Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

/

Πάτρα: Σεμινάριο νωπογραφίας από την εικαστικό Εύα Μελά

Πάτρα: Σεμινάριο νωπογραφίας από την εικ...

Στο Πολύεδρο την Κυριακή μετά τις 10.30 το πρωί

Ένα σεμινάριο νωπογραφίας (alfresco) έχει προγραμματιστεί για την Κυριακή 15/5, 10:30 το πρωί με 2:30 το μεσημέρι, με την χαράκτρια και ζωγράφο Εύα Μελά, στο Πολύεδρο, στην οδό Κανακάρη 147, στην Πάτρα στα πλαίσιο της έκθεσής της που φιλοξενείται στο Πολύεδρο και θα παραταθεί έως και τη Δευτέρα 30 Μαΐου 2022.

Η Νωπογραφία, (alfresco) είναι μια πανάρχαια τεχνική της ζωγραφικής, που εφαρμόστηκε στα κτίσματα,  καθώς το υλικό της, δίνει τη δυνατότητα η ζωγραφική να αντέχει στο χρόνο. Η ενασχόληση της Εύας Μελά με την νωπογραφία, μας δίνει την ευκαιρία να την «αξιοποιήσουμε» και να μας γνωρίσει περισσότερα για τη συγκεκριμένη τεχνική και την ιστορία της. Θα έχουμε τη δυνατότητα αυτή την Κυριακή, να δουλέψουμε μαζί της στον κήπο του Πολύεδρο σε ένα workshop για ένα τετράωρο και να δημιουργήσει ο καθένας το δικό του έργο.

Στον Ελλαδικό χώρο συναντάμε νωπογραφίες στον Κυκλαδικό πολιτισμό (πχ τοιχογραφίες της Σαντορίνης), στις Μινωϊκές τοιχογραφίες αλλά και αργότερα στη Βεργίνα, στη Βυζαντική Τέχνη, στην παραδοσιακή αρχιτεκτονική  και αλλού. Την τεχνική αυτή, τη συναντάμε σε πολλές χώρες στη διακόσμηση παλατιών, αρχοντικών  και εκκλησιών αλλά και στη λαϊκή αρχιτεκτονική, όπου ζωγραφίσθηκαν  κτίρια γιατί η βασική ιδιότητα της νωπογραφίας είναι να κρατάει  μέσα στο «σώμα» του τοίχου το χρώμα και να γίνεται ένα με τον τοίχο. Η ζωγραφιά διατηρείται στο χρόνο και δεν ξεφλουδίζει. Το παράδειγμα της Σαντορίνης, της Κνωσσού, αλλά και αργότερα της Πομπηίας και της Σιέννα, μας πείθουν γι’ αυτό.

Η ομορφιά της νωπογραφίας είναι ότι έχει τη φρεσκάδα μιας γρήγορης και αποφασισμένης ζωγραφικής, είναι η «ζωντανή» πινελιά που προκύπτει, όταν πλέον έχει στεγνώσει το έργο. «Λάμπει», γιατί ο ασβέστης καθώς στεγνώνει «φωτίζει» τα χρώματα από τα μέσα. Ζωγραφίζουμε με φυσικά χρώματα, σκόνες, τα οποία δουλεύουμε όπως την ακουαρέλα ή την τέμπερα, απ’ ευθείας στο κονίαμα, το οποίο και ρουφάει το χρώμα μέσα του και γίνεται ένα με αυτό και έτσι δίνει τη δυνατότητα να κρατήσει η ζωγραφιά στο χρόνο.

Για κράτηση θέσεων, λεπτομέρειες και πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε στο ΠΟΛΥΕΔΡΟ, τηλ. 2610 277342 και στο e-mail: [email protected].

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture