Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

«Έχω ένα μεγάλο φόβο κ. Πρωθυπουργέ…»- Όταν η Λιολιώ Κολυπέρα εξέφραζε το φόβο της για τον covid

«Έχω ένα μεγάλο φόβο κ. Πρωθυπουργέ…»- Ό...

Ο πρωθυπουργός είχε συνάντηση με γυναίκες που άφησαν πίσω τους τον καρκίνο του μαστού- Ανάμεσά τους και η Λιολιώ Κολυπέρα

Ένα χρόνο πριν.... Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δεχόταν  στο γραφείο του 6 γυναίκες που νίκησαν τον καρκίνο του μαστού. Ήταν 25 Οκτωβρίου 2020. Ανάμεσα σε αυτές και η Λιολιώ Κολυπέρα η οποία βρισκόταν στο στάδιο της θεραπείας. 

Ιδιαίτερη αίσθηση είχε προκαλέσει τότε η αναφορά της  Πατρινής προέδρου του "Άλμα Ζωής" στην Αχαΐα η οποία, είχε θελήσει να μεταφέρει στον Πρωθυπουργό τον φόβο που αντιμετώπιζε.

«Έχω κι ένα μεγάλο φόβο κ. Πρωθυπουργέ…», είχε επισημάνει κατά τη διάρκεια της συνάντησης με αφοπλιστική ειλικρίνεια η Λιολιώ και συνέχισε λέγοντας: «Αυτή τη στιγμή, όμως, που μιλάμε. Επειδή είμαι ευάλωτη ομάδα και επειδή είμαι μεγάλη, είμαι 66 χρονών, φοβάμαι μήπως διαλεχτώ όταν θα αρρωστήσω. Τώρα είμαι στη θεραπεία φυσικά, αλλά αν πάθω ο μη γένοιτο COVID-19, φοβάμαι, μήπως, υπάρχει ένας πιο νέος άνθρωπος κι εγώ και με διάλεξουν -ότι εγώ πρέπει να κάτσω λίγο πιο πίσω- επειδή έχω και υποκείμενο νόσημα. Έχω αυτόν τον μεγάλο φόβο, που σας τον καταθέτω».

 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης της είχε απαντήσει διαπιστώνοντας πως θα είχε τεράστια αξία αν ένας νέος ο οποίος θεωρεί ότι αυτή η ασθένεια δεν τον αφορά, άκουγε τη δική της ιστορία.

«Kάναμε ως κοινωνία μια τεράστια προσπάθεια να είμαστε μπροστά απ’ αυτή τη νόσο, η οποία συνέχεια μας αιφνιδιάζει κατά κανόνα δυσάρεστα και όχι ευχάριστα. Το κάναμε για έναν βασικό λόγο: για να μη φτάσουμε ποτέ στο σημείο να πρέπει να κάνουμε επιλογές ως προς την περίθαλψη την οποία θα έχει ένας ασθενής στην Ελλάδα», είχε πει τότε ο Πρωθυπουργός απαντώντας στην κ. Κολυπέρα.

«Η δική σας ιστορία έχει τεράστια αξία αν θα την ακούσει ένας νέος ο οποίος σήμερα θεωρεί ότι αυτή η ασθένεια δεν τον αφορά. Και πράγματι τον ίδιο μπορεί να μην τον αφορά, διότι κι αν αρρωστήσει, θα αρρωστήσει πολύ ήπια. Αλλά μέσα από την αλυσίδα της μετάδοσης μπορεί να φτάσει σ’ έναν άνθρωπο σαν κι εσάς. Αν μας ξέφευγε η αρρώστια, θα φτάναμε στην τραγική κατάσταση να πρέπει να κάνουμε τέτοιες επιλογές. Επειδή δεν ήθελα ποτέ να είμαι υπεύθυνος για μια τέτοια κατάσταση γι’ αυτό και πήραμε τα δραστικά μέτρα όταν τα πήραμε, γι αυτό και παίρνουμε τώρα τα μέτρα τα οποία παίρνουμε».

 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τότε ανακοινώσει κατά τη διάρκεια της συνάντησης πρόγραμμα δωρεάν μαστογραφίας, ανά δύο έτη, για όλες τις γυναίκες 49 και 50 ετών. Το κόστος της ψηφιακής μαστογραφίας καλύπτεται εξ ολοκλήρου από τον ΕΟΠΥΥ. Η διαδικασία γίνεται σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα και αφορά όλες τις γυναίκες που δεν έχουν διαγνωστεί με καρκίνο μαστού και δεν έχουν πραγματοποιήσει προληπτική μαστογραφία κατά τα τελευταία δύο έτη.

Ο προσυμπτωματικός έλεγχος σύμφωνα με όσα είχε ανακοινώσει ο πρωθυπουργός θα επαναλαμβάνεται κάθε 2 χρόνια και στόχος είναι, όπως είχε επισημάνει ο κ. Μητσοτάκης, να δημιουργηθεί ψηφιακά ένας ιατρικός φάκελος ασθενούς, ώστε να είναι δυνατή η ακτινολογική παρακολούθηση και να έχει ο ιατρός εικόνα, σε βάθος χρόνου.

Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην περιπέτεια της μητέρας του Μαρίκας Μητσοτάκη, η οποία όπως είπε, είχε το θάρρος να μιλήσει ως δημόσιο πρόσωπο για την ασθένειά της, σε μια εποχή που δεν τολμούσε κανείς να αρθρώσει τη λέξη καρκίνος, για να τονίσει την ανάγκη της πρόληψης και της έγκαιρης διάγνωσης.

“Σε αυτό ήταν μπροστά από την εποχή της. Αυτές οι ιστορίες επηρεάζουν και τη δική μας αντίληψη για το πως ασκούμε δημόσια πολιτική” σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, υπογραμμίζοντας τη σημασία του προληπτικού ελέγχου. Όπως επεσήμανε η Ογκολόγος κ. Λινάρδου, η μαστογραφία μειώνει κατά 20% τον κίνδυνο θανάτου, αλλά όταν γίνει σε οργανωμένο πλαίσιο, δηλαδή ετησίως μετά την ηλικία των 40 ετών, ο κίνδυνος θανάτου μειώνεται κατά 40%. “Ο καρκίνος του μαστού, είναι μια νόσος όπως όλες οι άλλες. Είναι μια νόσος που μπορεί να προβλεφθεί, να διαγνωστεί έγκαιρα”, υπογράμμισε, προσθέτοντας πως σχεδόν μια στις τρεις γυναίκες στην Ελλάδα δεν έχουν κάνει ποτέ μαστογραφία.

Στη συνέχεια ο Πρωθυπουργός κάλεσε τις γυναίκες να πουν τις δικές τους εμπειρίες. “Ο κόσμος πρέπει να ακούσει τις δικές σας ιστορίες. Με τις δικές σας ιστορίες σώζονται ζωές”, ανέφερε χαρακτηριστικά. Οι γυναίκες που έλαβαν μέρος στη συζήτηση, κατέθεσαν συγκλονιστικές εμπειρίες από τις δικές τους προσωπικές ιστορίες και προτάσεις για τη βελτίωση της λειτουργίας του Συστήματος Υγείας.

 “Είμαι πάρα πολύ περήφανη που είμαι σε αυτό το Σύλλογο και μπορώ να προσφέρω, και με κάνει και πιο δυνατή, να πορεύομαι με τους δικούς μου τους καρκίνους και να βγαίνω έξω στην κοινωνία και να είμαι καλά”, είχε πει στον ρωθυπουργό η κα Καλυπέρα.

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις