Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΘΕΑΤΡΟ

/

Συγκίνηση στην πρεμιέρα του 40ου Φεστιβάλ Πάτρας - Προβλήθηκε βίντεο - αφιέρωμα στον Ανδρέα Δ. Ανδριόπουλο

Συγκίνηση στην πρεμιέρα του 40ου Φεστιβά...

Η επίσημη πρεμιέρα του φετινού Φεστιβάλ δόθηκε με την παράσταση "Αντιγόνη" σε σκηνοθεσία Θέμη Μουμουλίδη

Με την παράσταση «Αντιγόνη» του Σοφοκλή σε σκηνοθεσία Θέμη Μουμουλίδη δόθηκε το βράδυ της Δευτέρας 6 Σεπτεμβρίου 2021 στις 21.00, η επίσημη πρεμιέρα του 40ου Φεστιβάλ Πάτρας – Θεσμός Αρχαίου Δράματος του Οργανισμού Καλλιτεχνικών Πολιτιστικών Εκδηλώσεων, «ψυχή» του οποίου υπήρξε ο αείμνηστος Ανδρέας Δ. Ανδριόπουλος.

Μάλιστα πριν την έναρξη της αξιόλογης παράστασης, προβλήθηκε ένα συγκινητικό βίντεο αφιέρωμα στο πρώτο Φεστιβάλ του 1981 και στον αείμνηστο πρόεδρο και εμπνευστή του Ανδρέα Δ. Ανδριόπουλο με τον κόσμο να χειροκροτεί θερμά και παρατεταμένα.

Ο νυν πρόεδρος του Φεστιβάλ Πάτρας και πολιτιστικός σύμβουλος Ανδρέας Α. Ανδριόπουλος, γιος του ιδρυτή του Φεστιβάλ, αναφέρθηκε στην ιστορικότητα της επετείου των σαράντα χρόνων και ανέφερε χαρακτηριστικά τα εξής: «παλαιότερα ένα παιδί με κοντά παντελονάκια διέσχιζε τις κλίμακες του Ρωμαϊκού Ωδείου περιμένοντας με ανυπομονησία την πρώτη παράσταση του Φεστιβάλ. Αυτό το παιδί μεγάλωσε και στέκεται μπροστά σας σήμερα 1100 παραστάσεις μετά αναλογιζόμενο με σεβασμό όλους όσοι πέρασαν από την σκηνή του Ωδείου.

Κυρίες και κύριοι σας ευχαριστούμε εσάς που μας έχετε στηρίξει όλα αυτά τα χρόνια, χωρίς την βοήθεια σας δεν θα τα είχαμε καταφέρει. Θα ήθελα να ευχαριστήσω επίσης όλους όσοι μας βοήθησαν, τον μάνατζερ συγκροτημάτων κ. Αντώνη Τζεβελέκη, τον περίφημο καλλιτεχνικό ιμπρεσσάριο Θεόδωρο Κρίτα, τον παλιό διεθυντή του τελωνίου Πατρών κ. Σωτηρίου, τους πρώην Νομάρχες Νικόλαο Χανό, Νικόλαο Τάγαρη και Δημήτρη Κατσικόπουλο, τους πρώην δημάρχους Πατρέων Ευάγγελο Φλωράτο και Γιάννη Δημαρά, τον πρώην Αντιδήμαρχο Πολιτισμού κ. Αλέξη Σκαρμέα, τους πρώην αντιπεριφερειάρχες Γιώργο Αγγελόπουλο και Κωνσταντίνο Καρπέτα, τον Προϊστάμενο του Τμήματος Σχεδιασμού Τουριστικής Στρατηγικής της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας Dr. Λαυρέντιο Βασιλειάδη και τον Αντιπεριφεριάρχη Πολιτισμού και Τουρισμού Νικόλαο Κοροβέση. Ξεχωριστές ευχαριστίες στον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Dur Θόδωρο Δούρο  που μας προσφέρει στέγη για το πολύτιμο αρχείο μας και είναι κοντά μας εδώ και χρόνια σε ότι του ζητήσουμε.

Η σκέψη μας σε όλα τα μέλη που μας έχουν βοηθήσει τα μέγιστα και ιδιαίτερα στην αγαπημένη μας γραμματέα, την αίμνηστη Πίτσα Ψυχαλίνου. Κυρίες και κύριοι κρατήστε στο μυαλό σας αυτή την ημερομηνία 29 Ιουνίου Κρατικά Μπαλέτα Ρουμανίας, μία Δευτέρα σαν σήμερα 40 χρόνια πριν».

Παρόντες μεταξύ άλλων ήταν οι Θόδωρος Δούρος, Μαριάννα Σταματιάδου, Αλέξης Σκαρμέας και πολλοί θεατρόφιλοι.

Την «Αντιγόνη» στην παράσταση του Θέμη Μουμουλίδη υποδύθηκε η νέα ταλαντούχα ηθοποιός Χριστίνα Χειλά Φαμέλη ενώ τον Κρέοντα ο βετεράνος ηθοποιός Θανάσης Παπαγεωργίου. Ένα εμβληματικό και μία σημαντική παράσταση, η οποία επιλέχθηκε να παρουσιαστεί στην επίσημη πρεμιέρα του 40ου Φεστιβάλ Πάτρας 2021- Θεσμός Αρχαίου Δράματος.

Το κυρίως διακύβευμα του έργου είναι η στάση ζωής της Αντιγόνης να υπακούσει στους θεϊκούς νόμους και όχι στους ανθρώπινους. Η ανυπακοή της αυτή η στάση ζωής που η Αντιγόνη επέλεξε την καθιστά ένα αιώνιο σύμβολο ανυπακοής. Στα τεσσαρακοστά γενέθλια του Φεστιβάλ Πάτρας- Θεσμός Αρχαίου Δράματος η παράσταση της Αντιγόνης σε σκηνοθεσία και νέα δραματουργική επεξεργασία του Θέμη Μουμουλίδη, με την συνεργασία του Μάνου Καρατζογιάννη αποτέλεσε μία ιδανική θεατρική στιγμή. Μία παράσταση που μας καλεί να αφουγκραστούμε τη δεύτερη σωζόμενη τραγωδία του Σοφοκλή δοσμένη στο σήμερα. Αποτυπώνοντας έτσι μέσα από ένα αρχαίο έργο όλες συγκρουσιακές καταστάσεις του σύγχρονου πολιτισμού μας, αναφέρει η ανακοίνωση του Φεστιβάλ Πάτρας.

Ο Θανάσης Παπαγεωργίου ερμηνεύει τον ρόλο του Κρέοντα με μία νέα ματιά αποδίδοντας την αλαζονεία που τον διακρίνει με επιβλητική ηρεμία και πραότητα ενώ η Χριστίνα Χειλά Φαμέλη σαν Αντιγόνη υποστηρίζει με πάθος και σπαραγμό τις επιλογές της και οι υπόλοιποι ρόλοι υπηρετούν πιστά την αφαιρετική, λιτή και σύγχρονη σκηνοθετική προσέγγιση του Θέμη Μουμουλίδη.

*Το Φεστιβάλ Πάτρας – Θεσμός Αρχαίου Δράματος που τελεί υπό την αιγίδα και υποστήριξη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος θα συνεχιστεί την Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου 2021 με την επανάληψη της επιτυχημένης παράστασης «Μήδεια» του Μποστ σε σκηνοθεσία Νικορέστη Χανιωτάκη με τον Μάκη Παπαδημητρίου. Η παράσταση έχει προγραμματιστεί για τις 20.30 στο Αρχαίο Ρωμαικό Ωδείο.

*Οι φωτ. είναι του Παναγιώτη Μουλίνου.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture