Back to Top
#TAGS Αιγιάλεια Κορωνοϊός Νάσος Νασόπουλος Πόλεμος στην Ουκρανία Θάνατος τριών παιδιών στην Πάτρα Πανελλήνιες 2022 ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΣΙΝΕΜΑ

/

Αφιέρωμα στον κινηματογραφικό Καμπανέλλη από την Ταινιοθήκη της Ελλάδος

Αφιέρωμα στον κινηματογραφικό Καμπανέλλη...

Από τις 23 έως και τις 28 Ιουνίου 2022 - Μεταξύ των φιλμ που θα παιχθούν και η "Στέλλα" με την Μελίνα Μερκούρη και τον Γιώργο Φούντα

Πόσοι αλήθεια γνωρίζουν το κινηματογραφικό έργο του Ιάκωβου Καμπανέλλη, ειδικά οι νεότεροι; Πόσοι θυμούνται πως η θρυλική «Στέλλα» του Μιχάλη Κακογιάννη με τη Μελίνα Μερκούρη από το μακρινό 1955, βασίζεται στο δικό του θεατρικό έργο & πως υπογράφει το σενάριο του «Δράκου» του Νίκου Κούνδουρου αλλά & και σκηνοθέτησε ο ίδιος δύο ταινίες. Ξεχωρίζει το «Κανόνι και το αηδόνι», μία ταινία που με μια πικρή ειρωνεία και μια καινούργια ματιά αναφέρεται στη γερμανική κατοχή.

Η Ταινιοθήκη της Ελλάδος λοιπόν, σε συνεργασία με την Διεύθυνση Γραμμάτων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, θέλοντας να φωτίσει το σημαντικό κινηματογραφικό έργο του Ιάκωβου Καμπανέλλη, παρουσιάζει ένα αφιέρωμα στον πολυσχιδή αυτό Έλληνα δημιουργό, θεατρικό συγγραφέα, στιχουργό, σεναριογράφο, δημοσιογράφο και ακαδημαϊκό, στο πλαίσιο του Λογοτεχνικού Έτους 2022 Ιάκωβος Καμπανέλλης, με αφορμή τη συμπλήρωση 100 ετών από τη γέννησή του.

Στην ταράτσα της Ταινιοθήκης, θα προβληθεί η ταινία «Το Κανόνι και τ΄Αηδόνι» του 1968 που σκηνοθέτησε ο Ιάκωβος Καμπανέλλης σε συνεργασία με τον αδερφό του Γιώργο Καμπανέλλη καθώς και οι εξής ταινίες στις οποίες είτε υπογράφει το σενάριο, είτε την επιμέλεια σεναρίου, είτε βασίστηκαν σε δικό του θεατρικό έργο:

ΣΤΕΛΛΑ (1955) του Μιχάλη Κακογιάννη (βασισμένο στο θεατρικό του έργο  «Η Στέλλα με τα κόκκινα γάντια»), Η ΑΡΠΑΓΗ ΤΗΣ ΠΕΡΣΕΦΟΝΗΣ (1956) του Γρηγόρη Γρηγορίου,  ΟΙ ΆΣΣΟΙ ΤΟΥ ΓΗΠΕΔΟΥ/ ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΟΙ ΉΡΩΕΣ (1956) του Βασίλη Γεωργιάδη, ΤΟ ΑΜΑΞΑΚΙ (1957) του Ντίνου Δημόπουλου, Η ΛΙΜΝΗ ΤΩΝ ΠΟΘΩΝ (1958) του Γιώργου Ζερβού,ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ (1959) του Νίκου Κούνδουρου, Η ΕΒΔΟΜΗ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ (1966) του Βασίλη Γεωργιάδη (βασισμένο στο θεατρικό του έργο) και ΜΕ ΤΗ ΛΑΜΨΗ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ (1966) του Πάνου Γλυκοφρύδη.

Θα προβληθεί επίσης το ντοκιμαντέρ της Ηρώς Σγουράκη ΤΟ ΜΟΝΟΓΡΑΜΜΑ: ΙΑΚΩΒΟΣ ΚΑΜΠΑΝΕΛΛΗΣ (2005).

Τις ταινίες θα προλογίσουν εκλεκτοί προσκεκλημένοι.

Όπως σημειώνει στον κατάλογο του αφιερώματος η πρόεδρος της Ταινιοθήκης της Ελλάδος Μαρία Κομνηνού, «ο Καμπανέλλης συνεργάστηκε με τους σημαντικότερους έλληνες σκηνοθέτες στη διάρκεια των ετών 1950-1967, αφήνοντας το αποτύπωμά του σε αυτό που ονομάζουμε «κινηματογράφο του δημιουργού», με κορυφαίους εκπροσώπους τον Νίκο Κούνδουρο και τον Μιχάλη Κακογιάννη.

Από τη σεναριακή του ενασχόληση ξεχωρίζει η συνεργασία του με καλούς εμπορικούς σκηνοθέτες, όπως ο Γρηγόρης Γρηγορίου, ο Ντίνος Δημόπουλος, ο Βασίλης Γεωργιάδης, ο Γιώργος Ζερβός και ο Πάνος Γλυκοφρύδης. Ο Καμπανέλλης ανήκε σε μια γενιά ανήσυχων διανοούμενων, η οποία οραματιζόταν την αναγέννηση του θεάτρου και του κινηματογράφου μέσα από καινοτόμες επιλογές που θα εξασφάλιζαν στους έλληνες δημιουργούς μια θέση στο διεθνές στερέωμα, με άξονα όμως την προβολή των υπάλληλων αντιθετικών ακροατηρίων, η θέση των οποίων στην Ελλάδα της περιόδου 1950-1967 ήταν ακόμα δυσκολότερη από εκείνη άλλων ευρωπαϊκών χωρών, εξαιτίας των συνεπειών του Εμφυλίου πολέμου».

Ο ίδιος ο Καμπανέλλης, αναφορικά με τη σημασία του σεναρίου ως προς τη δημιουργία μιας ταινίας, έγραφε: «Σαν το πιο βασικό στοιχείο σε μια ταινία θα χαρακτήριζα το σενάριο… Με τα μορφολογικά στοιχεία που θα μεταχειριστείς φανερώνεις και αναδεικνύεις αυτό το κάτι που θες να πεις, αλλά οπωσδήποτε προϋπάρχει μέσα σου σαν ένας μύθος-όραμα, δηλαδή ένα σενάριο, έστω και ένα απλό διάγραμμα. Αν αυτό είναι αναπόφευκτο ακόμη και στη δημιουργία ενός ντοκιμαντέρ, πόσο μάλλον στην περίπτωση ενός δραματοποιημένου μύθου».

Στις ταινίες του αφιερώματος πρωταγωνιστούν μερικοί από τους πιο δημοφιλείς ηθοποιούς της εποχής. Ενδεικτικά αναφέρουμε τους Μελίνα Μερκούρη, Γιώργο Φούντα, Αλέκο Αλεξανδράκη, Τζένη Καρέζη, Ορέστη Μακρή, Βασίλη Αυλωνίτη, Στέφανο Στρατηγό, Έλλη Φωτίου, Δήμο Σταρένιο, Τίτο Βανδή, Ανέστη Βλάχο, Γιάννη Φέρτη, Λαυρέντη Διανέλλο, Νίκη Τριανταφυλλίδη και Διονύση Παπαγιαννόπουλο.

Παρακολουθώντας τις ταινίες αυτές, ντοκουμέντα μιας ολόκληρης εποχής, αντιλαμβάνεται κανείς πως ο Ιάκωβος Καμπανέλλης δημιουργεί (ή εμπνέει) πρωτότυπα σενάρια που ξεφεύγουν από τα κλισέ του λεγόμενου «παλιού καλού ελληνικού κινηματογράφου» και από την τυποποίηση των κινηματογραφικών ειδών της εποχής –ίσως γι’ αυτό και η σχέση του με τις μεγάλες εταιρείες παραγωγής ήταν τελικά περιστασιακή.  Παρ’ όλ’ αυτά (ή ίσως ακριβώς γι’ αυτό) η σημαντική συνεισφορά του στον ελληνικό κινηματογράφο παραμένει εν πολλοίς άγνωστη –γεγονός που εν μέρει εξηγείται και από την υποτίμηση της δουλειάς του σεναριογράφου την εποχή εκείνη.

Οι ταινίες του Καμπανέλλη, κάνουν το δικό τους εύστοχο σχόλιο στην κοινωνικοπολιτική κατάσταση και ανθρωπογεωγραφία της Ελλάδας, χωρίς να ηθικολογούν, με  χιούμορ, σκωπτική διάθεση και ταυτόχρονα διεισδυτική ματιά και αγάπη για τους χαρακτήρες του. Αξίζει να τις ξαναδούμε στη μεγάλη οθόνη.

Όσο για το πρόγραμμα προβολών είναι το εξής:

ΠΕΜΠΤΗ 23/6

21.30 Το κανόνι και τ’ αηδόνι (Ιάκωβος Καμπανέλλης, 1968, 105')

Προλογίζουν: Μαρία Κομνηνού, Κατερίνα Καμπανέλλη, Σίσσυ  Παπαθανασίου

Είσοδος με προσκλήσεις. Θα διατεθεί αριθμός προσκλήσεων στο Facebook.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 24/6

21.00 Το αμαξάκι (Ντίνος Δημόπουλος, 1957, 99')

Προλογίζουν:  Ρήγας Αξελός και Ιάσων Τριανταφυλλίδης.

23.00 Η λίμνη των πόθων (Γιώργος Ζερβός, 1958, 98').  

ΣΑΒΒΑΤΟ 25/6

21.00 Στέλλα (Μιχάλης Κακογιάννης, 1955, 90')

Προλογίζει ο Γιάννης Σολδάτος

23.00  Οι άσσοι του γηπέδου - Κυριακάτικοι Ήρωες (Βασίλης Γεωργιάδης, 1956, 98’).

ΚΥΡΙΑΚΗ 26/6

21.00 Το ποτάμι (Νίκος Κούνδουρος, 1959, 110')

Προλογίζει ο Χρήστος Σκυλλάκος

23.00 Η αρπαγή της Περσεφόνης (Γρηγόρης Γρηγορίου, 1956, 90')

ΔΕΥΤΕΡΑ 27/6

21.00  H έβδομη μέρα της δημιουργίας (Βασίλης Γεωργιάδης, 1956, 120')

Προλογίζει η Λιζιάννα Δελβερούδη

23.15 Το μονόγραμμα: Ιάκωβος Καμπανέλλης    (Ηρώ Σγουράκη, 2005, 60’).

ΤΡΙΤΗ 28/6

21.00  Με τη λάμψη στα μάτια (Πάνος Γλυκοφρύδης, 1966, 100')

23.00 Το κανόνι και τ’ αηδόνι (Ιάκωβος Καμπανέλλης, 1968, 105') (Ε).

Στην ιστοσελίδα της Ταινιοθήκης www.tainiothiki.gr θα βρείτε τα πάντα για το αφιέρωμα.

Οι προβολές θα γίνουν στον Θερινό κινηματογράφο Λαΐς της Ταινιοθήκης της Ελλάδος.

Η Ταινιοθήκη της Ελλάδος βρίσκεται στην Ιερά Οδό 48 & Μεγάλου Αλεξάνδρου 134 – 136, Κεραμεικός 104 35 (Μετρό Κεραμεικός).

Επιμέλεια: Τ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture