχηδες των Αθηνών», και με την αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), η Ταινιοθήκη της Ελλάδος ανέλαβε το σημαντικό έργο της αποκατάστασης και ψηφιοποίησης της ταινίας σε 4Κ και σε κόπια 35mm, και της ανασύνθεσης της μουσικής που συνόδευε το έργο. Η αποκατάσταση του φιλμ, για την οποία γράφτηκε και πρωτότυπη μουσική, έγινε στο εργαστήριο L'Immagine Ritrovata στη Μπολόνια, σε συνεργασία με τη Γαλλική Ταινιοθήκη.

Από το 2020, άρχισε και η αποκατάσταση της ταινίας «Πρόσωπο με πρόσωπο» του Ροβήρου Μανθούλη στο εργαστρήριο  L'Immagine Ritrovata στη Γαλλία, η οποία εντάχθηκε και χρηματοδοτήθηκε μερικώς στο πρόγραμμα A Season of Classic Films -μία συνεργασία μεταξύ της Ένωσης Ευρωπαϊκών Ταινιοθηκών και του προγράμματος Creative Europe ΜEDIA.

Αυτές είναι οι σημαντικότερες αποκαταστάσεις που έγιναν τις περασμένες δεκαετίες, ωστόσο,  ο υπάρχει ένας πολύ μεγαλύτερος αριθμός ταινιών από την περίοδο 1940-2010 που έχουν μερικώς αποκατασταθεί από την Ταινιοθήκη. Λόγω αυτής της σημαντικής τεχνογνωσίας και της πολύχρονης συνεισφοράς του Ιδρύματος, αλλά και της λαμπρής πορείας των αποκατεστημένων ταινιών της Ταινιοθήκης σε ομοειδή ιδρύματα και διεθνή φεστιβάλ, και με την στήριξη της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνας Μενδώνη και του Υφυπουργού Νικόλα Γιατρομανωλάκη, το ΥΠΠΟΑ ενέταξε στη χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης το έργο Δημιουργίας Εργαστηρίου Ψηφιακής Αποκατάστασης Ταινιών της Ταινιοθήκης της Ελλάδος.

Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα της Ταινιοθήκης, www.tainiothiki.gr

*Ταινιοθήκη της Ελλάδος

Ιερά Οδός 48 και Μεγάλου Αλεξάνδρου, μετρό Κεραμεικός, Αθήνα, τηλ. 210 3612046.

"Κοινωνική σαπίλα".

"Κοινωνική σαπίλα".

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2023

Μάθε που ψηφίζεις με ένα κλικ: Η εφαρμογή που σου δείχνει το εκλογικό σου τμήμα και στον χάρτη

Πλήρης Οδηγός Αυτοδιοικητικών Εκλογών 2023: Πόσους σταυρούς βάζουμε για δήμο και περιφέρεια - Όλα όσα θέλετε να ξέρετε πριν την κάλπη

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2023: Όλες οι ειδήσεις για τις αυτοδιοικητικές εκλογές στους Δήμους και τις Περιφέρειες, τους συνδυασμούς, τις δημοσκοπήσεις, τα αποτελέσματα των εκλογών και τα exit polls

Αποτελέσματα Αυτοδιοικητικών Εκλογών 2023: Πώς θα μεταδοθούν - Πώς θα δείτε ποσοστά και σταυρούς

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture