Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΜΟΥΣΙΚΗ

/

Πάτρα: «Συναυλία με έργα για δύο πιάνα» στην Αίθουσα Συναυλιών του Δημοτικού Ωδείου «Μίκης Θεοδωράκης»

Πάτρα: «Συναυλία με έργα για δύο πιάνα» ...

Θα παίξουν οι σολίστ Χρίστος Παπαγεωργίου και Αναστάσιος Πάππας - Την Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2021 στις 19.30

Έργα των Keith Jarrett, Περικλή Κούκου, Χρίστου Παπαγεωργίου, Richard Rodney Bennett,  Claude Bolling  και του George Gershwin, θα πλημμυρήσουν στις 7.30 το βράδυ της Παρασκευής 19 Νοεμβρίου 2021 το νέο κτίριο του Δημοτικού Ωδείου «Μίκης Θεοδωράκης» της Πάτρας στην Ρ. Φεραίου και Αράτου, με δύο αξιοθαύμαστους πιανίστες να δίνουν μία μοναδική συναυλία με «έργα για δύο πιάνα».

Στην Αίθουσα συναυλιών του Δημοτικού Ωδείου «Μίκης Θεοδωράκης», θα «ανταμώσουν» ο Χρίστος Παπαγεωργίου και ο Αναστάσιος Πάππας, οι οποίοι προβλέπεται να αφήσουν ένα σημαντικό καλλιτεχνικό – μουσικό αποτύπωμα. Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί και την Τετάρτη 1η Δεκεμβρίου 2021 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Η πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού Κατερίνα Γεροπαναγιώτη, με αφορμή την πραγματοποίηση της συναυλίας επισημαίνει τα εξής:

"Το νέο κτίριο που στεγάζεται το Δημοτικό Ωδείο Πατρών είναι ένα νεοκλασικό κτίριο – το οποίο είναι χαρακτηρισμένο ως διατηρητέο – που διαμορφώθηκε για να καλύψει συγκεκριμένες ανάγκες και είναι σε απόλυτη αρμονία με το σημαντικό εκπαιδευτικό έργο που παράγεται σε αυτό.

Στο συγκεκριμένο ακίνητο θα στεγάζεται το Δημοτικό Ωδείο μέχρι να ολοκληρωθούν οι εργασίες επισκευής, συντήρησης και αποκατάστασης του ακινήτου, το οποίο βρίσκεται στις οδούς Αράτου και Μαιζώνος, που είναι και η φυσική του έδρα. Οι εργασίες επισκευής και συντήρησης του παλαιού κτιρίου βρίσκονται σε εξέλιξη και στόχος είναι η ολοκλήρωσή του το συντομότερο δυνατόν.

Η λειτουργία δομών καλλιτεχνική παιδείας, όπως το Δημοτικό Ωδείο, με ανταπόδοση (δίδακτρα) ουσιαστικά δυσκολεύει και παρεμποδίζει τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών να έχουν πρόσβαση στη μουσική παιδεία, αφού αυτό εξαρτάται από την δυνατότητα της οικογένειας να βάζει το χέρι στην τσέπη.

Τα τελευταία χρόνια η δυνατότητα των λαϊκών οικογενειών να  καταβάλλουν δίδακτρα μειώνεται συνεχώς. Το 80% των μαθητών που φοιτούν στο Δημοτικό Ωδείο Πατρών πληρώνουν μειωμένα δίδακτρα (άποροι, ΚΕΑ, πολύτεκνοι, τρίτεκνοι, άνεργοι κλπ.). Τα έσοδα του Δημοτικού Ωδείου είναι συνεχώς μειούμενα, αφού το τσακισμένο λαϊκό εισόδημα, και  η ανεργία καλά κρατεί. Η «ευαισθησία» των κυβερνόντων για την καλλιτεχνική παιδεία είναι γνωστή αφού πρόσφατα κατάργησαν και τα αντίστοιχα εικαστικά μαθήματα στο Λύκειο.

Η καλλιτεχνική παιδεία είναι δικαίωμα όλων των μαθητών και συνολικά του λαού μας. Αυτή είναι η δική μας αντίληψη ως Δημοτική Αρχή. Είναι δικαίωμα όλων και χρησιμοποιούμε όσες δυνατότητες υπάρχουν, για να καλύψουμε τις πολιτιστικές ανάγκες, διεκδικώντας  χρηματοδότηση και μόνιμες θέσεις προσωπικού.

Γίνεται πλέον αντιληπτό ότι η ανάγκη για μόνιμη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, που να καλύπτει το σύνολο των αναγκών του Δημοτικού Ωδείου είναι επιτακτική. Ως Δημοτική αρχή θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε και να διεκδικούμε το δίκαιο αίτημα των ωρομισθίων καθηγητών για μόνιμη και σταθερή δουλειά".

Για τον σολίστ στο πιάνο Αναστάσιο Πάππα το New York Concert Review Magazine έχει γράψει πως είναι «ένας ειλικρινής μουσικός και ένας αξιοθαύμαστος πιανίστας».

Γιος της καθηγήτριας πιάνου Εύης Πάππας, ο Αναστάσιος Πάππας άρχισε τις μουσικές σπουδές του στην ηλικία των 5 ετών με τη μητέρα του.

Συνέχισε και αποφοίτησε από την τάξη της Μαρίας Χαιρογιώργου – Σιγάρα λαμβάνοντας το δίπλωμα πιάνου με άριστα και Α’ βραβείο παμψηφεί. Ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές σπουδές του ως υπότροφος του ιδρύματος «ΤζίναΜπαχάουερ» στη “Royal Academy of Music” στο Λονδίνο, με το δίπλωμα μεταπτυχιακών σπουδών στο πιάνο με διάκριση. Συμμετείχε και βραβεύτηκε σε διεθνείς διαγωνισμούς στην Ιταλία, την Αγγλία και την Αμερική.

Ακολούθησαν εμφανίσεις σε χώρες όπως: Αμερική, Αγγλία, Ισπανία, Ρουμανία,  Ιταλία, Πορτογαλία, Ολλανδία, Καζακστάν, Αρμενία. Έχοντας παίξει σε μεγάλες αίθουσες συναυλιών όπως: Carnegie Hall, Southbank Center, Phillips zaal κ. ά. έλαβε  εξαιρετικές κριτικές. Έχει συμπράξει με όλες τις ελληνικές ορχήστρες, καθώς και με τις: London Sinfonietta,London Soloists Chamber Orchestra,  Moldavia Philharmonic Cluj, George Enescu Philharmonic, Budapest Festival Orchestra κ. ά. Ανάμεσα στους  μαέστρους που έχει συνεργαστεί ξεχωρίζουν οι: Ivan  Fischer, John Georgiades, Diego Masson, Alexandru Lascae, Emil Simon, Αλέξανδρος Μυράτ, Μίλτος Λογιάδης, Θεόδωρος Αντωνίου, Γιώργος Πέτρου.  Έχει ηχογραφήσει για το τρίτο πρόγραμμα της ελληνικής ραδιοφωνίας, καθώς και για τους ραδιοφωνικούς σταθμούς WQXR (Νέα Υόρκη), Classical FM(Λονδίνο) και Radio Romania Musical (Βουκουρέστι).

Τον Δεκέμβριο του 2012, ο διεθνούς φήμης συνθέτης και πιανίστας Fazil Say, τον κάλεσε προσωπικά να συμμετάσχει στο καθιερωμένο, πλέον, φεστιβάλ του στην Αττάλεια της Τουρκίας  όπου έλαβαν μέρος μεταξύ άλλων οι: Vladimir Spivakov, Chick Corea, Gidon Kremer, ενώ συμμετείχε στον κύκλο του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών «Τα εννέα κοντσέρτα για πιάνο του Μπετόβεν σε όργανα εποχής», ερμηνεύοντας το πέμπτο κοντσέρτο. Είναι καθηγητής πιάνου  στο Δημοτικό Ωδείο Πατρών.

ΧΡΙΣΤΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ

Μέχρι σήμερα με τις ιδιότητες του πιανίστα, συνθέτη, μαέστρου και ομιλητή έχει εμφανιστεί στα σημαντικότερα μουσικά κέντρα του κόσμου, όπως Carnegie Hall, Avery Fischer Hall, Berlin Philharmonie, Barbican Hall κ.α.

Έχει συνεργαστεί με ορχήστρες όπως η Philharmonia του Λονδίνου, , η Orchestre Symphonique du Capitοle de Toulouse, Buffalo Philharmonic, η Malaga Symphony Orchestra, η Συμφωνική του Μονάχου, η Φιλαρμονική της Οδησσού, η N.H.K και με όλες τις κορυφαίες Ελληνικές Ορχήστρες. Ο Χρίστος Παπαγεωργίου έχει τιμηθεί με το 1ο βραβείο του διεθνούς διαγωνισμού σύνθεσης “2 Agosto” στην Bolognia  της Ιταλίας, με βραβείο για την πολιτιστική παρουσία του Τρίτου  Προγράμματος , με βραβείο της Ένωσης Ελλήνων Κριτικών και από την ASCAP.

Είναι παραγωγός των ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών "Αναζητώντας την κυρία με τη Στρυχνίνη" ΕΡΑ3 και ΕΤ2, «ΟΜΜΑ στις Τέχνες» ΕΤ2 και «Σταθμός Μέγαρον» ΕΤ2. Διετέλεσε Διευθυντής του Τρίτου Προγράμματος της Ελληνικής Ραδιοφωνίας και εν συνεχεία Ειδικός Σύμβουλος για Τρίτο Πρόγραμμα και τα Μουσικά Σύνολα.

Ο Χρίστος Παπαγεωργίου, έχει διδάξει επί μια δεκαετία στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου, στην Κρατική Σχολή Χορού και άλλα Ανώτατα Ιδρύματα.

 *Συμμετέχει ο Βιλέν Καραπετιάν – Κοντραμπάσο

Τη συναυλία μπορούν να παρακολουθήσουν μόνο εμβολιασμένοι ή όσοι έχουν πιστοποιητικό φυσικής ανοσίας. Λόγω περιορισμένου αριθμού προσκλήσεων οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να κλείσουν εγκαίρως θέση στο τηλέφωνο 2610 – 271 – 087, από τις 10.00 το πρωί μέχρι τις 6.00 το απόγευμα.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΣΥΝΑΥΛΙΑΣ

1.            Keith Jarrett – Heartland

            Αναστάσιος Πάππας  

2.            Περικλής Κούκος –

Τρία αποσπάσματα από την σουίτα:

«Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας»

i.              Εισαγωγή

ii.             Η Σύγκρουση

iii.            Περιπλανώμενος θνητός

3.            Χρίστος Παπαγεωργίου – Lullaby

4.            Richard Rodney Bennett - Suite for 2-pianos

                i.              Samba Triste

ii.             Country Blues

iii.            Ragtime Waltz

iv.           Finale

5.            Χρίστος Παπαγεωργίου – Προσευχή στο όνομα του K.J.

 6.           Claude Bolling – Sonata for 2 pianos no. 2 

 Συμμετέχει ο Βιλέν Καραπετιάν – Κοντραμπάσο

7.            George Gershwin – The man I love (Διασκευή Α. Πάππας).

Καλλιτεχνικός Διευθυντής Δημοτικού Ωδείου είναι ο Γεράσιμος  Βουτσινάς.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture