Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ART

/

Θοδωρής Αμπαζής: Ο «πρώην» του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας στον «Ποπολάρο» του Θέατρου Τέχνης

Θοδωρής Αμπαζής: Ο «πρώην» του ΔΗΠΕΘΕ Πά...
Μπακοπούλου Άντυ
[email protected]

Καταπιάστηκε με τον Ξενόπουλο καθώς όπως λέει τον ενδιαφέρει «η τάση των ανθρώπων να φτιάχνει αριστοκρατίες»

Αν πάτε Αθήνα μην χάσετε την παράσταση «Ο Ποπολάρος». Την κλασική νουβέλα του Ξενόπουλου «Ο αντάρτης» (που το ευρύτερο κοινό έμαθε από την παλιά ελληνική ταινία «Επαναστάτης Ποπολάρος») ανεβάζει στο Θέατρο Τέχνης στην περιοχή της Πλάκας, ο Θοδωρής Αμπαζής, που έχει θητεύσει στο τιμόνι του ΔΗΘΕΘΕ Πάτρας αλλά διατέλεσε πρόσφατα και αναπληρωτής καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου. Υπογράφοντας σκηνοθεσία και μουσική προσεγγίζει την ιστορία σαν έναν Χορό για πέντε πρόσωπα με επίκεντρο τις κοινωνικές ανισότητες. Αυτές τις μέρες πρωτοστατεί στα αθηναικά δημοσιεύματα της πολιτιστικής επικαιρότητας.

Όπως ανέφερε στο Athinorama «Παγκοσμίως, υπάρχει ένα συγκρουσιακό κλίμα  και οι ανισότητες μεγαλώνουν. Ένα από τα βασικά ζητήματα που καταλάβαμε, επιτέλους, είναι το τέλος του καπιταλισμού, και γι’ αυτό συζητούν ως και οι άνθρωποι που σχετίζονται μ’ αυτόν, όπως ο Τζο Μπάιντεν. Μέσα σε αυτή την κατάσταση, με ενδιέφερε πολύ το έργο του Ξενόπουλου γιατί μιλάει για κάτι που ισχύει πάντα: την τάση των ανθρώπων να φτιάχνει αριστοκρατίες. Ο Ζέπος Πεμπονάρης, ο ήρωας του έργου, ανήκε στους ποπολάρους, τη λαϊκή τάξη των Επτανήσων και κάθε φορά που πήγαινε να κάνει ένα βήμα εμπρός έπεφτε στον τοίχο της ζακυνθινής αριστοκρατίας του 19ου αιώνα και κυρίως των ανθρώπων που ανήκουν στο Λίμπρο Ντόρο, την περίφημη Χρυσή Βίβλο όπου καταγράφονταν τα ονόματα των ευγενών. Είναι πλούσιος φοιτητής της Νομικής και μάλιστα είναι πιο πλούσιος από τον Κόντε Ντιμάρα, ο οποίος αρνείται να του δώσει την κόρη του. Η σύγκρουση ανάμεσά τους είναι μεγάλη. Ο φοιτητής δεν μπορεί να καταλάβει γιατί, αφού είναι πλούσιος, μορφωμένος και όμορφος, δεν μπορεί να περάσει το κατώφλι του ευγενή Ντιμάρα και αναρωτιέται γιατί υπάρχουν στεγανά στην κοινωνία. Επαναστατεί αλλά δεν είναι συνειδητοποιημένο πολιτικό πρόσωπο, δεν θα μπορούσε να οδηγήσει τα πράγματα σε μια νέα εποχή».

 * Πέμπτη – Κυριακή με τους ηθοποιούς Παντελή Δεντάκη, Μαρία Παρασύρη, Νίκο Αλεξίου, Γιάννη Καράμπαμπα και Ιφιγένεια Καραμήτρου, σκηνικά- κοστούμια Ελ. Μανωλοπούλου

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Best View