Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

/

Πάτρα: Εγκαινιάζεται η νέα ατομική έκθεση του εικαστικού Πάνου Φαμέλη

Πάτρα: Εγκαινιάζεται η νέα ατομική έκθεσ...

Στο χώρο πολιτισμού σύγχρονης τέχνης ''Tatiana Dimou Artists'', στην Τσαμαδού 24, την Παρασκευή 20/5 στις 20.00

O χώρος πολιτισμού σύγχρονης τέχνης ''Tatiana Dimou  Artists'' στην οδό Τσαμαδού 24, προσκαλεί το φιλότεχνο κοινό στη νέα ατομική έκθεση του εικαστικού Πάνου Φαμέλη με τίτλο ‘’HYBRIDSTATE’’.  Το opening της έκθεσης θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα της Παρασκευής 20 Μαΐου 2022 στις 8 το βράδυ.

Παρατηρώντας το σύνολο και την εξέλιξη της πρακτικής του Πάνου Φαμέλη καταλαβαίνουμε πως τα ζητήματα που προκύπτουν σχετίζονται κυρίως με την ιστορικότητα μιας impasto ζωγραφικής με λαδομπογιά. Μέσα από συνεχόμενους πειραματισμούς ο καλλιτέχνης εστιάζει στην διαδικασία της εικαστικής δημιουργίας (process) αλλά και στα όρια του υλικού μέσου που την μετουσιώνει.

Βασικός σκοπός είναι να οριστεί ένα "ενδιάμεσο πεδίο" μεταξύ των δύο και τριών διαστάσεων που τα όρια της κάθε συνθήκης να μην είναι ευδιάκριτα, δημιουργώντας αυτό που ο ίδιος χαρακτηρίζει ως "μια χωροβόρα ζωγραφική ή μια εύθραυστη γλυπτική του χρώματος".

Η ενότητα των έργων που παρουσιάζεται για πρώτη φορά στον "υβριδικό χώρο" του αρχιτεκτονικού γραφείου και εκθεσιακού χώρου σύγχρονης τέχνης ‘’Tatiana Dimou | Artists’’, αποτελεί τον πυρήνα αυτής της ζωγραφικής συνθήκης που έχει διαφορετικές προεκτάσεις.

Κάποια από τα έργα δουλεύονται πάνω από 15 χρόνια εμμένοντας, εν μέρει, στους ίδιους προβληματισμούς αλλά μετασχηματίζοντας συνέχεια το αισθητικό τους αποτέλεσμα.

Το δίπολο σύνθεση / αποσύνθεση, η πράξη της δημιουργίας και της καταστροφής, η ανακύκλωση της ύλης που από́ το απομεινάρι μιας ζωγραφικής διαδικασίας μεταπλάθεται σε μια νέα γλυπτική́ φόρμα, αποτελούν κάποια από τα αφηγηματικά στοιχεία των έργων αυτής της ενότητας.

Πιο συγκεκριμένα, ο Πάνος Φαμέλης εστιάζει στην σχέση που δημιουργείται μεταξύ του ζωγραφικού έργου (πίνακας) και της επιφάνειας που γίνετε η χρωματική προετοιμασία (παλέτα). Το ζητούμενο είναι η ισορροπία μεταξύ της αισθητικής αποδόμηση μιας εικόνας και της ανάδειξης των ωμών χρωματικών στοιχείων και σχέσεων που την δημιουργούν.

Πρόκειται για μια τρισδιάστατη ζωγραφική που θέτει ερωτήματα και αναδεικνύει εννοιολογικές σχέσεις όπως το χάος και η τάξη. Πως μια τυχαιότητα ενεργοποιεί η αποδομεί μια ζωγραφική (και γλυπτική) σύνθεση και σε ποιότητα βαθμό η έννοια του λάθους η του ατυχήματος μπορεί να ορίσει ένα εικαστικό αποτέλεσμα.

Πως εν’ τέλει θα μπορούσε να οριστεί ένας σύγχρονος κώδικας μιας μη αναπαραστατικής ζωγραφικής.

Θα μπορούσαμε να πούμε ότι τα έργα λειτουργούν ως το στιγμιαίο "πάγωμα" μιας διαδικασίας που ξεκινά με τον καλλιτέχνη ως τεχνίτη να κατασκευάζει τα τελάρα, να παράγει την ζωγραφική ύλη (λαδομπογιά) και εν συνεχεία να οδηγείται σε μια on going μετάπλαση του αισθητικού αποτελέσματος.

Η ενότητα αυτή έχει αρχή αλλά για κάποια έργα (δυνητικά) δεν υπάρχει τέλος, έτσι η έκθεση παρουσιάζει ένα μεμονωμένο χρονικό στάδιο της όλης διαδικασίας. Τα έργα ταυτόχρονα αποκρύπτουν και αναδεικνύουν χρωματικές και γλυπτικές αξίες ως μεμονωμένες χρονικές στιγμές, εν είδη ημερολογίου που γράφεται με αφηρημένες χειρονομίες από χρωματικά ίχνη.

Ο τίτλος "Hybrid State" θίγει την υβριδική συνθήκη που χαρακτηρίζει τόσο τα συγκεκριμένα εικαστικά έργα αλλά και τον χώρο που τα παρουσιάζει. Το πώς η εικαστική γλώσσα συνομιλεί με την αρχιτεκτονική, μέσα από δισδιάστατες και τρισδιάστατες φόρμες έχοντας ως απώτερο σκοπό την ενεργοποίηση του περιβάλλοντα χώρου - κάτι που αποτελεί και την μετουσίωση της αρχιτεκτονικής διαδικασίας – υλοποίησης.

Επιμέλεια έκθεσης: Κλεομένης Κωστόπουλος.

Διάρκεια Έκθεσης: 20 Μαΐου 2022 – 20 Ιουλίου 2022.

Ωράριο Λειτουργίας: Δευτέρα – Τετάρτη – Σάββατο: 9:00 – 14:30

Τρίτη – Πέμπτη – Παρασκευή: 9:00 – 14:00 | 18:00 – 21:00

Κυριακή: Κλειστά

Είσοδος: Ελεύθερη.

*Σημειώνεται ότι για την είσοδο και παραμονή στο χώρο απαιτείται η χρήση μάσκας.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture