Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΣΙΝΕΜΑ

/

Η Lady Gaga χωρίς να είναι σε όλη την ταινία καλή, είναι η "ψυχή" του "House of Gucci"

Η Lady Gaga χωρίς να είναι σε όλη την τα...
Τάκης Μαρτάτος

Ξεχωρίζουν επίσης ο Αλ Πατσίνο & ο Τζάρεντ Λέτο - Ο σκηνοθέτης Ρίντλει Σκοτ μας έδωσε μία ταινία για το περίφημο brand & το μοιραίο ζευγάρι Μαουρίτσιο Γκούτσι και Πατρίτσια Ρετζιάνι που έχει ενδιαφέρον & λάμψη

Την πρωτιά κατέκτησε στο εγχώριο box office το 4ήμερο 25-28 Νοεμβρίου 2021 η πολυδιαφημισμένη και πολυσυζητημένη ταινία του Ρίντλει Σκοτ «Ο Οίκος Gucci», κόβοντας 26.500 εισιτήρια σε 112 αίθουσες πανελλαδικά. Στην Πάτρα το φιλμ παίζεται στα Odeon Veso Mare όπου και θα συνεχιστεί για 2η εβδομάδα από την Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου 2021. Αξίζει άραγε τον κόπο να αφιερώσει κάποιος δυόμιση ώρες από τη ζωή του για να δει την συγκεκριμένη ταινία όπου το πρόσωπο κλειδί, την 73χρονη σήμερα Patrizia Reggiani που κατηγορήθηκε και καταδικάστηκε σε φυλάκιση 29 ετών για το φόνο του πρώην συζύγου της, Μαουρίτσιο Γκούτσι του διάσημου οίκου μόδας και ειδών πολυτελείας, Gucci, υποδύεται η σούπερ σταρ Lady Gaga;

Η Lady Gaga που είναι αλήθεια πως κατά κύριο λόγο είναι τραγουδίστρια, περφόρμερ αλλά και τραγουδοποιός με αξιοζήλευτη καριέρα εδώ και πάνω από δέκα χρόνια, ως ηθοποιός μας εξέπληξε ευχάριστα παίζοντας στο ριμέικ του «Ένα Αστέρι γεννιέται» σε σκηνοθεσία Μπράντλει Κούπερ και με τον ίδιο συμπρωταγωνιστή κερδίζοντας υποψηφιότητα για το Όσκαρ α’ γυναικείου ρόλου και το Όσκαρ καλύτερου τραγουδιού. Εδώ, στο φιλμ «House of Gucci» είχε ν’ αντιμετωπίσει ένα ίσως πιο επικίνδυνο εγχείρημα και έναν ακόμη πιο απαιτητικό ρόλο υιοθετώντας και την ανάλογη προφορά που δεν μοιάζει Ιταλιάνικη αν και η ίδια με το όλο look μοιάζει με βέρα Ιταλίδα, εξάλλου στο γενεαλογικό της δέντρο υπάρχει & καταγωγή από την Σικελία.   

Η Lady Gaga είναι σε πολλά σημεία αρκετά καλή, στα πιο δραματικά όχι πολύ πειστική και γενικά η ερμηνεία της είναι υποφερτή και θα λέγαμε πως είναι καλύτερη από τον μάλλον άχρωμο και σε σημεία σαν να βαριέμαι, Άνταμ Ντράιβερ ως Μαουρίτσιο Γκούτσι που δολοφονήθηκε στις 27 Μαρτίου του 1995 στα 46 του χρόνια στο Μιλάνο και ενώ το πολυθρύλητο brand του είχε αρχίσει να ξαναπαίρνει τα πολύ πάνω του χάρη στο νέο σχεδιαστή που μόλις (από το ’94) είχε αναλάβει τις κολεξιόν του, τον Τεξανό Τομ Φορντ προκειμένου να ανταγωνιστεί τους Αρμάνι, Βερσάτσε, Φερέ και άλλους που ήδη είχαν πάρει μία μεγάλη μερίδα του λέοντος από την αγορά, με τις κολεξιόν τους.

Το φιλμ είναι καλογυρισμένο, σου μαθαίνει πράγματα για τον οίκο Gucci που ειλικρινά αγνοούσαμε ή δεν χρειαζόταν να ξέρουμε και σε κάθε περίπτωση οι δυόμιση ώρες κυλούν ευχάριστα αν και κατά τη μέση κάπου χάνεται το ενδιαφέρον για να οδηγηθούμε σ’ ένα πιο συναρπαστικό τελευταίο μέρος.

Όταν ο δικαστής φωνάζει στην αίθουσα το όνομα της Πατρίτσια Ρετζιάνι για να ανακοινώσει την ποινή της, εκείνη συνεχίζει να κάθεται στην καρέκλα της και να γράφει μηχανικά κάτι με το στιλό της. Ο δικαστής επιμένει και τότε η Ρετζιάνι – Lady Gaga σηκώνει το βλέμμα της και απαντά με φωνή γεμάτη σιγουριά και αυτοπεποίθηση, "κυρία Πατρίτσια Γκούτσι κύριε Πρόεδρε, αυτό είναι το όνομα μου". Είναι μία από τις καλύτερες στιγμές της Lady Gaga όπως και σε όλο το πρώτο μέρος που η νεαρή Πατρίτσια, κόρη επιχειρηματία φορτηγών μεταφορών αντιλαμβάνεται σ’ ένα πάρτι ποιος είναι ο νεαρός φέρελπις δικηγόρος με το βαρύ όνομα Γκούτσι και αρχίζει να τον διεκδικεί ομολογουμένως έξυπνα.

Η ταινία του σπουδαίου Ρίντλει Σκοτ τα έχει όλα. Επίδειξη πλούτου σε Μιλάνο, Νέα Υόρκη, χιονισμένες Άλπεις, σκηνές που στιγμιαία σε κάνουν να χαμογελάς και να βγάζεις επιφωνήματα θαυμασμού όπως εκεί που ο δαιμόνιος θείος και «επιχειρηματικό» πνεύμα, Άλντο Γκούτσι (εξαιρετικός για άλλη μία φορά ο 81χρονος Αλ Πατσίνο) βγαίνει από τη μπουτίκ Γκούτσι αγκαζέ με τη θεά του κινηματογράφου Σοφία Λόρεν υπό τα φλας των φωτογράφων (την υποδύεται άλλη ηθοποιός) ή η σκηνή επίδειξης μόδας του Βερσάτσε ή πιο μετά η πρώτη επίδειξη ρούχων του Τομ Φορντ υπό το label του οίκου Gucci.

Ερμηνευτικά αυτός που ξεχωρίζει και ενδεχομένως να φτάσει έως τα Όσκαρ, στον β’ ρόλο είναι ο ήδη βραβευμένος Τζάρεντ Λέτο που είναι αγνώριστος από το μακιγιάζ, ο οποίος και κάνει ένα ρόλο με πράγματι «ζουμί», τον γιο του Άλντο και εξάδελφο του Μαουρίτσιο, τον Πάολο που παρότι έχει κάποιο ταλέντο στο ντιζάιν ρούχων ωστόσο συνθλίβεται από τα συμφέροντα της εταιρείας, της όχι προσοχής και μηδαμινής επιβράβευσης από τον πατέρα του που στο τέλος αντιλαμβάνεται το λάθος του, τον αγκαλιάζει και λέει το συγκινητικό «είσαι ηλίθιος αλλά είσαι ο δικός μου ηλίθιος γιος».

Σχετικά καλός αν και μας φάνηκε αρκετά γερασμένος ήταν ο Τζέρεμι Άιρονς στο ρόλο του Ροδόλφο Γκούτσι, πατέρα του Μαουρίτσιο, ωστόσο ο ρόλος ήταν ενός καταβεβλημένου και άρρωστου, μεγάλου σε ηλικία άνδρα.

Στα συν της ταινίας και η επιλογή του Ρίντλει Σκοτ να την διανθίσει με κομμάτια των ‘70ς και ‘80ς που ομολογουμένως έφτιαχναν κλίμα και ταίριαζαν γάντι στην όλη ελαφρότητα που έκρυβε και το δράμα της μιας και τελικά τα πολλά λεφτά και η δόξα πάνε παρέα και με την ματαιοδοξία και την δυστυχία. Κομμάτια όπως το «Here comes the rain again» των Eurythimcs, το «Faith» του George Michael, κ.α. αποτελούν την ιδανική μουσική υπόκρουση σε χαρακτηριστικές στιγμές μίας ταινίας που «γαντζώνει» τον θεατή και τον παρασύρει σ’ έναν απατηλό κόσμο προσφέροντας του τη ψευδαίσθηση αλλά και προσγειώνοντας τον απότομα προς το τέλος γιατί όλα έχουν τελικά το κόστος τους. Όπως ο Μαουρίτσιο Γκούτσι που έφτασε στο σημείο όταν χώρισε την Πατρίτσια και άρχισε τον όντως κοσμικό βίο, ν’ αγοράζει πανάκριβους καναπέδες και αυτοκίνητα έτσι για γούστο ή ένα συλλεκτικό ρολόι γνωστής φίρμας αξίας 3 εκατ. δολαρίων.

Το τίμημα, σήμερα το brand που κοστολογείται (κρατηθείτε) σε 60 δις δολάρια δεν περιλαμβάνει ούτε ένα μέλος της ιστορικής οικογένειας που έστησε αυτόν τον οίκο πραγματικής και ασυναγώνιστης πολυτέλειας και γούστου, κι αυτό είναι όντως λυπηρό.

Η Ρετζιάνι που λέγεται πως δεν παραδέχθηκε στο δικαστήριο την ενοχή της, παρέμεινε τελικά στη φυλακή έως τον Οκτώβριο του 2016.

Από τους ηθοποιούς που ξεχωρίζουν και ο 38χρονος Τζακ Χιούστον ως ο δικηγόρος Ντομένικο του Μαουρίτσιο Γκούτσι. Ο Τζακ Χιούστον είναι εγγονός του μεγάλου σκηνοθέτη Τζον Χιούστον.

Να μην ξεχάσουμε πως σε μία σκηνή συναντάμε ως χαρακτήρα και την αυστηρή και καλή γνώστη της διεθνούς μόδας, την μεγάλη κυρία της Vogue, Άννα Γουίντορ. Επίσης παίζει και η πολύ καλή Σάλμα Χάγιεκ στο ρόλο της χαρτορίχτρας Πίνα που βοηθά την Πατρίτσια. Ειρωνεία, η Σάλμα Χάγιεκ είναι σύζυγος του πολυεκατομμυριούχου Φρανσουά Πινό που κατέχει σήμερα πολλά brand μόδας, ανάμεσα τους και τον οίκο Gucci!

Δεν σας λέμε να μην δείτε τον «Οίκο Gucci», ωστόσο δείτε τον εις γνώση σας πως θέλετε να παρασυρθείτε για λίγες ώρες από τη λάμψη και το luxury της μόδας. Δεν είναι κακό κάτι τέτοιο.

       

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture