Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

/

Ολοκληρώθηκαν τα Οινοξένεια 2021 με «άρωμα» ιστορίας και γεύσεις της Αιγιάλειας

Ολοκληρώθηκαν τα Οινοξένεια 2021 με «άρω...

Σε ένα «γεμάτο» τριήμερο δράσεων λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών, τα Οινοξένεια 2021 «Σε τούτες τις πλαγίες ήρωες αμπελουργούν» ανέδειξαν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Αιγιάλειας

Στα φετινά Οινοξένεια – Τοπία και γεύσεις της Αιγιάλειας, η «ηρωική αμπελουργία» συνάντησε τις ηρωικές στιγμές της Επανάστασης! Ο θεσμός που αναδεικνύει τους οίνους, την τοπική γαστρονομία και τα εξαιρετικά προϊόντα της Αιγιάλειας, ολοκληρώθηκε γιορτάζοντας την επέτειο των  200 ετών από την Επανάσταση, γνωρίζοντας τον αμπελώνα της Αιγιάλειας και τιμώντας τις ιστορικές στιγμές της Βοστίτσας και της Αιγιάλειας. Η πολύ σημαντική συνεργασία των Οινοξενείων με το πρόγραμμα Μοριάς 21’ - μια πρωτοβουλία του Ιδρύματος Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου - έδωσε μεγάλη εξωστρέφεια στον θεσμό αφού συμμετείχαν στις εκδηλώσεις ο chef Λευτέρης Λαζάρου και ο Master of wine Κωνσταντίνο Λαζαράκης.

Σε ένα «γεμάτο» τριήμερο δράσεων λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών, τα Οινοξένεια 2021 «Σε τούτες τις πλαγίες ήρωες αμπελουργούν» ανέδειξαν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Αιγιάλειας, με τους κυρίους Λαζάρου και Λαζαράκη να εκθειάζουν την Αιγιάλεια και τον εξαιρετικό πρωτογενή της τομέα και φιλοξενία.

«Γεύσεις του 21’» Λιόπετρο, Φωνησκαριά Αιγιαλείας, Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου

Με μια λαμπρή γαστρονομική εκδήλωση που σηματοδότησε την έναρξη των Οινοξενείων και επιμελήθηκε ο chef Λευτέρης Λαζάρου, στο κατάστημα Λιόπετρο στη Φωνησκαριά, ξεκίνησαν την Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου τα Οινοξένεια 2021. Το ξεχωριστό μενού εμπνευσμένο από το 1821 και τις γεύσεις της Αιγιάλειας  από το Λευτέρη Λαζάρου και συνδυασμένο αρμονικά με τους εκλεκτούς οίνους της περιοχής από τον οινολόγο Τάσο Δροσιάδη, έδωσαν την ευκαιρία στο κοινό να βιώσει μια μοναδική γαστρονομική εμπειρία. Η πρόεδρος της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. κα Μαρία Τσουκαλά, στο χαιρετισμό της, τόνισε την εξαιρετικά σημαντική συνεργασία με το πρόγραμμα Μοριάς 21’ και τη σημασία της συμμετοχής των κορυφαίων επαγγελματιών της χώρας από το χώρο της γαστρονομίας και του οίνου στα φετινά Οινοξένεια, σε μια συνεργασία που αναμένεται να συνεχιστεί. Ο δήμαρχος Αιγιαλείας κ. Δημήτρης Καλογερόπουλος μίλησε για τη σημασία του θεσμού που κάθε χρόνο προσφέρει ξεχωριστές εμπειρίες στους επισκέπτες και κατοίκους της Αιγιάλειας. Χαιρετισμό απηύθυνε επίσης ο κ. Διονύσης Παπαδάτος συντονιστής δράσεων του ιδρύματος Καπετάν Βασίλη & Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου, η διευθύντρια της Αναπτυξιακής Εταιρείας «ΑΧΑΪΑ ΑΕ - ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ κα Ηρώ Τσιμπρή και ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτ. Ελλάδος κ. Παναγίωτης Παπαδόπουλος. Το παρών έδωσαν οι αντιδήμαρχοι του δήμου Αιγιαλείας κ. Γιώργος Φραγκονικολόπουλος, κα Μαρία Γιδά, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δ. Αιγιαλείας κ. Γιώργος Ντίνος, ο γ.γ. κ. Γιώργος Ρούσσος, ο αρχηγός της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Χρήστος Γούτος με τους δημοτικούς συμβούλους κ. Γιώργο Γιοβά, κ. Περικλή Παππαγιαννακόπουλο, κ. Δημήτρη Μπούνια, κ. Πάνος Γιαννούλη, κ Αθανάσιο Χρυσανθόπουλο, ο αρχηγός της δημοτικής παράταξης ΜΠΡΟΣΤΑ κ.  Τάκης Παπακωνσταντινόπουλος και πλήθος κόσμου. 

 

Σεμινάριο Οινογνωσίας με τον Master of Wine Κωνσταντίνο Λαζαράκη, κατάστημα Κύβος, Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου

Ο κορυφαίος επαγγελματίας του οίνου και Master of Wine κ. Κωνσταντίνος Λαζαράκης «μύησε» στα μυστικά της οινογνωσίας και της ορθής χρήσης του κρασιού τους οινόφιλους και όχι μόνο, στο κατάστημα Κύβος στην παραλία του Αιγίου. Ο κ. Λαζαράκης σε ένα σεμινάριο που ήταν κατανοητό  από αρχάριους στο χώρο του οίνου έως και επαγγελματίες, στο πρώτο μέρος, μοιράστηκε σημαντικές πληροφορίες για την αξιοποίηση των τοπικών οίνων στις επιχειρήσεις εστίασης, στο ορθό σερβίρισμα του κρασιού και στην ανάγκη της αλληλοϋποστήριξης των παραγωγών του πρωτογενούς τομέα σε συνεργασία με τους επιχειρηματίες της εστίασης και της φιλοξενίας. Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης, πραγματοποιήθηκε γευστική δοκιμή  έξι οίνων από την περιοχή της Αιγιάλειας, όπου ο κ. Λαζαράκης ανέλυσε λεπτομερώς τον τρόπο γευσιγνωσίας οίνους ενώ έδωσε σημαντικές πληροφορίες για τις τοπικές ποικιλίες. Τα κρασιά που δοκιμάστηκαν ήταν:

- Ορεινος Ροδίτης, Κανακάρης

- Λαγορθι, Εδανος

- Μοσχάτο, Κροκίδας

-  Μαλαγουζιά Nature Τετράμυθος

- Tsiggelo, Ρούβαλης

- Μαύρο Καλαβρυτινό Μαυροδάφνη Μέγα Σπήλαιο

Την εκδήλωση υποστήριξαν οι λέσχες οινόφιλων: Patras Wine Club και το Wine 2 Wine ενώ χαιρετισμό απηύθυναν ο Βασίλης Καπογιαννόπουλος και ο Άκης Ξένος αντίστοιχα.

«Τον ταμπουρά μου πότισα γλυκό κρασί και μέλι», Ιερά Μονή Παμμεγίστων Ταξιαρχών, Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου

Η Ιερά Μονή Ταξιαρχών Αιγιαλείας φιλοξένησε μια μοναδική εκδήλωση που συνδύασε την γαστρονομία με τη μουσική και σημαδεύτηκε από την κοινή παρουσία των κυρίων Λαζάρου και Λαζαράκη. Δεκάδες επισκεπτών, περιηγήθηκαν στην ιστορική Μονή που είναι ευρέως γνωστή για την παραγωγή του γλυκού ροδοζάχαρη, με τους πάντα φιλόξενους μοναχούς. Μετά την ξενάγηση και την παρακολούθηση του εσπερινού, πραγματοποιήθηκε συνδυαστική γευσιγνωσία με τοπικούς οίνους της Αιγιάλειας και εδέσματα, με χαρακτηριστικότερο το γιαούρτι (Κόμης) με ροδοζάχαρη από το μοναστήρι. Την εκδήλωση χαιρέτισε η πρόεδρος της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. κα Τσουκαλά και εν συνεχεία το λόγω πήραν οι κύριοι Λαζάρου και Λαζαράκης οι οποίοι εκθείασαν την Αιγιάλεια και τα εξαιρετικά της προϊόντα εκφράζοντας τον ενθουσιασμό τους και τη διαθεσιμότητά τους, για περαιτέρω συνεργασία με το θεσμό Οινοξένεια. Ακολούθησε ατμοσφαιρική συναυλία, με παραδοσιακά όργανα με την παρουσίαση ενός ανθολογίου τραγουδιών και ποιημάτων της ελληνικής παράδοσης, από του Σάκη Παπαδημητρίου και Δώρα Πετρίδη.

 

«Γευστικά ταιριάσματα», Οινοποιείο Εδανός και Κροκιδάς, Altro Mezzo, παραλία Ακράτας, Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου

Το μεσημέρι της Κυριακής 12 Σεπτεμβρίου το εστιατόριο Altro Mezzo στην παραλία Ακράτας, φιλοξένησε τα οινοποιεία της ανατολικής Αιγιάλειας Εδανός και Κροκιδάς, όπου πραγματοποιήθηκε γευστικό ταίριασμα των οίνων τους με πιάτα εμπνευσμένα από τις συνταγές του προγράμματος Μοριάς 21’ που έχει επιμεληθεί ο σεφ Λαζάρου με τον Μow κ. Λαζαράκη. Στην εκδήλωση παρευρέθηκε ο κ. Λαζάρου ο οποίος συμμετείχε στην γευσιγνωσία οίνου καθώς και ο  κ. Διονύσης Παπαδάτος συντονιστής δράσεων του ιδρύματος Καπετάν Βασίλη & Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου. Παρόντες επίσης η πρόεδρος της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. κα Τσουκαλά, ο αντιδήμαρχος Αιγιαλείας κ. Φραγκονικολόπουλος και οι δημοτικοί σύμβουλοι Δ. Αιγιαλείας κύριοι Γιοβάς και Γιαννούλης.

Τα Οινοξένεια 2021 ολοκληρώνονται με μια συμβολική αποχαιρετιστήρια «μουσική βόλτα» της Φιλαρμονικής Αιγίου στη οδό Μητροπόλεως και την πλατεία Υψηλών Αλωνίων στο Αίγιο το βράδυ της Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου και ώρα 21:00.

Οι εκδηλώσεις χρηματοδοτούνται στο πλαίσιο παρεμβάσεων Δημοσίου χαρακτήρα του Υπομέτρου 19.2 του Τοπικού Προγράμματος CLLD/LEADER 2014-2020, που υλοποιεί η ΑΧΑΪΑ-ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ Α.Ε. στο Νομό Αχαΐας (Μέτρο 19 Τοπική Ανάπτυξη με Πρωτοβουλία Τοπικών Κοινοτήτων (CLLD/LEADER) του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020).

Με την υποστήριξη της Ολυμπίας Οδού.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture