Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

EVENTS

/

Κίνημα Respect: Κάρε Οτις και Κάρλα Μπρούνι σπάνε το απόστημα της κακοποίησης στη μόδα

Κίνημα Respect: Κάρε Οτις και Κάρλα Μπρο...
Μπακοπούλου Άντυ
[email protected]

Για πρώτη φορά στο Παρίσι οι καταθέσεις κατά του Gerald Marie, πρώην διευθυντή του Elite Model Management

Παλιές δόξες του μόντελινγκ αλλά και μεταγενέστερες καλλονές του χώρου της μόδας συμμάχησαν σε μια πολύκροτη  εκστρατεία καταγγελιών σεξουαλικής κακοποίησης που θυμίζει την περίπτωση Γουάινσταιν στο σινεμά. Με επικεφαλής την Κάρε Οτις, πανέμορφο super model των nineties και πρωταγωνίστρια του τολμηρού φιλμ «Αγρια Ορχιδέα» στο πλευρό του Μίκι Ρουρκ, έξι μοντέλα ταξίδεψαν στο Παρίσι από όλο τον κόσμο για να καταθέσουν εναντίον του πανίσχυρου Gerald Marie, πρώην διευθυντή του Elite Model Management.

  Μια μέρα πριν την εκκίνηση της Εβδομάδας Μόδας της Νέας Υόρκης η υπόθεση αυτή έχει προκαλέσει σάλο και έκανε ταχύτατα το γύρω του κόσμου.

Ένα χρόνο μετά την έναρξη των ερευνών για το ίδιο άτομο, οι γυναίκες που κατηγορούν τον διάσημο ατζέντη καλούνται για πρώτη φορά να καταθέσουν την εμπειρία τους. Μέχρι στιγμής 24 γυναίκες έχουν κατηγορήσει τον Marie για σεξουαλική παρενόχληση και βιασμό με την αρχή να έχει κάνει η αμερικανίδα Κάρε Ότις.

Δείχνοντας την υποστήριξή τους, σημαντικά ονόματα όπως Κάρλα Μπρούνι, Πολίνα Πορίζκοβα, Ελενα Κρίστενσεν, μίλησαν στους New York Times για την υπόθεση που έχει συγκλονίσει τη βιομηχανία της μόδας και όχι μόνο. «Μέχρι εδώ» είπε η  Κάρλα Μπρούνι προσθέτοντας πως «στηρίζω την Κάρε και τα άλλα θύματα του Gerald Marie που θα έρθουν στο Παρίσι να καταθέσουν εναντίον του θύτη τους. Καμιά βιομηχανία δεν έχει ανοσία στη σεξουαλική κακοποίηση. Υπάρχει πολλή δουλειά που χρειάζεται να γίνει στη Γαλλία και σε όλο τον κόσμο για να εξασφαλίσουμε ότι οι γυναίκες είναι προστατευμένες από τη σεξουαλική βία ενώ εργάζονται».

Η Ελενα Κρίστενσεν δήλωσε ότι θα βρίσκεται στο πλευρό αυτών των γενναίων γυναικών ενώ η  Προρίζκοβα εξέφρασε τον θαυμασμό της για τα μοντέλα που ταξίδεψαν στο Παρίσι για «να ξαναζήσουν επώδυνες αναμνήσεις για να πολεμήσουν για μια καλύτερη βιομηχανία και για τις γυναίκες που δεν μπόρεσαν να βγτουν μπροστά» ενώ δεν παρέλειψε να τονίσει ότι κάποια στιγμή της είχαν πει ότι θα έπρεπε να βλέπει «την σεξουαλική παρενόχληση σαν κοπλιμέντο».

Ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός Model Alliance που παρέχει νομικές υπηρεσίες στα μοντέλα που κατηγορούν τον Marie έχει ξεκινήσει τη δράση «Respect» ζητώντας από τους ηγέτες της βιομηχανίας να υπογράψουν ένα συμβόλαιο σχετικά με τη συμπεριφορά, τα δικαιώματα και την πληρωμή των ανθρώπων που εργάζονται στη μόδα. Η Κάρεν Ελσον  ζήτησε δημοσίως από τις εταιρείες να υπογράψουν το «Respect» σε μια προσπάθειά της να αλλάξει το σύστημα στον χώρο της μόδας, από το οποίο παραιτήθηκε το 2017.

Ο Marie που στο παρελθόν ήταν παντρεμένος με τη  Λίντα Εβανγκελίσττα και πλέον μένει στην Ιμπιζα έχει αρνηθεί όλες τις κατηγορίες. H ιδρύτρια του Model Alliance Sara Ziff δήλωσε πως «η Κάρε Ότις υπήρξε θύμα βιασμού και trafficking πριν 30 χρόνια ενώ ήταν έφηβη και γνωρίζω ότι παρόμοια κακοποίηση εξακολουθεί να συμβαίνει στον χώρο γιατί το ακούμε από μοντέλα που εργάζονται αυτή τη στιγμή». Οι καταθέσεις στο Παρίσι ενδεχομένως να προσελκύσουν και άλλα παλιά θύματα. Respect λοιπόν.

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Best View