Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Νάσος Νασόπουλος Ολυμπιακοί Αγώνες Παρίσι 2024 Αιγιάλεια
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΣΙΝΕΜΑ

/

Οκτώ εμβληματικά φιλμ στο πρώτο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Ελευσίνας

Οκτώ εμβληματικά φιλμ στο πρώτο Φεστιβάλ...

Στην Ελευσίνα Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης & σε συνεργασία με το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας, στις 7 με 10 Ιουλίου 2022 & με ελεύθερη είσοδο για το κοινό

Το πρώτο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Ελευσίνας και της ευρύτερης περιοχής εγκαινιάζει η 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, μετατρέποντας από τις 7 έως τις 10 Ιουλίου 2022, την Ελευσίνα σε υπαίθριο κινηματογράφο.

 Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό (προαιρετική κράτηση θέσης εδώ).

Πιο συγκεκριμένα στο πλαίσιο της δράσης παρακαταθήκης Μυστήριο 23_Σινέ-Ελευσίς: IN SITU realities, θα πραγματοποιηθεί το πρώτο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ στην ευρύτερη περιοχή, σε συνεργασία με το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας. Επιχειρώντας μια συνομιλία με την Ελευσίνα και τα τοπία της, και ταυτόχρονα μια εκ νέου «ανάγνωση» 8 εμβληματικών ντοκιμαντέρ, το Φεστιβάλ θα μεταμορφώσει τις Γραμμές ΟΣΕ του Παλαιού Σιδηροδρομικού Σταθμού και το Πάρκινγκ Παλαιού Ελαιουργείου, δύο τοποθεσίες ιδιαίτερης αισθητικής και σημασίας για το ιστορικό φορτίο και το διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον της Ελευσίνας, σε υπαίθριους κινηματογράφους με ελεύθερη είσοδο, χαρίζοντας στους κατοίκους και τους επισκέπτες της πόλης μια αξέχαστη καλλιτεχνική εμπειρία.

Αντλώντας τη θεματική της από όλο το φάσμα της ρεαλιστικής καταγραφής, την αρχαιολογία, την ιστορία, την εθνογραφία έως το περιβάλλον και την οικολογία, η θερινή εκδοχή του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ αποτελεί προπομπό της δράσης Σινέ-Ελευσίς: IN SITU realities, που θα φιλοξενηθεί από το φθινόπωρο του 2023 στον ιστορικό κινηματογράφο Ελευσίς, την πρώτη -ενόψει της 2023 ΕΛΕVΣΙΣ Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης- κλειστή αίθουσα παραστατικών και κινηματογραφικών καλλιτεχνικών γεγονότων.

*Το Φεστιβάλ πραγματοποιείται αυτό το καλοκαίρι πιλοτικά και με ελεύθερη είσοδο.

 Ημέρες: Πέμπτη 7, Παρασκευή 8, Σάββατο 9 και Κυριακή 10 Ιουλίου 2022

Χώροι: Γραμμές ΟΣΕ Παλαιού Σιδηροδρομικού Σταθμού Ελευσίνας & Πάρκινγκ Παλαιού Ελαιουργείου (Κανελλοπούλου 1, Ελευσίνα).

Αναλυτικά το Πρόγραμμα Προβολών:

Πέμπτη 7 Ιουλίου

Πάρκινγκ Παλαιού Ελαιουργείου

21:00 ΣΜΥΡΝΗ, Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΜΙΑΣ ΚΟΣΜΟΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΟΛΗΣ 1900-1922 της Μαρίας Ηλιού (2012, 87')  Κατάλληλη

Πως ήταν η Σμύρνη στις αρχές του 20ου αιώνα; Πως ζούσαν οι Έλληνες δίπλα στις άλλες κοινότητες; Γιατί ήταν τόσο μοναδικό αυτό το κοσμοπολίτικο λιμάνι της Μεσογείου που ακόμη και σήμερα, 100 χρόνια μετά την Καταστροφή, συνδέεται στη μνήμη μας με την χαρά της ζωής για τα καλά χρόνια και τους θρήνους για την Καταστροφή που ήρθε ξαφνικά τον Σεπτέμβριο του 1922; Μέσα από άγνωστο αρχειακό φωτογραφικό και φιλμικό υλικό που ανακαλύφθηκε και συντηρήθηκε από την μη κερδοσκοπική εταιρεία ΠΡΩΤΕΑΣ & PROTEUS NY INC, στην Αμερική και την Ευρώπη, η σκηνοθέτις Μαρία Ηλιού, ο ιστορικός σύμβουλος Αλέξανδρος Κιτροέφ και οι συνεργάτες τους, ξεδιπλώνουν μια συναρπαστική ιστορία σε μια ταινία ντοκιμαντέρ που πρωτοπαρουσιάστηκε στο Μουσείο Μπενάκη το 2012.

Παρασκευή 8 Ιουλίου 2022

Γραμμές ΟΣΕ | Παλαιός Σιδηροδρομικός Σταθμός της Ελευσίνας

21:00 ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ του Χρήστου Καρακέπελη (2012, 78') Κατάλληλη

Τα όνειρα μεγάλων χαλυβουργιών για σχεδόν τζάμπα άχρηστα μέταλλα, οι περιβαλλοντικές υποχρεώσεις της Ελλάδας και το δυτικό όνειρο μιας στρατιάς παράνομων μεταναστών συναντιούνται σε μια σειρά παραγκουπόλεις, στη σκιά του Παρθενώνα. Τρεις Ρομά από την Αλβανία, δύο Ινδοί, ένας Τούρκος και ένας Έλληνας, δείγμα μόνο της απέραντης στρατιάς των ντεσπεράντος που ανακυκλώνουν τα μέταλλα μιας ολόκληρης χώρας, είναι οι ήρωες της «Πρώτης Ύλης», όπως πρώτη ύλη αποτελούν κι αυτοί. Το ντοκιμαντέρ καταγράφει την πορεία πίσω από αυτούς τους τροφοσυλλέκτες μιας σύγχρονης Ευρώπης. Μία δοκιμασία μέσα στην καυτή ζέστη και το παγωμένο χιόνι τρυπώνει από τα σώματα των ηρώων στο μυαλό των θεατών.

22:30 BARAKA του Ρον Φρίκε (1992, 96') Κατάλληλη

BARAKA του Ρον Φρίκε (1992, 96') Κατάλληλη

Γυρισμένο σε 24 διαφορετικές χώρες και 152 μοναδικές τοποθεσίες, το «Baraka» είναι ένα άχρονο όσο και υπεραιώνιο ντοκουμέντο από τον Πράσινο Πλανήτη. Είναι η πνοή που γεννά μικρές ιστορίες για τα πλάσματα που τον κατοικούν κι η ενέργεια που τις ενώνει σε μια κοινή ροή προς την ολοκλήρωση. Είναι η συνισταμένη στις προσευχές των πιστών κάθε θρησκείας, μια πανοραμική όψη στην ιστορία, ένα καλειδοσκοπικό όραμα κυκλωμένο από τις συγκλονιστικά όμορφες λήψεις ενός εκστασιασμένου φωτογράφου.

Το παγκόσμιο όραμα του τελειομανή Ρον Φρίκε αξιοποιεί αποκλειστικά τη δύναμη της εικόνας για να ανακαλύψει τη μουσική, τους ήχους και τους αόρατους στίχους σε μια έμμετρη ελεγεία, χαραγμένη στο πανανθρώπινο συνειδητό. Πνευματικός διάδοχος των «Qatsi», η τριλογία του πρωτοπόρου κινηματογραφιστή (που ξεκίνησε με το «Chronos» συνεχίστηκε με τη «Samsara») παραμένει ένα αξιοσημείωτο καλλιτεχνικό και τεχνολογικό επίτευγμα. Εξακολουθεί επίσης μνημονεύεται ως η απόλυτη έκφραση του κινηματογραφικού κάλλους, με κριτικούς όπως ο Ρότζερ Έμπερτ να τη συγκαταλέγουν στη λίστα με τα ομορφότερα πράγματα που γυρίστηκαν ποτέ.

Πάρκινγκ Παλαιού Ελαιουργείου

21:30 ΣΤΗ ΓΗ ΤΟΥ ΑΓΡΙΟΥ ΜΕΛΙΟΥ των Ταμάρα Κοτέφσκα και Λιούμπομιρ Στεφάνοφ

(Honeyland, 2019, 89') Κατάλληλη

Σάρωσε τα βραβεία στο Φεστιβάλ Ανεξάρτητου Κινηματογράφου του Σάντανς, κερδίζοντας τρία μεγάλα έπαθλα, τιμήθηκε με το Όσκαρ Καλύτερου Ντοκιμαντέρ και στη χώρα μας έκανε θριαμβευτική προβολή στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας, εξασφαλίζοντας τη Χρυσή Αθήνα και μια πετυχημένη διανομή έπειτα, στις αίθουσες. Τα λόγια όμως αδυνατούν να περιγράψουν την εμπειρία ενός εντυπωσιακά φωτογραφημένου και βαθιά συγκινητικού ντοκιμαντέρ το οποίο, με ηρωίδα μια φτωχή γυναίκα που ζει από τη μελισσοκομία στα βουνά της Βόρειας Μακεδονίας, μιλά για έναν τρόπο ζωής που χάνεται, σκιαγραφεί μια συγκλονιστική ύπαρξη και γίνεται μοναδικό μνημείο της ανθρώπινης κατάστασης.

Σάββατο 9 Ιουλίου

Γραμμές ΟΣΕ | Παλαιός Σιδηροδρομικός Σταθμός της Ελευσίνας

21:00 WALL - E του Άντριου Στάντον (2008, 98') Ειδική, μεταγλωττισμένη προβολή για παιδιά

Δεν είναι λίγες οι ταινίες που μελετούν την εξάρτηση του ανθρώπινου είδους από τη ραγδαία εξελισσόμενη τεχνολογία - δημιούργημά του, για να αναρωτηθούν για τις πιθανές συνέπειές της στην καθημερινότητά του, αλλά και για το κατά πόσο είναι ικανή, ανάλογα με τη χρήση της, να το λυτρώσει ή να το καταδικάσει.

Στο «Γουολ-Υ» ένα μηχανικό αγόρι θα χρειαστεί να επαναστατήσει ενάντια στους δημιουργούς του προκειμένου να ορίσει τη δική του ελευθερία.

Όπως και κάθε άλλη σπουδαία ταινία που με τον καιρό αποδεικνύεται διαχρονική, το «Γουολ-Υ» ξεπερνάει τα όρια του κινηματογραφικού είδους στο οποίο ανήκει, επαναπροσδιορίζοντας τη δημοκρατικότητα της τέχνης του σινεμά. Στην πορεία γίνεται ένα υπερθέαμα με μεγάλη καρδιά και γρήγορο μυαλό, για παιδιά από 5 έως 105 χρονών. H ταινία έκανε εισπράξεις στο box office, 521.3 εκατ. δολάρια.

22:45 ΤΟ ΠΑΡΙΣΙ ΦΛΕΓΕΤΑΙ της Τζένι Λίβινγκστον (Paris is Burning, 1990, 78') Κατάλληλη άνω των 16 ετών

Το απόλυτο ντοκιμαντέρ για τη νεοϋορκέζικη drag σκηνή στα τέλη των 80s, ένα ζωντανό στιγμιότυπο του underground φαινομένου των houses και της απαρχής του voguing. Γκέι και τρανς drag queens από την κοινότητα των Μαύρων και των Λατίνων βρίσκουν καταφύγιο από τους καθημερινούς κινδύνους και τη φτώχεια στη θαλπωρή των balls, σε ένα τόπο μεταμορφωτικής αίγλης, απαστράπτουσας ομορφιάς και πρωτόγνωρης ενδυνάμωσης. Ένα μνημειώδες και σταθερά στοργικό πορτρέτο μιας κοινότητας και μιας κουλτούρας, με τις συγκινητικές εξομολογήσεις των θρυλικών πλέον Willi Ninja, Pepper LaBeija, Dorian Corey και Venus Xtravaganza.

Πάρκινγκ Παλαιού Ελαιουργείου

21:30 ΕΝΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΟΥ ΜΑΡΤΙΝ ΣΚΟΡΣΕΖΕ ΣΤΟ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΣΙΝΕΜΑ των Μάρτιν Σκορσέζε και Μάικλ Χένρι Γουίλσον

(A Personal Journey with Martin Scorsese Through American Movies, 1995, 225') Κατάλληλη

O Μάρτιν Σκορσέζε γίνεται ο ιδανικός οδηγός σε ένα επικό ταξίδι που καλύπτει έναν ακέραιο αιώνα, τον πρώτο του αμερικανικού κινηματογράφου. Θέτοντας μέσα από αρχειακές συνεντεύξεις και τη συνειρμική διαδοχή των πλάνων, σειρά από ερωτήματα που έχουν να κάνουν με τη θέση του δημιουργού στη βιομηχανία του θεάματος, ο κορυφαίος Αμερικανός δημιουργός μοιράζεται με το θεατή έναν αδιανόητο θησαυρό πληροφορίας. Η χειμαρρώδης αφήγησή του συχνά παρεκκλίνει από τη λαμπερή λεωφόρο του Χόλιγουντ, για να αναδείξει σκοτεινά σοκάκια, ανεξερεύνητες περιοχές, μέχρι και εντελώς άγνωστες στο ευρύ κοινό προσωπικότητες που επηρέασαν αποφασιστικά τη διαμόρφωση της 7ης τέχνης. Πρόκειται για ένα πραγματικό μάθημα κινηματογράφου που ξεφεύγει από τις ακαδημαϊκές νόρμες, προτάσσοντας μια βαθιά προσωπική οπτική και μια από τις πλέον ακραιφνείς δηλώσεις σινεφιλίας. Το μαραθώνιο "Ταξίδι..." του Σκορσέζε έχει σαν αφετηρία και σαν προορισμό την απέραντη αγάπη του για το σινεμά.

Κυριακή 10 Ιουλίου

Γραμμές ΟΣΕ | Παλαιός Σιδηροδρομικός Σταθμός της Ελευσίνας

21:15 ΟΙ ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΟΥ της Ανιές Βαρντά (The Beaches of Agnès, 2008, 112')  Κατάλληλη

Προσωπική κατάθεση μεγάλης τρυφερότητας, αυτοβιογραφική μαρτυρία που γίνεται μεμιάς οικουμενική, πορτραίτο μιας ανεξάρτητης γυναίκας που μετέτρεψε την ελευθερία της σε δημιουργία και έκφραση, τρανό παράδειγμα της δύναμης που έχει η τέχνη (εκείνη του ντοκιμαντέρ στη συγκεκριμένη περίπτωση) να χρησιμεύει θεραπευτικά για έναν άνθρωπο την ίδια στιγμή που κατορθώνει να αγγίζει και να εμπνέει αμέτρητους άλλους.

Αυτή είναι η ομορφιά του παιχνιδιάρικου και πολυεπιπέδου φιλμ που σκαρφίστηκε μια από τις σημαντικότερες σκηνοθέτιδες τις οποίες μας σύστησε ποτέ το σινεμά και έπειτα μας το παρέδωσε, σαν επιστήθια φίλη που κάποια μέρα αποφάσισε να μας εμπιστευτεί το κρυφό της ημερολόγιο ή το κλειδί στους διαδρόμους της μνήμης και της καρδιάς της. Ταξιδεύοντας σε μερικές από τις πλαζ των παιδικών και νεαρών της χρόνων, σε μέρη που τη διαμόρφωσαν καθοριστικά, σε τοποθεσίες όπου γράφτηκε με τον πιο ελεγειακό τρόπο η δική της ιστορία, η Ανιές Βαρντά μετατρέπει το ατομικό βίωμα σε κάτι συλλογικό και τόσο πολύτιμο: μια ανθρωπογεωγραφία φτιαγμένη από τα μαγικά πρόσωπα των αγαπημένων μας. Βραβείο Σεζάρ Καλύτερου Ντοκιμαντέρ και πολυάριθμα ακόμη έπαθλα για ένα από τα ωραιότερα φιλμ στην καριέρα της αξέχαστης σκηνοθέτιδας.

Πάρκινγκ Παλαιού Ελαιουργείου

21:30 ΣΥΝΑΝΤΩΝΤΑΣ ΤΟΝ ΓΚΟΡΜΠΑΤΣΟΦ των Βέρνερ Χέρτσογκ και Αντρέ Σίνγκερ

(Meeting Gorbachev, 2018, 90') Κατάλληλη

Ένας από τους κορυφαίους κινηματογραφιστές όλων των εποχών συναντά έναν ζωντανό θρύλο της διεθνούς πολιτικής σκηνής, που τυγχάνει να υπήρξε και ο πλέον επιδραστικός παράγοντας στο καταληκτικό κεφάλαιο της Σοβιετικής Ένωσης. Η συνάντηση του Βέρνερ Χέρτσογκ με τον τελευταίο Σοβιετικό ηγέτη Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, είναι μια ευτυχής κινηματογραφική συγκυρία, μια συζήτηση μεταξύ δύο χαρισματικών προσωπικοτήτων, μια σπάνια αναδρομή στα έργα και τις ημέρες του ανθρώπου που πίστεψε ολόψυχα ότι θα μπορούσε να αναδιαρθρώσει το Ανατολικό Μπλοκ, ένα απολαυστικό ιστορικό τουρ με πλοηγό την χαρακτηριστική φωνή του μοναδικού Γερμανού δημιουργού, και φυσικά ένα φιλμ που στις σκοτεινές μέρες του πολέμου στην Ουκρανία αποκτά μια νέα, αναπάντεχη διάσταση.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις ταινίες, επισκεφθείτε 2023eleusis.eu & aiff.gr.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture