Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΜΟΥΣΙΚΗ

/

Ο Πατρινός πιανίστας Τάσος Πάππας στο Διεθνές Φεστιβάλ 2020 σε αφιέρωμα Μπετόβεν

Ο Πατρινός πιανίστας Τάσος Πάππας στο Δι...

Στις 29 και 30 Ιουλίου 2020 στο αίθριο του Παλαιού Δημοτικού Νοσοκομείου Πατρών στην άνω πόλη, στις 21.30

Στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας 2020, θα εμφανιστεί και πάλι στη πόλη του, ο διεθνώς διακεκριμένος Πατρινός σολίστ πιάνου και καθηγητής Αναστάσιος Πάππας για δύο συναυλίες στην ενότητα "Τα Σύνολα του Οργανισμού Παρουσιάζουν "  την Τετάρτη 29 και την Πέμπτη 30/7/2020, στο Αίθριο του παλαιού Δημοτικού Νοσοκομείου, στην άνω πόλη, στις 21.30 το βράδυ.

Ο σολίστ Τάσος Πάππας θα συμπράξει με το Κουιντέτο του Δημοτικού Ωδείου, του οποίου είναι καθηγητής επί σειρά ετών, σε μια βραδιά αφιερωμένη στον Μπετόβεν, καθώς παγκοσμίως το 2020 είναι το "Έτος Μπετόβεν", εορτάζοντας και τιμώντας τα 250 χρόνια από την γέννηση του σπουδαίου μουσουργού.

«Ο Αναστάσιος Πάππας είναι ένας ειλικρινής μουσικός και ένας αξιοθαύμαστος πιανίστας», είχε γράψει το New York Concert Review Magazine.  

Ο Τάσος Πάππας άρχισε τις μουσικές του σπουδές με την μητέρα του Εύη Πάππας και αποφοίτησε από την τάξη της Μαρίας Χαιρογιώργου-Σιγάρα, λαμβάνοντας δίπλωμα πιάνου με άριστα και Α’ βραβείο παμψηφεί. Ως υπότροφος του Βρετανικού Συμβουλίου και του ιδρύματος «Τζίνα Μπαχάουερ», συνέχισε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στη «Βασιλική Ακαδημία της Μουσικής» στο Λονδίνο κοντά στους V. Latrache και F. Wibaut, από όπου αποφοίτησε με τα διπλώματα  «L.R.A.M.» (Δίπλωμα διδασκαλίας πιάνου), και «Postgraduate Performance Diploma with Merit». (Δίπλωμα Σολίστ με διάκριση).

Βραβεύθηκε σε διεθνείς διαγωνισμούς στην Ιταλία, την Αγγλία και την Αμερική όπου τιμήθηκε με το βραβείο «Michael Radick Memorial Fund» που τον οδήγησε στο ντεμπούτο του στο «Carnegie Hall» της Νέας Υόρκης, τον Νοέμβριο το 1996, αποσπώντας εξαιρετικές κριτικές.

Για τα ρεσιτάλ που έχει δώσει στο εξωτερικό ο Τύπος έχει γράψει: «Το ρεσιτάλ του Πάππας στο “Athenaeum Roman” (στο Βουκουρέστι)  υπήρξε  το μουσικό γεγονός της χρονιάς». (P. Codreanu).  Ιδιαίτερα κολακευτικά σχόλια απέσπασαν τα ρεσιτάλ που έδωσε στην Ισπανία.  Η εφημερίδα (Diario de Pontevedra) σε άρθρο της με τίτλο «Δεξιοτεχνικό Ρεσιτάλ του πιανίστα Αναστασίου Πάππας» αναφέρει: 

«...Η εξαιρετικά λαμπερή και δεξιοτεχνική εμφάνισή του άφησε το κοινό άφωνο».

 Έχει ηχογραφήσει για ραδιοφωνικούς σταθμούς όπως, το Τρίτο πρόγραμμα στην Ελλάδα, τον W.Q.X.R. στη Νέα Υόρκη, τον Classic FM στο Λονδίνο, Radio Romania Musical (Βουκουρέστι), καθώς και για την Ελληνική και Αμερικάνικη τηλεόραση.

 Έχει εμφανιστεί  στο «South Βank Center» στο Λονδίνο, στο «Ateneul Roman» στο Βουκουρέστι, στο «Philipszaal» στη Χάγη, στο «Beurs van Berlage» στο Άμστερνταμ καθώς και σε πολλά συναυλιακά κέντρα σε Ευρώπη και Ασία.

Έχει συμπράξει με όλες τις ελληνικές ορχήστρες, την «Camerata Budapest», την «London Sinfonietta», την «R.A.M. London Symphony Orchestra», τους «London Soloists Chamber Orchestra», την «George Enescu Philharmonic», την «Moldavia Philharmonic Cluj», την «Iash Philharmonic», την «Symfonieorkest Bellitoni», την «Orquestra do Norte» του Porto, την «Budapest Festival Orchestra», κ.α.

 Ανάμεσα στους μαέστρους που έχει συνεργαστεί ξεχωρίζουν οι: Ivan Fischer, John Georgiadis, Diego Masson, Fedor Gloushchenko,  Paul Nadler, Saulius Sondeckis, Emil Simon, Alexandru Lascae, Adrian Sunshine, Steven Lipsitt, Αλέξανδρος Μυράτ, Θεόδωρος Αντωνίου, Μίλτος Λογιάδης, Νίκος Αθηναίος, Γιώργος Πέτρου, Βλαδίμηρος Συμεωνίδης, Αναστάσιος Συμεωνίδης

Έχοντας μόνιμη παρουσία στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, έχει παρουσιάσει κοντσέρτα του σύγχρονου πιανιστικού ρεπερτορίου αποσπώντας πάντα εξαιρετικές κριτικές.

Πραγματοποίησε την πανελλήνια πρεμιέρα  του κοντσέρτου του Alfred Schnittke με την Καμεράτα. Γι’ αυτή τη συναυλία η εφημερίδα «Ελευθεροτυπία» έγραψε: «Επιστρατεύοντας δίχως φειδώ κάθε τεχνικό τους εφόδιο και όλη τους την ευαισθησία, ο πιανίστας Αναστάσιος Πάππας και η Καμεράτα χάρισαν μια υποδειγματική ερμηνεία της οριακά πολυσυλλεκτικής και εσκεμμένα ζοφερής αυτής μουσικής». (Γιάννης Σβώλος-Ελευθεροτυπία). 

Το Νοέμβριο του 2000 ερμήνευσε σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση το κοντσέρτο του Θ. Αντωνίου για πιάνο και ορχήστρα, γραμμένο και αφιερωμένο σε αυτόν, συμπράττοντας με την «London Sinfonietta» στον κύκλο "Διεθνές Φεστιβάλ Σύγχρονης Μουσικής" του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών. Έχει ερμηνεύσει το διπλό κοντσέρτο για πιάνο και έγχορδα του Θάνου Μικρούτσικου ενώ ο Κυριάκος Σφέτσας έχει συνθέσει και αφιερώσει ένα κοντσέρτο του για πιάνο και ορχήστρα σε αυτόν.

Η εμφάνισή του με την «Budapest Festival Orchestra» στον κύκλο «Μεγάλες Ορχήστρες»  ερμηνεύοντας το τρίτο κοντσέρτο το Μπάρτοκ σημείωσε μεγάλη επιτυχία και έλαβε εξαιρετικές κριτικές. «…ο πιανίστας πρόσφερε ένα συναρπαστικό παίξιμο με ιλιγγιώδεις ταχύτητες, ακαριαία αντανακλαστικά και άριστα χρονισμένες κορυφώσεις.» (Γιάννης Σβώλος – Ελευθεροτυπία). «…Τα επίκτητα χαρίσματα του σολίστ (ρέουσα δεξιοτεχνία, ιριδίζουσα ηχητική, έμφυτη μουσικότητα, λεπτομέρειες φραζαρίσματος, αναπνοών, παύσεων και χρωματισμών, πρόδιδαν την ύπαρξη ενός ελκυστικότατα προσωπικού οράματος.» (Γιώργος Λεωτσάκος).

Για την συναυλία του στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών οι εφημερίδες έγραψαν: «Μαγεία Μότσαρτ από τον Τ. Πάππα» (Ν. Α. Δοντάς-Καθημερινή), «το παίξιμο του Πάππα απέδωσε με λαμπρότητα και ζωντάνια τη γραφή του συνθέτη» (Γ. Σβώλος-Ελευθεροτυπία).

Σε πανελλήνια πρώτη, ερμήνευσε το κοντσέρτο του Μότσαρτ KV 414 σε φορτεπιάνο (πιστό αντίγραφο του πιάνου του Μότσαρτ),  στην «Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών» συμπράττοντας με  την Καμεράτα σε όργανα εποχής ενώ η ερμηνεία του στο πρώτο κοντσέρτο για πιάνο και ορχήστρα του Μπραμς με την συμφωνική ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων έλαβε διθυραμβικές κριτικές από τον τύπο.

Συμμετείχε στον κύκλο του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών «Τα εννέα κονσέρτα του Beethoven σε όργανα εποχής», ερμηνεύοντας το πέμπτο κονσέρτο «Αυτοκρατορικό»

 Τον Δεκέμβριο του 2012, ο διεθνούς φήμης συνθέτης και πιανίστας Fasil Say, τον κάλεσε προσωπικά να συμμετάσχει στο καθιερωμένο, πλέον, φεστιβάλ του στην Αττάλεια της Τουρκίας  όπου έλαβαν μέρος μεταξύ άλλων οι: Vladimir Spivakov (Moscow Virtuosi), Chick Corea, Gidon Kremer.

Διδάσκει πιάνο στην Αθήνα και στο Δημοτικό Ωδείο Πάτρας.

Μαθητές του έχουν γίνει δεκτοί σε μεγάλες μουσικές ακαδημίες του εξωτερικού όπως: «Βασιλική Ακαδημία της Μουσικής», «Βασιλικό Κολλέγιο της Μουσικής», «Guildhall School of Music and Drama» στο Λονδίνο, Ακαδημίες μουσικής σε Καρλσρούη, Στουτγάρδη στη Γερμανία, Στο «Μοτσαρτέουμ» της Αυστρίας κ.α. ενώ έχει δώσει σεμινάρια σε Τουρκία, Καζακστάν, Αρμενία, Πορτογαλία και Ελλάδα.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture