Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Ο Μητροπολίτης Πατρών και ο Επίσκοπος Χρύσανθος παρέστησαν στην εξόδιο ακολουθία του Αιτωλίας & Ακαρνανίας Κοσμά

Ο Μητροπολίτης Πατρών και ο Επίσκοπος Χρ...

Επίσης παρέστησαν και ιερείς της Μητρόπολης Πατρών όπως ο αρχιμανδρίτης Αμβρόσιος Γκουρβέλος από την Ευαγγελίστρια

Σε κλίμα πένθους και βαθιάς συγκινήσεως τελέστηκε, την Τρίτη 4 Ιανουαρίου 2022 το μεσημέρι, η Εξόδιος Ακολουθία του μακαριστού Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κυρού Κοσμά, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Σπυρίδωνος της Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου.

Ο τηλεοπτικός σταθμός της Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών «Λύχνος» μετέδωσε την κηδεία σε ζωντανή σύνδεση ενώ αξίζει να σημειωθεί πως μετέδωσε και την Θεία λειτουργία το πρωί της ίδιας ημέρας, ιερουργούντος του σεβασμιοτάτου Τοποτηρητού, Μητροπολίτου Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιεροθέου, ο οποίος στην απόλυση έψαλλε Τρισάγιο προ του σκηνώματος του Ποιμενάρχου Κοσμά που εκοιμήθη σε ηλικία 76 ετών μετά από πολυήμερη νοσηλεία στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» στην Αθήνα χτυπημένος από τον covid 19.

Ο κ. Κοσμάς όπως είχε γραφτεί, ήταν ανεμβολίαστος.

Στην Εξόδιο Ακολουθία που τελέστηκε προεξάρχοντος του Τοποτηρητού Μητροπολίτη κ. Ιεροθέου, ο οποίος &  εκπροσώπησε και τον Μακαριότατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. κ. Ιερώνυμο, συγχοροστατούντων των Μητροπολιτών Πειραιώς κ. Σεραφείμ και Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικολάου, παρέστησαν από την Πάτρα ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος και ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κερνίτσης κ. Χρύσανθος, ο οποίος γνώριζε τον εκλιπόντα ιεράρχη από το έτος 1975.

Συμπροσευχόμενοι στην εξόδιο ακολουθία παρέστησαν και συμμετείχαν οι Μητροπολίτες πρώην Άρτης κ. Ιγνάτιος, Καρπενησίου κ. Γεώργιος, Καστορίας κ. Καλλίνικος και ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ωρεών κ. Φιλόθεος που διατελεί και Αρχιγραμματεύς της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Επίσης παρόντες στην Ακολουθία ήταν πολλοί Ιερείς, μεταξύ των οποίων και αρκετοί ιερείς από την Μητρόπολη Πατρών όπως ο αρχιμανδρίτης π. Αμβρόσιος Γκουρβέλος, προϊστάμενος του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού Ευαγγελιστρίας Πατρών, καθώς και ιερείς από τους ναούς Αγίας Τριάδος, Παντανάσσης Πατρών, κ.α.

Εκ μέρους των πολιτειακών και πολιτικών αρχών του τόπου μίλησαν για τον εκλιπόντα ιεράρχη της μεγάλης Μητρόπολης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κυρό Κοσμά ο Περιφερειάρχης Δυτ. Ελλάδος Νεκτάριος Φαρμάκης και ο Δήμαρχος της Ιεράς Πόλης Μεσολογγίου Κώστας Λύρος.

Ιδιαίτερα συγκινητικός ήταν ο λόγος του Πρωτοσύγκελου της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας, αρχιμανδρίτη Επιφάνιου Καραγεώργου, ο οποίος μιλώντας εκ μέρους του ιερού κλήρου και των μοναστικών αδελφοτήτων της Ιεράς Μητροπόλεως, αναφέρθηκε στην ζωή και το έργο του μακαριστού Πατρός, λέγοντας ότι περιόδευσε, λειτούργησε, κήρυξε και κυριολεκτικά όργωσε την Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας. Επίσης τόνισε πως ο εκλιπών ιεράρχης υπήρξε εκ φύσεως άνθρωπος ευγενής, ευπροσήγορος, φιλάγιος, ασκητικός, ελεήμων, καλλίφωνος και κατανυκτικός λειτουργός, σεμνός και ταπεινός που ποθούσε πρωτίστως την δόξα του Θεού.

Την στιγμή της εξόδου της σορού του εκλιπόντος ιεράρχη, ο συγκεντρωμένος κόσμος βροντοφώναξε με συγκίνηση «Άξιος».

Το σκήνωμα του μακαριστού Μητροπολίτου Κοσμά μεταφέρθηκε εν πομπή στην Ιερά Μονή Εισοδίων της Θεοτόκου Μυρτιάς Τριχωνίδος, όπου και πραγματοποιήθηκε η ταφή του, στο κοιμητήριο της Μονής.

Οι φωτ. είναι από το σάιτ της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις