Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Έρευνα BBC: Κομάντος των βρετανικών SAS σκότωναν «εν ψυχρώ» αμάχους στο Αφγανιστάν

Έρευνα BBC: Κομάντος των βρετανικών SAS ...

Δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για άσκηση διώξεων, λέει το υπουργείο Άμυνας

Μια μονάδα καταδρομέων της Ειδικής Αεροπορικής Υπηρεσίας (SAS) των βρετανικών ειδικών δυνάμεων σκότωσε τουλάχιστον 54 ανθρώπους υπό ύποπτες συνθήκες στο Αφγανιστάν, σε γεγονότα που αποκρύφθηκαν από την βρετανική στρατιωτική ιεραρχία, σύμφωνα με έρευνα του BBC που μεταδόθηκε σήμερα.

Άοπλοι Αφγανοί σκοτώθηκαν «εν ψυχρώ» από την SAS κατά τη διάρκεια νυχτερινών επιδρομών μεταξύ Νοεμβρίου 2010 και Μαΐου 2011 και στη συνέχεια τοποθετήθηκαν όπλα στα πτώματά τους για να δικαιολογήσουν αυτά τα εγκλήματα, αναφέρει το BBC μετά από τετραετή έρευνά του.

Ανώτεροι αξιωματικοί, συμπεριλαμβανομένου του στρατηγού Μαρκ Κάρλετον Σμιθ, ο οποίος ήταν επικεφαλής των ειδικών δυνάμεων της Βρετανίας εκείνη την περίοδο, γνώριζαν τις ανησυχίες σχετικά με αυτές τις επιχειρήσεις εντός της SAS, αλλά δεν ενημέρωσαν τη στρατονομία, σύμφωνα με το BBC.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία του Ηνωμένου Βασιλείου που διέπει τις ένοπλες δυνάμεις, συνιστά ποινικό αδίκημα για έναν διοικητή να μην ενημερώνει τη στρατονομία εάν έχει γνώση πιθανών εγκλημάτων πολέμου, σημειώνει το BBC.

Ο Κάρλετον Σμιθ, ο οποίος αποστρατεύτηκε τον περασμένο μήνα αφού διοικούσε ολόκληρο τον βρετανικό στρατό, αρνήθηκε να σχολιάσει στο BBC. Η έρευνα του βρετανικού δικτύου βασίζεται σε δικαστικά έγγραφα, email που διέρρευσαν και στην επιτόπια εργασία δημοσιογράφων του στο Αφγανιστάν.

Το υπουργείο Άμυνας τόνισε ότι δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για άσκηση διώξεων. «Δεν έχουν παρουσιαστεί νέα αποδεικτικά στοιχεία, αλλά η αστυνομία θα διερευνήσει τυχόν καταγγελίες εάν έρθουν στο φως νέα στοιχεία», είπε σε δήλωσή του στο BBC.

Η έρευνα του BBC εντόπισε 54 άτομα που πυροβολήθηκαν και σκοτώθηκαν υπό ύποπτες συνθήκες από μονάδα της SAS μεταξύ Νοεμβρίου 2010 και Μαΐου 2011 στην επαρχία Χελμάντ.

«Πάρα πολλοί άνθρωποι σκοτώθηκαν σε νυχτερινές επιδρομές και οι εξηγήσεις δεν βγάζουν νόημα. Όταν κάποιος κρατείται, δεν μπορεί να καταλήγει να σκοτώνεται», δήλωσε ένας στρατιωτικός αξιωματικός στο BBC. «Ήταν ξεκάθαρο εκείνη τη στιγμή ότι κάτι δεν πήγαινε καλά».

Πολλοί ήταν που έγειραν προειδοποιήσεις, σύμφωνα με το BBC, αλλά οι καταδρομείς εξουσιοδοτήθηκαν να ολοκληρώσουν την αποστολή τους και μάλιστα αναπτύχθηκαν για άλλη αποστολή το 2012.

Το 2014, η Βασιλική Στρατιωτική Αστυνομία (RMP) ξεκίνησε έρευνα για περισσότερα από 600 φερόμενα αδικήματα που διαπράχθηκαν από βρετανικές δυνάμεις στο Αφγανιστάν, συμπεριλαμβανομένης της SAS.

Οι ερευνητές είπαν στο BBC ότι είχαν «εμποδιστεί» από τον στρατό και η έρευνα ολοκληρώθηκε το 2019.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις